Bijgewerkt: 20 augustus 2023
Zo vlak voor de verkiezingen hoor je weer allerlei termen voorbijkomen. Bijvoorbeeld de zwevende kiezer. Dit is helaas niet iemand die zelf kan vliegen, maar wel iemand die geen binding heeft met een politieke partij. Juist de zwevende kiezer kan de verkiezingsuitslag flink beïnvloeden. Daarom richten veel politieke partijen zich hier op.
Wat is een zwevende kiezer?
De zwevende kiezer weet nog niet waar hij op moet stemmen. Dit komt omdat hij geen binding heeft met een bepaalde politieke partij of politieke uitingen. Zwevende kiezers zijn dus de twijfelaars. Opvallend is dat er best veel zwevende kiezers zijn. Het is een inschatting maar mogelijk bestaat 40% van de mensen met stemrecht uit zwevende kiezers.
Hoe dichterbij de verkiezingen komen, hoe meer dit percentage afneemt. Ten tijden van de verkiezingen twijfelt 10% tot 18% nog.
Tip: Nederlandse Boeken over politiek en overheid
Eerder niet stemmen op een partij, nu wel overwegen
Je hebt ooit op een bepaalde partij gestemd. Hierbij heb je andere partijen links laten liggen. Het kan zomaar zijn dat je dit keer wel over een partij nadenkt waarop je helemaal niet hebt gestemd. Dit brengt natuurlijk de nodige twijfels met zich mee, want maak je wel een goede keuze?
Er bestaat geen goed of slecht tussen het kiezen uit de verschillende partijen. Elke politieke partij heeft bepaalde standpunten. De partij zal deze standpunten grotendeels hanteren, maar het kan ook dat deze later veranderen. Zo is het al vaker voorgekomen dat een partij iets tijdens de verkiezingsstrijd belooft, maar dit achteraf niet waarmaakt.
Dit maakt het natuurlijk nog lastiger om op iets of iemand te stemmen. Het gaat namelijk niet alleen om de standpunten maar ook om vertrouwen. Gaat de partij echt nastreven wat het zegt? Hierbij is het goed om naar het verleden te kijken, dan weet je ook of de uitingen wel zo betrouwbaar zijn.
Stemmen op gevoel
Eigenlijk zijn de verkiezingen niks anders dan een psychologisch spel. Kiezers gebruiken hun gevoel om te bepalen waar ze op stemmen. Vaak denken ze dat dit niet zo is maar wanneer een partij positieve gevoelens opwekt dan ben je eerder geneigd om hiervoor te gaan. Zelfs wanneer je het niet met bepaalde standpunten eens bent.
Zo is van Mark Rutte bekend dat hij bij veel mensen positieve gevoelens oproept. Ook wanneer je aan de toeslagaffaire denkt of andere missers. Bedenk maar eens waarom half Nederland over hem klaagt maar uiteindelijk hier toch weer op stemt. Dit heeft toch met gevoel te maken.
Overeenkomst zwevende kiezer en studiekiezer
Je hebt de zwevende kiezer, dat is de twijfelaar. Maar je hebt ook de studiekiezer. Dat is iemand die heel doordacht een keuze maakt. Hij of zij heeft de politieke partij helemaal nagetrokken, vergeleken met anderen en bekeken of de standpunten wel overeenkomen met eigen ideeën. Aan de hand hiervan maakt de studiekiezer daar een keuze.
Wat je misschien niet weet is dat er een grote overeenkomst tussen de zwevende kiezer en de studiekiezer is. Ze laten beiden hun gevoel en emoties meebepalen. Probeer dit maar niet ontkennen want het is gewoon zo.
Steeds meer zwevende kiezers die de verkiezingsuitslag beïnvloeden
Uit een onderzoek (2021) is gebleken dat er steeds meer zwevende kiezers bijkomen. Dit heeft te maken met de uiteenlopende meningen van mensen. Vooral onder invloed van het internet komen we in aanraking met al die verschillende meningen. Het gaat er soms hard aan toe, waarbij iedereen zijn eigen mening of standpunt wil verkondigen. Dit kan je eerdere ideeën en gedachten beïnvloeden.
De zwevende kiezer kan de verkiezingsuitslag sterk beïnvloeden. Dat weten politieke partijen ook en proberen invloed op deze groep uit te oefenen. Bijvoorbeeld door berichten op social media te delen. Maar ook door televisie- en radioreclame of actief de straat op te gaan.
Het moment van verkiezingen is hierbij bepalend. Gebeurt dit ten tijden wanneer onderwerpen als het klimaat of de basisbeurs een grote rol spelen? Dan zal de politieke partij die hier veel aandacht aan besteedt de zwevende kiezer naar zich toe trekken.
De stemwijzer
Ben jij een zwevende kiezer? Dan kan de stemwijzer je helpen bij het maken van een keuze. Je ziet 30 stellingen voorbijkomen. Per stelling geef je aan of je het eens of oneens bent. Wanneer je dit niet weet of geen standpunt in wil nemen dan kun je ook voor de optie ‘geen van beide’ kiezen.
Aan de hand van de antwoorden worden de stellingen vergeleken met de standpunten van verschillende politieke partijen. Deze standpunten zijn opgenomen in hun verkiezingsprogramma’s. Je ziet direct een overzicht van de partijen die het dichtst op jouw stellingen aansluiten. De stemwijzer geldt als steuntje in de rug bij het maken van een keuze, dit is geen sluitend advies.
BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.