Bijgewerkt: 19 maart 2022
Vlekken in kleding, je krijgt het er soms maar moeilijk uit. De wasmachine kan niet alles voor je doen. Gelukkig is er de vlekkenverwijderaar voor kleding. Hiermee haal je moeiteloos de meest hardnekkige vlekken uit T-shirts, broeken, jurkjes en andere kledingstukken. Het is natuurlijk wel belangrijk dat je het juiste product aankoopt, want niet alle vlekverwijderaars werken perfect.
De werking van een vlekkenverwijderaar
Een vlekkenverwijderaar werkt intensiever dan een wasmiddel. Elk wasmiddel bestaat uit anionogene oppervlakteactieve stoffen. Deze stoffen zorgen ervoor dat vuil uit textiel loskomt en in water oplost. Een vlekkenverwijderaar bestaan uit enzymen. Deze breken vlekmoleculen af. Eigenlijk verteren de enzymen de vetten en eiwitten die zich in vlekken bevinden.
Sommige vlekken laten zich lastig verwijderen. Er zijn dan specifieke middelen verkrijgbaar die dieper inwerken op de vlek. Denk maar eens aan inktvlekken of grasvlekken.
De verschillende soorten vlekken
Een goede vlekkenverwijderaar werkt effectief omdat je hem direct op de vlek aanbrengt. Hierdoor kunnen de enzymen beter hun werk doen. Toch is het belangrijk om rekening te houden met de verschillende soorten vlekken. Hieronder vind je de meest voorkomende vlekken in kleding of stoffen en welke vlekkenverwijderaar je moet hebben.
Organische vlekken
Door een ongeval of een ongelukje kunnen er organische vlekken in kleding ontstaan. Dit zijn onder andere bloed, urine, ontlasting en braaksel. Oftewel alles wat uit een (menselijk) lichaam komt. Het probleem met organische vlekken is dat je dit moeilijk kunt verwijderen.
Het beste kun je een speciale vlekkenverwijderaar nemen. Deze is geschikt voor het behandelen van organische vlekken zoals bloed, urine, braaksel maar ook vruchtensappen, eten of inkt.
Onderstaand product is veilig voor verschillende soorten stoffen en microvezel. Denk hierbij aan kleding, tapijten, matrassen, banken en gordijnen. Het product bestaat uit een poeder of een gel dat je op de vlek doet. Even in laten trekken en behandelen zoals staat aangegeven.
Bekijk vlekkenverwijderaar voor organische vlekken
Gekleurde vlekken
Helaas laten gekleurde vlekken zich ook moeilijk weghalen. Dit zijn vlekken die ontstaan door inkt, lippenstift, wijn, koffie, chocolade en andere producten met kleurstoffen. Bij dit soort vlekken kun je het beste kiezen voor een vlekkenverwijderaar met een zuurstofbleekmiddel. Dit werkt namelijk effectief tegen het verwijderen van gekleurde vlekken.
Twijfel je of het kledingstuk geschikt is voor deze vlekkenverwijderaar, probeer het dan eerst op een onopvallende plek uit. Je kunt eventueel ook op het wasvoorschrift kijken. Staat er dat je het kledingstuk niet mag bleken dan is een vlekkenverwijderaar met bleekmiddel niet zo geschikt.
Vetvlekken
De meest voorkomende vlekken in kleding betreft vetvlekken. Vaak ontstaat dit door eten waaronder snacks, jus, vlees en andere voedingsmiddelen. Ook koek en gebak kan vetvlekken veroorzaken. Normaal gesproken krijg je vetvlekken er makkelijk met een normaal wasmiddel uit.
Eventueel kun je de vlek eerst voorbehandelen met wasbenzine. Hierna het kledingstuk op de juiste temperatuur wassen. Gebruik nooit wasbenzine bij gevoelige stoffen zoals wol of zijde.
Een andere methode is de vlek behandelen met melk. Laat dit even inwerken en stop het kledingstuk in de wasmachine. Was op een temperatuur van 30 °C of 40 °C. Is de vetvlek nog zichtbaar, dan moet je het kledingstuk zeker niet strijken of in de zon drogen. Hierdoor trekt de vlek helemaal in.
Wijnvlekken uit een tafelkleed of tapijt halen
Mors je wijn over een tafelkleed? Dan kun je hier het beste zout overheen strooien. Het zout neemt het vocht op, maar je moet het zout hierna wel verwijderen. Vaak is het verstandig om een tafelkleed in de wasmachine te wassen.
Strooi geen zout over een wijnvlek in tapijt of vloerbedekking. Beter kun je bruisend bronwater gebruiken, hierdoor komt de vlek omhoog. Neem een witte handdoek of theedoek en dep de vlek zoveel mogelijk op. Gebruik nooit een gekleurde doek want de kleurstof kan aan het tapijt afgeven.
Droge vlekken behandelen
Soms merk je een droge vlek in kleding, het tapijt of op je bankstel op. Een droge vlek bevat geen vocht. Denk hierbij aan stuifmeel, oogschaduw, babypoeder of iets anders. Droge vlekken moet je nooit met vocht behandelen, hierdoor wordt de vlek alleen maar erger.
Probeer de droge vlek eruit te kloppen of zet de stofzuiger erop. Wanneer er toch veel vlekken achterblijven dan kun je wat vlekkenverwijderaar gebruiken. Hierna het kledingstuk in de wasmachine doen. Voor een bankstel of tapijt zijn er aparte vlekkenverwijderaars verkrijgbaar.
Professioneel laten reinigen
Durf je het niet aan om met een vlekkenverwijderaar aan de slag te gaan? Lukt het niet om de vlek er zelf uit te krijgen zijn? Laat het kledingstuk, tapijt, bankstel de andere stof professioneel behandelen. Vaak krijg je garantie op de werkzaamheden, maar aan de andere kant ben je ook een stuk duurder uit.
BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.