Bijgewerkt: 15 maart 2023
Wanneer de oren dicht zitten of verstopt zijn zorgt dit voor veel ongemak. Vaak heb je moeite om te horen wat er in je omgeving gebeurt, ook kan je moeite hebben om jezelf te horen. Dat de oren dichtzetten heeft verschillende oorzaken. Wel is bekend dat dit bij kinderen wat vaker voorkomt.
De oorzaak van dichtzittende oren
Het oor gaat niet zomaar dichtzitten, hier is altijd een oorzaak voor te vinden. In de meeste gevallen zit het oor dicht door een oorsmeerprop. Oorsmeer is een vetachtige brei dat zich in de gehoorgang vormt. Het oorsmeer mengt zich hier met dode huidcellen. Oorsmeer is zuur en beschermt de gehoorgang tegen bacteriën, schimmels en uitdroging. Daarnaast beschermt het tegen vocht en stof.
Oorsmeer wordt continu geproduceerd en komt vanzelf via de gehoorgang naar buiten. Soms kan het oorsmeer niet weg en ontstaat er een dikkere oorsmeerprop. Hierdoor kan de gehoorgang zich gedeeltelijk tot helemaal afsluiten. Vaak merk je een verstopt gevoel in het oor, vooral na het douchen of in bad gaan. Het water blijft achter de oorsmeerprop staan, wat een vol gevoel geeft. De oren zitten dicht, dat is duidelijk merkbaar.
Symptomen oorsmeerprop
Bij een oorsmeerprop merk je dat water na het douchen moeilijk uit het oor loopt. Daarnaast zijn er nog veel meer symptomen. Je kan minder goed horen met het oor en je voelt meer druk in de gehoorgang. Ook heb je de neiging om met je vinger in het oor te peuteren om de oorsmeerprop te verwijderen. In sommige gevallen ontstaan er pijnklachten in het oor.
Behandeling van een oorsmeerprop
Er zijn veel huismiddeltjes die kunnen helpen bij een oorsmeerprop. Bijvoorbeeld een watje met slaolie in het oor stoppen of wat lauwe olijfolie in het oor te druppelen. Dit maakt de prop zachter, waardoor het mogelijk los komt. Een andere manier is het stomen boven een kom heet water, wat de oorsmeerprop soms losweekt.
Dit soort huismiddeltjes kan werken, maar past het alleen toe wanneer je geen gaatje in het trommelvlies hebt.
Wil je snel van een oorsmeerprop afkomen dan kun je het beste het oren laten uitspuiten. De huisarts of assistente doet dit met behulp van een spuitje (zonder naald) gevuld met water. Deze spuit wordt krachtig leeg gespoten in de gehoorgang. Het water komt achter de prop terecht en voert de oorsmeerprop mee naar buiten.
Soms lukt het uitspuiten in één keer, soms moet dit een aantal maal achter elkaar gehaald worden. De oren zitten dicht door een oorsmeerprop? Maak dan een afspraak met de huisarts.
Verstopt oor tijdens de zwangerschap
Zwangere vrouwen en kleine kinderen hebben iets vaker last van dichtzittende oren. Bij zwangere vrouwen kan dit te maken hebben met een veranderende hormoonhuishouding. Mogelijk raken hierdoor de buizen van Eustachius verstopt, maar het kan ook een andere oorzaak hebben.
Bij kleine kinderen heeft een verstopt oor weer een andere oorzaak. Jonge kinderen krijgen vaker te maken met infecties van de oren, keel en luchtwegen. In dit geval kan er vocht achter het trommelvlies ontstaan, waardoor het gehoor tijdelijk verminderd is. De oren zitten dicht voor kortere of langere periode.
Oor zit dicht door een verkoudheid
De oren zitten dicht door een verkoudheid, dit is iets dat best vaak voorkomt. Door de verkoudheid ontstaat er een verkeerde druk in de oren, waardoor deze dicht kunnen klappen. Probeer met neusdruppels de druk in de oren te verminderen. Deze neusdruppels zijn vrij verkrijgbaar.
Krijg je last van oorpijn, laat dit dan nakijken door de huisarts. In geval van koorts is het altijd beter om contact op te nemen met de huisarts, mogelijk heb je te maken met een oorontsteking.
Oorzaken en symptomen van een slijmoor
Bij vocht achter het trommelvlies spreek je ook wel van een slijmoor. Hierbij bevindt zich vocht of slijm achter het trommelvlies, dit is niet te vergelijken met een oorontsteking. Een slijmoor kenmerkt zich door een wisselend gehoor, de ene keer slechter en de andere keer sterker. Je merkt dit doordat de televisie harder wordt gezet en het moeilijk is om een gesprek te verstaan.
De oorzaak voor een slijmoor is vaak een verkoudheid. Hierbij wordt er vocht afgescheiden dat door de buis van Eustachius wordt afgevoerd. Door de verkoudheid gaat de buis van Eustachius gemakkelijker dichtzetten, waardoor het vocht in het middenoor achterblijft.
Behandeling van een slijmoor
Een slijmoor geneest vaak vanzelf binnen twee tot zes maanden. Sommige kinderen krijgen meerdere malen achter elkaar last van een slijmoor. Dit kan aan één of aan beide oren voorkomen. Wanneer het gehoor dusdanig slecht is dat de taalontwikkeling achteruit gaat, worden er buisjes geplaatst. Deze buisjes maken een gaatje in het trommelvlies, waardoor het vocht weg kan lopen. Oorbuisjes groeien vanzelf weer uit het trommelvlies.
De meeste kinderen hebben tussen hun vierde en zevende levensjaar last van een slijmoor. Daarna worden de klachten minder. Het kan echter ook op volwassen leeftijd ontstaan.
BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.