Ontstoken teen: 5 oorzaken en behandelingen

Bijgewerkt: 15 maart 2023

Loop je met een ontstoken teen rond? Soms komt dit door een verwonding. Het kan ook ontstaan door knellende schoenen, iets waar je helemaal niet bij stilstaat. In deze blog vind je vijf oorzaken van een ontstoken teen, maar ook hoe je dit probleem oplost. Je wilt tenslotte zo snel mogelijk van die ontsteking af.

Uitleg over een teenontsteking

Bij een teenontsteking komen verschillende symptomen naar voren. Dit zijn onder andere:

  • Roodheid
  • Zwelling
  • Warm aanvoelen
  • Pijn
  • Teen moeilijk kunnen buigen

Soms komt er etter of pus uit de teen, vaak is er dan ook een wondje zichtbaar. Bij een ernstige ontsteking kan er koorts ontstaan. Bovendien kan deze ontsteking zich uitbreiden naar de voet of misschien wel het gehele been. Bekijk de vijf belangrijkste oorzaken van een ontstoken teen.

1. Nagelriemontsteking

De nagelriem is dat velletje tussen de teen en de nagel. Onder de nagelriem ligt de basis van de teennagel, van hieruit groeit hij naar voren toe. Door verwonding of door het te hard terugduwen van de nagelriem kan er een nagelriemontsteking ontstaan. Hierdoor kruipen bacteriën in de huid, en die veroorzaken een ontsteking.

Een nagelriemontsteking herken je doordat de huid rond de nagel er rood en dik uitziet. Vaak voelt deze warm aan. Aanraking is pijnlijk, maar het komt ook voor dat het gebied continu pijn doet. Bij een ernstige ontsteking komt er pus uit de huid. Dit hoeft niet altijd het geval te zijn.

Het is belangrijk om niet aan de nagelriem te pulken. Een goede hygiëne is belangrijk, was daarom de ontstoken teen regelmatig. Natuurlijk is het lastig om met een ontstoken teen rond te lopen, probeer in ieder geval nergens tegenaan te stoten.

Wanneer er pus zichtbaar is, bijvoorbeeld onder de huid of er komt een beetje uit, dan kan de huisarts een sneetje maken. Het is niet aan te raden om dit zelf te doen, je kunt de ontsteking alleen maar verergeren. Soms krijg je een antibioticumkuur voorgeschreven. Het is belangrijk om deze kuur helemaal af te maken.

2. Ingegroeide nagel

Wanneer je de nagels rond afgeknipt ontstaat er een kans op een ingegroeide nagel. Het gevolg: een ontstoken teen. Dit is erg pijnlijk en verdwijnt niet altijd vanzelf. Een stukje nagel is namelijk in de huid ingegroeid.

De huisarts of pedicure kan iets onder de ingegroeide nagel schuiven zodat deze wordt opgetild. Uiteindelijk groeit de nagel over het nagelbed. Soms is het nodig om de zijkant van de nagel weg te snijden, dit gebeurt altijd door een arts.

Een ingegroeide teennagel voorkom je door de zijkanten van de nagels niet te kort te knippen. Gebruik een goede nagelvijl om scherpere randjes weg te halen.

Bekijk nagelvijlen

Voorkom knellende schoenen. Heb je scheefstaande tenen dan kun je vaker last hebben van ingegroeide nagels. Een podotherapeut kan met een oplossing komen.

3. Verwonding (sneetje of wondje)

Iedereen maakt het wel eens mee: je stoot met de teen ergens tegenaan. Dit doet ontzettend veel pijn. Met een beetje geluk is er geen zichtbare wondje aanwezig. Toch kun je last hebben van een wondje of sneetje in de teen. Dit kan natuurlijk ook een andere oorzaak hebben, bijvoorbeeld onvoorzichtigheid met een nagelschaar.

In veel gevallen vormt een wondje of sneetje geen probleem, maar het is wel een opening voor bacteriën. Wanneer deze bacteriën de kans krijgen komen ze in de huid terecht. Er ontstaat dan een ontstoken teen. Dit merk je doordat de teen pijnlijk aanvoelt maar ook warm wordt. Bovendien ziet de huid er rood uit.

Een ontstoken teen als gevolg van een verwonding behandel je hetzelfde als een ontstoken nagelriem. Een goede hygiëne is dus zeer belangrijk. Je mag de ontstoken teen in een Badedas Classic badje schoonmaken, dit verlicht ook de pijn.

Naar Badedas Classic

4. Scheefstaande grote teen

Sommige mensen hebben de grote teen scheef staan, dit noem je ook wel hallux abducto valgus. De knobbel aan de binnenkant van de voet staat hierdoor continu onder druk, vaak ook nog eens door knellende schoenen. Zo kan er een ontstoken teen ontstaan. Je zou dus kunnen zeggen dat deze ontsteking van binnenuit ontstaat. Je spreekt dan ook wel van een steriele ontsteking.

Een steriele ontsteking kun je vaak goed behandelen met zelfzorgmedicatie. Neem een ontstekingsremmer zoals ibuprofen. Wanneer je paracetamol inneemt dan werkt dit alleen pijnstillend maar niet ontstekingsremmend. Bij een ernstige ontsteking zal de huisarts medicatie voorschrijven.

5. Diabetes

Mensen met diabetes of suikerziekte hebben een verminderd gevoel. Hierdoor worden warmte en pijn minder goed waargenomen. Daar komt ook nog eens bij dat diabetespatiënten een grotere kans hebben op infecties. Voordat je het weet loop je met een ontstoken teen rond.

Juist voor diabetespatiënten is het belangrijk om de voeten regelmatig te laten controleren. Dit kan bij de huisarts of een podotherapeut. Behandeling bestaat uit een goede hygiëne en soms ontstekingsremmers. Afhankelijk van de oorzaak kan er ook prednison of antibiotica worden voorgeschreven.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Ontstoken teen: 5 oorzaken en behandelingen
Schuiven naar boven