Bijgewerkt: 15 maart 2023
Wanneer je zwanger bent is er vaak één grote angst: het krijgen van een miskraam. Vooral vrouwen die al eens eerder een miskraam hebben gehad zijn extra oplettend. Buikkramp, buikpijn bloedverlies zijn vaak reden tot zorg. Ook het verdwijnen van zwangerschapsverschijnselen kan voor twijfels zorgen. Met 8 weken zwanger is de kans op een miskraam kleiner. Het kloppen van het hartje is een goed teken maar je bent nog steeds niet uit de gevarenzone.
De helft van alle zwangerschappen eindigt in een miskraam
Het is even schrikken, dit nieuws, maar echt waar: ruim de helft van alle zwangerschappen eindigt in een miskraam. Vreemd, want normaal gesproken wordt er gezegd dat 10 procent van alle zwangerschappen in een miskraam eindigt. Hoe kan dit percentage dan zo sterk afwijken?
De meeste zwangerschappen eindigen nog voordat je weet dat je zwanger bent. Wanneer een zwangerschapstest positief is dan ben je al vier weken zwanger (vanaf de laatste dag van de menstruatie). De helft van de bevruchte eicellen nestelt niet goed in of deelt zich onvoldoende. In de praktijk betekent het dat de helft van alle prille zwangerschappen verloren gaat, nog voordat een zwangerschapstest gedaan kan worden.
Bekijk vroege zwangerschapstest
Een zwangerschapstest is mogelijk vanaf de eerste dag dat de menstruatie uitblijft. Een vroege test kan zelfs tot 6 dagen voor de verwachte menstruatie. Het aantal miskramen van 10% is berekend op een zwangerschap van 4 weken of ouder. Vandaar dat het percentage afwijkt met de werkelijkheid.
Periode met de meeste kans dat het misgaat
De meeste miskramen ontstaan tussen de 2 en 4 weken zwangerschap. Hierna is het percentage het hoogst tussen de 4 en 6 weken zwangerschap. Leeftijd en gezondheid van de vrouw spelen een belangrijke rol bij de kans op een miskraam. Hoe hoger de leeftijd, hoe groter de kans dat het misgaat. Of dat er een afwijking bij de baby ontstaat.
Kans erg miskraam met 8 weken zwangerschap
De kans op een miskraam bedraagt met 8 weken zwangerschap ongeveer 9 procent. Dit is iets hoger dan bij 7 weken zwangerschap, waarbij het percentage op 10% ligt. Ook nu weer spelen verschillende factoren een rol. Met het ouder worden is de kans dat het misgaat groter dan normaal. Ook eerdere miskramen verhogen het risico.
Het hartje klopt
Een belangrijke factor is het kloppend hartje. Bij een bezoek aan de verloskundige wordt middels een echo bekeken of het hartje klopt, maar ook hoe de ontwikkeling van de foetus verloopt. Wanneer met zes weken een kloppend hartje te zien is aan met acht weken opnieuw, dan is de kans op een miskraam beduidend kleiner.
Een kloppend hartje betekent dat de foetus leeft. Dit geeft echter geen garantie dat de rest van de zwangerschap goed blijft gaan. Helaas kan niemand je garanties in het leven geven. Kijk maar eens naar rokers: die hebben een verhoogd risico op het krijgen van longkanker. Maar er zijn ook rokers die nooit met longkanker of een andere longziekte te maken krijgen. De verloskundige of gynaecoloog kan dan ook geen garanties of uitspraken over het wel of niet krijgen van een miskraam geven.
Zelf het hartje beluisteren met de doppler, gewoon thuis!
Het voorkomen van een miskraam
Het is net als met bovengenoemd voorbeeld: het roken en longkanker. Met roken verhoog je het risico op longkanker, alhoewel dit geen garanties geeft. Je kunt het risico op een miskraam verkleinen door voor en tijdens de zwangerschap zo gezond mogelijk te leven. Geen alcohol, niet roken, geen giftige stoffen en kijk uit met medicijngebruik. Door op deze zaken te letten ben je in ieder geval op de goede weg.
Voeding kan een rol spelen, maar nog meer bepalend is de leeftijd van de vrouw, haar gezondheid en eventuele erfelijke ziekten. En juist dat zijn factoren waar je niet altijd grip op hebt. Mocht de arts het vermoeden hebben dat de gezondheid of levensstijl zorgwekkend is, dan wordt een zwangere vrouw doorverwezen of ontvangt extra begeleiding of controles.
Bloedverlies en 8 weken zwanger
De schrik van iedere zwangere: bloedverlies. Gelukkig heeft dit niet altijd ernstige consequenties. Vooral in het begin van de zwangerschap komt bloedverlies redelijk vaak voor. Bijvoorbeeld door de innesteling of omdat de baarmoeder erg goed doorbloed is en daardoor makkelijker bloedt die bloeding ontstaat dan door aanraking of druk.
Bij hevig bloedverlies is de kans op een dreigende miskraam groter. Die kans bedraagt 50%. De verloskundige zal een echo maken. Bij hartactie is de foetus in leven, maar geeft dit uiteraard geen garantie op het verdere verloop van de zwangerschap. De verloskundige of arts kan in dit stadium weinig doen. Het is in ieder geval belangrijk om rustig te blijven, stel zwaar werk en sport tijdelijk uit. Wanneer de bloeding vanzelf stopt dan neemt het risico op een miskraam af.
Wanneer er geen hartactie zichtbaar is dan zal er altijd een miskraam optreden. Wanneer dit niet spontaan optreedt, dan moet de medische wereld een handje helpen.
BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.