Bijgewerkt: 15 maart 2023
Je oksel is de onderkant van de schouder. Pijn in de oksel heeft verschillende oorzaken. Soms komt dit door een onverwachte beweging, maar het kan ook om gordelroos of een allergische reactie gaan. Mogelijk kan er ook sprake zijn van een onderliggende aandoening of ziekte.
Oorzaken van okselpijn
Pijn onder de oksel ontstaat natuurlijk niet zomaar. Soms heeft dit met spierpijn te maken, bijvoorbeeld na het sporten op het maken van een verkeerde beweging. Maar het kan ook om stress, lupus, maagzuur of reuma gaan. Daarnaast zijn er nog veel andere oorzaken te noemen. Wil je weten waarom je pijn onder je oksel ervaart? Hieronder de 7 meest voorkomende oorzaken.
1. Een ontstoken haarfollikel
Veel vrouwen en ook sommige mannen scheren hun okselhaar. Wanneer je dit zeer kort scheert of de hygiëne niet in acht neemt, dan kan de haarfollikel ontstoken raken. Bij een ontsteking ontstaat er een rood bultje, vaak zijn er meerdere bultjes aanwezig. Deze bultjes zijn gevoelig voor aanraking maar doen vaak ook pijn.
Soms ziet de huid er gezwollen uit of voelt warm aan. In dit soort situaties is er zeker sprake van een ontsteking. Meestal verdwijnt de ontsteking vanzelf. Ondertussen is het belangrijk om goed op je hygiëne te letten. Scheer de oksels tijdelijk niet en gebruik zeker geen vieze scheermesjes. Laat ook even het gebruik van deodorant achterwege.
2. Eczeem of psoriasis
Eczeem is een huidaandoening waarbij er sprake is van een ontsteking. Psoriasis is vergelijkbaar maar kan heftiger zijn. Er ontstaan rode plekken met schilfers, dit jeukt en kan ook pijn doen. Vaak ontstaan dit soort plekken in de huidholtes, daar is het warm en vochtig. Denk hierbij aan knieholtes, in de elleboogholte en onder de oksels.
Bij eczeem of psoriasis kun je het beste gebruik maken van een vette zalf. Behandel de plekjes hier dagelijks mee. Alleen bij ernstige klachten kun je bij de huisarts een hormoonzalf aanvragen. Hier moet je zeer voorzichtig mee omgaan want het maakt je huid dunner en kwetsbaarder.
Tip: gebruik een speciale eczeemcrème of eczeemzalf, dit verlicht jeuk en roodheid. Zorg dat je deze altijd in huis hebt.
3. Artritis (reuma)
Bij reumatoïde artritis is er sprake van gewrichtszwellingen. Het gaat hier om een auto-immuunziekte waardoor de gewrichten pijnlijk en stijf aanvoelen. Eigenlijk is er sprake van een ontsteking in het gewrichtskapsel. Dit kan in elk gewricht voorkomen waaronder het kniegewricht, heupgewricht of schoudergewricht. Bij klachten in het schoudergewricht ervaar je pijn in de schouder maar soms ook in de oksel.
Artritis moet je niet verwarren met artrose. Bij artrose wordt het kraakbeen dunner en kan zelfs helemaal wegslijten. Ook dit geeft klachten die vergelijkbaar zijn met artritis, alleen is de oorzaak anders. Bij artritis kan het kraakbeen overigens ook wegslijten, dit is een gevolg van de ontstekingen.
Helaas is er weinig tegen artritis of artrose te doen. Ontstekingsremmende medicijnen kunnen helpen, net als pijnstillers. Verder is het belangrijk om regelmatig te bewegen, maar wel op een niveau dat bij je past.
4. Spierpijn door sport of verkeerde beweging
Wanneer je de borst- of armspieren intensief of verkeerd gebruikt dan kan er spierpijn ontstaan. De borstspieren lopen door tot onder de oksels. Bij spierpijn van de borstspieren voel je dat dus onder en aan de zijkant van de oksels.
Hoe ontstaat spierpijn? Bij een grote krachtinspanning ontstaan er scheurtjes in de spieren. Het lichaam moet dit herstellen, dit duurt 2-4 dagen. Ondertussen kun je last hebben van pijnklachten. Spierpijn is vaak wel een teken van herstel. Bij regelmatige krachtinspanning zal je lichaam zelfs voor sterkere spieren zorgen. Het herstel wordt dus steeds beter.
5. Pijn onder oksel door ziekte of vaccinatie
Bij griep kun je last krijgen van spierpijn. Alle spieren kunnen aangedaan zijn, maar soms alleen bepaalde spiergroepen. Pijn onder de oksel gaat soms samen met griep.
Je kunt ook na een vaccin last hebben van pijn onder de oksel. Dit ontstaat vooral wanneer je in de bovenarm bent gevaccineerd. Meestal merk je dat je de arm niet meer goed omhoog krijgt, maar er kan ook pijn of zwelling ontstaan. Bij ernstige klachten zoals koorts of een allergische reactie is het belangrijk om contact op te nemen met de huisarts.
6. Brandend maagzuur
Veel mensen hebben last van brandend maagzuur. Dit komt vaker voor bij mensen die roken of alcohol drinken, zwangere vrouwen en mensen met overgewicht. Daarnaast komt brandend maagzuur vaker in bepaalde families voor. Bij brandend maagzuur stroomt het maagzuur terug in de slokdarm. Bij baby’s wordt dit ook wel reflux genoemd.
Je ervaart pijn achter het borstbeen maar deze pijn kan uitstralen onder de oksel. Soms wordt de pijn van brandend maagzuur verward met een hartaanval of hartinfarct. Wanneer je twijfelt is het altijd beter om contact met een arts op te nemen. Brandend maagzuur kun je behandelen middels maagzuurremmers. De klachten worden dan snel minder.
7. Diabetes (suikerziekte)
Jaarlijks komen er 45.000 nieuwe diabetespatiënten bij (Nederland). Vooral vanaf een leeftijd vanaf 80 jaar neemt het aantal patiënten flink toe. Inmiddels heeft een op de 14 Nederlanders diabetes oftewel suikerziekte. Daarnaast zijn er nog velen met prediabetes, dit is de voorfase hiervan.
Een belangrijker oorzaak voor het ontstaan van diabetes type 2 is teveel buikvet, ongezonde voeding, te weinig lichaamsbeweging, oudere leeftijd en roken. Soms speelt erfelijkheid een rol, dit is ook bij diabetes type 1 het geval.
Bij diabetes ontstaan er verschillende klachten. In het begin zijn deze klachten nog onduidelijk maar gaandeweg worden ze steeds heftiger. Een van die klachten is pijn in verschillende lichaamsdelen. Vaak komt dit in de buik, aan de voeten en benen of de handen voor. De pijn kan uitstralen tot onder de oksel, de onderrug of in de tenen.
Diabetes is te behandelen middels gezonde voeding en voldoende beweging. Bij meer klachten zal de arts overstappen op medicatie en insuline.
BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.