Bijgewerkt: 15 maart 2023
Je wil je kind het huis uit zetten maar je weet niet hoe. Je zoon of dochter werkt niet mee, weigert of wil zich bij de gemeente niet uit laten schrijven. Hoe pak je dit aan? Allereerst is er een groot verschil tussen minderjarige en meerderjarige kinderen. Kinderen ouder dan 18 jaar vallen niet meer onder het ouderlijk gezag en als ouder zijnde mag je dan vragen om de woning te verlaten.
Een minderjarig kind uit huis zetten
Vaak wordt gedacht dat je een minderjarig kind niet uit huis mag zetten. Dat klopt, hier is namelijk onderzoek voor nodig. In dit artikel lees je hoe je een kind het huis uit krijgt wanneer het minderjarig of volwassen is. In de laatste geval gaat het dus om kinderen vanaf 18 jaar oud.
Een inwonend kind van 18 jaar of ouder
Op het moment dat je kind 18 wordt, is het volgens de wet volwassen. Op dat moment zal het kind ook zelf verantwoordelijk zijn voor de dingen die het in het leven onderneemt. Ouders blijven financieel verantwoordelijk voor hun kind totdat deze 21 wordt. Dit betekent echter niet dat je als ouder ook verantwoordelijk bent voor de schulden die het kind aangaat.
De bijdrage aan levensonderhoud en studie blijft voor de ouders voortbestaan tot en met het 20e jaar (dus tot 21 jaar). De meeste kinderen wonen na hun 18e nog bij hun ouders. Je spreekt dan ook wel van een inwonend kind.
Kind wil niet het huis uit
Veel volwassen kinderen vinden het wel gemakkelijk om thuis te blijven wonen. Geef ze eens ongelijk, het is goedkoop en er wordt voor ze gezorgd. De meeste ouders vinden dit geen probleem en doen alles met liefde.
Toch kan het zijn dat je het kind het huis uit wil hebben. Bijvoorbeeld omdat het agressief is, niet wil werken of omdat je als ouder toeslagen misloopt. Wil het kind niet meebetalen aan het huishouden dan kunnen de financiële problemen groot worden. Natuurlijk zijn er nog andere redenen te noemen waardoor je het kind liever ziet vertrekken.
Kostgeld vragen
Probeer eerst financiële problemen op te lossen. Wanneer het kind zelf een inkomen heeft dan mag je als ouder kostgeld vragen. Dit mag dus ook aan kinderen in de leeftijd van 18-21 jaar oud. Kostgeld vragen leert het kind dat het leven niet gratis is. Sommige kinderen concluderen dat ze in plaats van kostgeld betalen beter op zichzelf kunnen wonen.
Let wel op want ondanks het kostgeld blijf je als ouder verplicht om het kind te voorzien van levensonderhoud en studie. Dit duurt totdat de leeftijd van 21 jaar is bereikt.
Mag je je kind het huis uit zetten?
Voor minderjarige kinderen geldt dat je ze onderdak moet geven zolang ze nog geen 18 zijn. Dit houdt echter niet in dat dit onderdak ook in de eigen woning moet plaatsvinden. Wanneer je als ouder zijnde vindt dat begeleid wonen of opvang bij familie beter is, dan mag dit (soms).
In complexe gevallen komt jeugdzorg of kinderbescherming eraan te pas. Voor kinderen vanaf 17 jaar oud is kamertraining een optie. Hierbij draait het om zelfredzaamheid. Kamertraining is alleen mogelijk wanneer hier een indicatie voor is.
Je mag in kind van 18 jaar en ouder uit huis zetten. Gaat het kind ergens anders wonen dan heb je nog steeds die een onderhoudsplicht tot 21 jaar. Wanneer het kind vrijwillig op zichzelf gaat wonen dan ben je niet verplicht om de huur of hypotheek van je kind te betalen.
Zo krijg je een kind het huis uit
Je bent geen slechte ouder wanneer je vindt dat je kind beter ergens anders kan gaan wonen. Liever deze keuze maken dan dat het straks helemaal uit de hand loopt. Overleg met je kind en vraag of deze op zichzelf wil gaan wonen. Jullie kunnen ook samen op zoek gaan naar een woning.
Wat doe je wanneer je kind weigert de ouderlijke woning te verlaten? In deze gevallen is lichte dwang nodig. Soms is het zelfs nodig om het kind met andere middelen eruit te krijgen. Het is wel zo dat je iemand niet zomaar op straat mag zetten zonder dat deze een ander onderkomen heeft.
Het is echter niet zo dat je kind recht heeft op de woning waarin je woont. Wettelijk gezien hebben kinderen geen rechtsgrond, tenzij ze officieel medehuurder of eigenaar van de woning zijn. In deze laatste gevallen kan je een kind niet uit huis zetten.
Sloten vervangen
Vertrekt het kind niet vrijwillig? Dan mag je als eigenaar van de woning de sloten vervangen. Op deze manier kan het kind er niet meer in. Bedenk wel dat er hierdoor een ruzie kan ontstaan. Bovendien doe je dit alleen wanneer het kind 21 jaar of ouder is.
De rechter verzoeken
Een andere mogelijkheid is een kort geding waarbij verzocht wordt dat het kind de woning verlaat. Dit brengt uiteraard kosten met zich mee. Het blijft altijd beter om dit in goed overleg te doen.
Uitschrijven bij de gemeente
Belangrijk is dat zoon of dochter wordt uitgeschreven bij de gemeente en ingeschreven op het nieuwe adres. Gebeurt dit niet, dan hebben ouders vaak geen recht op toeslagen of kan de uitkering gestopt worden. Het inkomen van alle inwonenden is namelijk van invloed op de hoogte van de uitkering.
Wil het kind zich niet uitschrijven, neem dan contact op met de gemeente. Deze zal een onderzoek starten naar de werkelijke verblijfplaats en de inschrijving eventueel aanpassen.
BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.