Bijgewerkt: 15 maart 2023
Je hebt last van een ontstoken vinger. Dit herken je door pijn, zwelling en warmte. Ook ziet de huid van de vinger er rood uit. Een ontstoken vinger heeft verschillende oorzaken. Soms gaat het om fijt, een ontstoken nagelriem of een verwonding. De ontsteking kan ook van binnenuit komen. Het is belangrijk om de oorzaak te ontdekken, dan weet je ook welke behandeling echt werkt.
Een ontstoken vinger herkennen
Allereerst is het belangrijk om een ontstoken vinger te herkennen. Niet elk pijntje of roodheid betekent dat er sprake is van een ontsteking. Bijvoorbeeld bij een sneetje in de vinger, dit doet pijn en de huid zal er rood uitzien. De meeste sneetjes genezen probleemloos, zonder dat het ooit gaat infecteren.
Een ontstoken vinger herken je aan de hand van de volgende symptomen:
- Rode glanzende huid
- Warm aanvoelen
- Zwelling
- Pijn
- Soms pus of etter zichtbaar
Wanneer de ontsteking langer voortduurt dan wordt de pijn steeds erger. Je spreekt dan ook wel van een kloppende pijn. Uiteindelijk kun je de vinger maar moeilijk bewegen.
De meest voorkomende oorzaken
Een ontstoken vinger kent verschillende oorzaken. Hierbij kun je onderscheid maken tussen een oorzaak van binnenuit of van buitenaf. Bekijk de meest voorkomende oorzaken en welke behandeling goed is.
Jicht in de vingers
Een bekende oorzaak van een ontsteking die van binnenuit komt is jicht. Bij jicht is er sprake van een opeenhoping van urinezuurkristallen. Vaak ontstaan de klachten in de vingers en de tenen. De meest voorkomende symptomen zijn pijn, warmte en stijfheid. De huid ziet er rood en soms ook glanzend uit. Verder kan de huid van de aangetaste vinger gaan schilferen en soms heb je last van jeuk. Meestal is het lastig om de vinger te bewegen.
Na verloop van tijd kunnen er andere klachten ontstaan waaronder zichtbare knobbels, misselijkheid en koorts. Op de lange duur kunnen er ook nierstenen aanwezig zijn.
Door een natte doek op de ontstoken vinger te houden zal de pijn en de zwelling afnemen. Hierbij is het wel belangrijk dat de doek niet al te koud is, hiervan wordt de ontsteking alleen maar erger. Eventueel kan een pijnstiller helpen. Vermijd ook druk op de vinger, dit maakt het er alleen maar erger op.
Bij een aanval van jicht wordt soms medicatie zoals een ontstekingsremmer of prednison voorgeschreven. Dankzij deze medicatie neemt de pijn na een tot twee dagen af. Helaas is er geen medicijn dat jicht kan genezen. Sommige patiënten met jicht hebben baat bij het innemen van groenlipmossel, een natuurlijke ontstekingsremmer.
Ontsteking onder nagel
Een ontstoken vinger kan ook duiden op een infectie onder de nagel. Dit gebeurt bijvoorbeeld wanneer er een splinter onder de nagel terechtkomt. Het probleem is dat je dit niet altijd ziet zitten. Mocht je de splinter wel zien zitten dan is het lastig om deze te verwijderen. Een splinter of wondje zorgt ervoor dat bacteriën makkelijk in de huid terechtkomen. Het gevolg: een milde tot ernstige ontsteking.
Wat merk je? De nagel of het gebied rond de nagel doet pijn, vooral wanneer je erop drukt. Bij een ernstige ontsteking kan de nagel zelfs loslaten. Ook kan er pus uit de wond komen. Zonder behandeling kan de ontsteking steeds dieper trekken, waardoor uiteindelijk de hele vinger of zelfs de hand ontstoken raakt.
Soms is een kleine operatie nodig, hiermee kan de arts ontsteking weghalen. Maar het kan ook dat een antibioticakuur voldoende helpt.
Fijt – ontsteking van de vingertop
Meestal ontstaat fijt aan de vingertop, maar het kan ook elders aan de vinger voorkomen. Het begint vaak met een wondje dat niet goed verzorgd wordt. Zo dringen bacteriën de wond binnen met als gevolg een ontstoken vinger.
Je merkt dat er een rode bult zichtbaar is, deze voelt warm en pijnlijk aan. Soms komt er pus of etter uit de bult. Blijf niet met feit rondlopen, dit moet zo snel mogelijk behandeld worden. Dit komt omdat de ontsteking de vinger steeds verder aan kan tasten.
Je voorkomt fijt door geen velletjes langs de nagels of aan de vingertoppen af te bijten. Heb je een wondje aan de vinger, ontsmet deze dan met Betadine.
Merk je dat het gaat infecteren, dan is het belangrijk om even langs de huisarts te gaan. Wanneer je te laat bent dan kan dit ernstige gevolgen hebben. Onderschat fijt niet! Behandeling van fijt bestaat uit antibiotica, soms is een operatieve ingreep nodig.
Nagelriemontsteking
Een nagelriemontsteking lijkt soms op fijt maar is toch weer wat anders. De ontstoken vinger ontstaat namelijk vanuit de nagelriem. Dat is dat stukje huid dat de nagel met de vinger verbindt. Een nagelriemontsteking ontstaat door de nagelriem te ver of te hard terug te duwen. Ook een verwonding of sneetje kan de oorzaak zijn.
Bij een nagelriemontsteking is het belangrijk om hier niet aan te pulken of ertegen te duwen. Probeer de vinger of nagel ook nergens tegenaan te stoten. Eventueel ontsmetten met Betadine en afdekken met een pleister. Wanneer de pus er niet uit kan dan zal de huisarts een sneetje in de nagelriem maken.
Artrose
Bij artrose gaat het kraakbeen in kwaliteit achteruit. Het wordt dunner en brokkelt af, het kan zelfs helemaal verdwijnen. Dat afbrokkelen zorgt voor ontstekingen. Die ontstekingen houden de afbraak van kraakbeen weer in stand. Zo zit je bij artrose in een vicieuze cirkel.
Artrose komt het vaakst in de knie en heup voor, maar wordt ook in de vingers gezien. Je spreekt dan van een ontstoken vinger van binnenuit. Klachten zijn pijn en moeilijk de vinger kunnen bewegen. Soms zijn er duidelijke knobbels zichtbaar, dit ontstaat door vervorming van het bod. Artrose is niet te genezen. Pijnklachten kunnen bestreden worden door het innemen van pijnstillers. Soms wil bepaalde voeding helpen. Bij ernstige klachten is een operatieve ingreep nodig.
BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.