Bijgewerkt: 15 maart 2023
Met 6 weken zwangerschap kan je last hebben van een aantal klachten. Misselijkheid, vermoeidheid, vaak moeten plassen of een stekende pijn. Een stekende pijn in de buik is iets anders dan een zeurende pijn. Het gaat hier om het gevoel alsof er een scherp voorwerp van binnenuit of van buitenaf in de buikwand wordt geprikt. Dit zijn de meest voorkomende oorzaken van steken in de buik tijdens een prille zwangerschap.
Zelf hartje baby beluisteren
Bekijk de doppler
Uitleg over steken in de buik
Iedereen heeft wel eens last van steken in zijn of haar buik. Ben je zwanger, dan krijg je hier vaker mee te maken. Het gaat hier niet om een zeurende of kloppende pijn maar echt om een stekende pijn: het gevoel alsof er een scherp voorwerp in de buik wordt gestoken of dat er van binnenuit iets scherps tegen de buikwand prikt. Auw, dat voel je echt wel.
Eerste steekjes wanneer je dat zwanger bent
Vaak hoor je over steken in de buik tijdens de laatste maanden van de zwangerschap. Deze steken zitten wat lager in de buik. Maar ook vroeg in de zwangerschap kun je hier last van hebben, vaak al vanaf de innesteling. Je kunt zelfs tijdens de innesteling een kortdurende stekende pijn voelen.
Bekijk vroege zwangerschapstesten
6 weken zwanger
De eerste klachten beginnen wanneer je tussen de vier en acht weken zwanger bent. Steken in de buik wanneer je 6 weken zwanger bent komt erg vaak voor. Geen paniek, je lichaam past zich aan de zwangerschap aan. Hier horen af en toe wat ongemakken bij.
Oorzaken van steken in je buik
Dat je steken in je buik voelt zich niet direct ernstig te zijn. Vaak is de oorzaak onschuldig, net zo vaak onbekend.
Een oorzaak die wel ernstig is: een buitenbaarmoederlijke zwangerschap. Een oorzaak die onschuldig is: de groei van de baarmoeder. Hieronder vind je de meest voorkomende oorzaken, symptomen en wat je eventueel kunt doen.
Buitenbaarmoederlijke zwangerschap
Gelukkig komt dit niet heel veel voor, want een buitenbaarmoederlijke zwangerschap kan levensbedreigend zijn. Dit noem je ook wel een EUG. Hoe ontstaat een buitenbaarmoederlijke zwangerschap? Het bevruchte eitje wordt geblokkeerd in haar weg naar de baarmoeder toe. Die blokkering kan door een ontsteking of door beschadiging van de eileiders ontstaan.
Ondanks de blokkade blijft de bevruchte eicel zich delen en groeien. Ondertussen blijft deze in de eileider vasthangen. Op den duur veroorzaakt dit hevige en pijnlijke steken. Het gevaar zit hem in het feit dat de eileider uiteindelijk kan scheuren. Een operatieve behandeling is daarom nodig. De zwangerschap wordt afgebroken en de schade zoveel mogelijk hersteld.
Cyste in de eierstok
Een cyste is een met vocht gevulde holte. Dit zie je vaak in één of beide eierstokken. Cysten ontstaan vaker bij vrouwen in de leeftijd van 30 tot 45 jaar. Een cyste kan vanuit het gele lichaam ontstaan (waaruit de rijpe eicel vrijkomt), vanuit de buitenkant van de eierstok of vanuit weefsel (baarmoederslijmvlies) vanuit de baarmoeder. In dit geval ontstaan er chocolade cysten: deze zijn gevuld met oud bruin bloed.
Cysten geven klachten van pijn. Vaak gaat het hier om een stekende pijn die aan één kant van de baarmoeder voelbaar is. Behandeling bestaat uit het eventueel verwijderen van de cysten of de gehele eierstok. Dit is pas mogelijk na de zwangerschap. Tot die tijd zul je het misschien met pijnstilling moeten doen, maar alleen in overleg met de arts of een verloskundige.
Groeiende baarmoeder
Je bent zes weken zwanger en voelt een stekende pijn. Grote kans dat dit door de groei van de baarmoeder komt in het begin van de zwangerschap merk je nog niet veel maar er gebeurt toch het een het ander.
Een groeiende baarmoeder veroorzaakt stekende pijnen. Later in de zwangerschap spreek je van bandenpijn: de groeiende baarmoeder trekt aan de banden waaraan ze hangt. Ook dit geeft een soortgelijke pijn.
Vanaf ongeveer de helft van de zwangerschap kun je echt last krijgen van bandenpijn. Gebruik een goede ondersteunende buikband.
Naar ondersteunende buikbanden
Hormoonhuishouding: je mag je hormonen de schuld geven
Ook door verandering van hormonen kunnen er stekende pijnen optreden. Dit soort pijntjes voel je wanneer je moet hoesten, niezen of bukken. Ook dit heeft weer met de groei van de baarmoeder te maken. Vaak is het onduidelijk waar deze pijntjes precies vandaan komen, maar ze schijnen bij de zwangerschap te horen.
Wanneer het misgaat
Niet elke zwangerschap verloopt goed. Wanneer het misgaat dan begint het met bloedverlies of pijn. Deze pijn kan plotseling stekend zijn maar gaat vaker gepaard met een zeurende pijn die nog het meest lijkt op een (hevige) menstruatie. Bij bloedverlies en pijn is het altijd raadzaam om naar een arts of verloskundige te gaan.
Met 6 weken zwangerschap kun je een (inwendige) echo krijgen. De verloskundige kan dan bekijken of er sprake is van hartactie. Wanneer dit niet het geval is, dan is de kans dat het misgaat vrijwel honderd procent: de foetus leeft niet meer.
Rommelende darmen
Sommige vrouwen krijgen tijdens de zwangerschap last van hun darmen. Verandering van de hormoonhuishouding is hier de oorzaak van. De stoelgang kan daardoor trager of langzamer worden. Verstopping zorgt ervoor dat de ontlasting lang achter blijft in de darmen. Dit geeft klachten van pijn.
Een opgeblazen gevoel hoort ook bij een beginnende zwangerschap. En soms ontstaat er juist een stekende pijn. Deze pijn straalt vooral door naar de rug of de achterzijde van de darmen. Soms is deze pijn aan de voorzijde voelbaar. Blijf je last houden van de darmen, ga dan langs een arts. Soms is behandeling of andere voeding nodig.
BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.