Mee-eters verwijderen met naald/ comedonenlepel

Bijgewerkt: 15 maart 2023

Door een verstopt haarzakje omstaat er een mee eter. De oorzaak ligt vaak in het gebruik van vette cosmetica zoals make-up of zalven. Het kan ook aan hormonen liggen (pubers) of bij een ziekte of aandoening. Mee-eters verwijderen met een naald (comedonen lepel) moet je goed aanpakken.

De werking van een comedonenlepel

Mee-eters noem je ook wel comedonen. Een comedonenlepel is bedoeld ter verwijdering van mee-eters. Dit metalen instrumentje heeft aan de kop een lepelvormig gat. Soms wordt het ook wel als een naald gezien maar dit klopt feitelijk niet, er is namelijk geen puntig uiteinde aanwezig. Toch zijn er ook modellen inclusief naald aanwezig, ideaal voor gesloten mee-eters.

Er is een groot verschil tussen mee-eters verwijderen met een naald of een comedonen lepel. Dankzij de comedonenlepel verminder je het risico op infecties. Ook ontstaat er nauwelijks tot geen huidbeschadiging, waardoor er ook geen littekens achterblijven.

Hieronder vind je beide methoden beschreven.

Mee-eters verwijderen met een naald

Deze methode is niet aan te raden, of je moet wel heel hygiënisch te werk gaan. Nadeel van mee-eters verwijderen met een naald is het infectiegevaar. Maar ook de kans op blijvende littekens. Daarom kun je deze methode beter niet toepassen. Wil je dit toch, dan zie je hieronder hoe je mee-eters verwijdert met een naald.

Je hebt een naald nodig wanneer het om een gesloten mee-eter gaat. Dit noem je ook wel een diepte mee-eter, hij laat zich wat moeilijker weghalen.

Maak de huid vooraf goed schoon. Verwijder lotion, zalf of make-up. Was de huid met lauw water. Gebruik eventueel een milde zeep, speciaal voor het reinigen van het gezicht. Maak een naald goed schoon. Het beste kun je hem ontsmetten met ontsmettingsalcohol. Heb je dit niet in huis, gebruik dan gin of wodka.

Prik met de naald de zijkant van de mee-eter in. Neem een schoon zakdoekje of gaasje en duw voorzichtig op de mee-eter. Hierdoor komt de inhoud naar buiten. Druk zeker niet te hard, hierdoor kun je de huid te beschadigen.

Mee-eters verwijderen met comedonen lepel

Het beste kun je mee-eters verwijderen met een comedonen lepel. Deze is speciaal ontworpen voor het snel en effectief verwijderen van die vervelende zwarte of witte puntjes. Een setje van vier van deze lepels is verkrijgbaar voor ongeveer € 4. Of je gaat voor de meer uitgebreide set, hiervoor betaal je rond de € 8.

Bekijk comedonen lepels

Een setje bestaat uit verschillende instrumenten, waardoor je zelfs de moeilijkste plekjes goed bereikt. Bekijk de handleiding mee-eters verwijderen met comedonenlepel.

  • Maak de lepel goed schoon, gebruik hiervoor wat ontsmettingsalcohol
  • Plaats de comedonenlepel met de opening over de mee-eter
  • Oefen druk op een gedeelte van de mee-eter uit
  • Oefen nu druk op het andere gedeelte van de mee-eter uit

Een diepliggende mee-eter kun je eventueel inprikken met een naald. De betere comedonen lepels hebben aan de ene kant de lusvormige lepel en aan de andere kant een naaldje zitten. Ook nu is het belangrijk om de naald vooraf goed te ontsmetten.

Mee-eters verwijderen lukt niet

Gebruik je een comedonenlepel en lukt het niet om de mee-eter te verwijderen? Ga er verder niet aan pulken of flink uitknijpen. Wanneer de mee-eter zich niet laat verwijderen dan is hij hier nog niet klaar voor. Beter kun je het na enkele dagen opnieuw proberen.

Speciale pleisters tegen acne en mee-eters

Mocht de mee-eter verwijderen met behulp van een naald of comedonen lepel niet prettig zijn, gebruik dan eens speciale pleisters. Deze pleister plak je op de mee-eter of het puistje. Vervolgens wordt deze als het ware leeg gezogen. Na verwijdering van de pleister geneest de huid. Omdat de pleisters doorzichtig zijn kun je ze ook overdag gebruiken.

Bekijk pleisters (acne en mee-eters)

Waar bestaat een mee-eter uit?

Een mee-eter lijkt uit pus te bestaan, maar feitelijk gaat het om een opeenhoping van talg, kleine haartjes en dode huidcellen. In deze mengeling bevinden zich ook bacteriën. De meeste mee-eters om je op de neus tegen. Dit komt omdat de haarzakjes op de neus niet zo diep zijn, hierdoor raken ze wat sneller verstopt. Ook raak je de neus vaker aan, waardoor je de talgproductie verhoogt.

Het voorkomen van dit soort puistjes

Door je huid goed schoon te houden voorkom je mee-eters zoveel mogelijk. Reinig je gezicht twee keer per dag. Dit kan met een speciale cleaner maar met alleen lauw water is meer dan voldoende. Gebruik ook regelmatig een milde scrub. Hiermee verwijder je dode huidcellen en oppervlakkig vuil. Dit voorkomt verstoppingen en het ontstaan van mee-eters.

Knijp mee-eters nooit met de hand uit. Gebruik ook geen pleisters op de neus, hiermee kun je de dunne huid beschadigen. Voor de neus gebruik je specifiek een comedonen lepel. Op je voorhoofd of kin kun je wel weer gebruik maken van pleisters. Maar ook de comedonen lepel is een gemakkelijke methode.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Mee-eters verwijderen met naald/ comedonenlepel
Schuiven naar boven