Bijgewerkt: 15 maart 2023
Een bericht via het internet versturen is tegenwoordig risicovol. Met een beetje pech wordt je bericht onderschept en kunnen anderen dit lezen. Wat is veiliger, WhatsApp of mail? Al decennialang maken we gebruik van e-mail. Hierdoor lijkt het veilig, maar is dit wel zo? Zowel aan het gebruik van WhatsApp als e-mail kleven wat nadelen. Toch is een van deze twee beduidend veiliger.
De werking van e-mail
Om te achterhalen wat veiliger is, WhatsApp of mail, moet je de werking hiervan kennen. De eerste e-mail werd in 1971 verzonden. Het duurde nog tot 1995 voordat het grote publiek e-mails ging versturen. Eerder hadden consumenten geen toegang tot het internet.
Hoe werkt e-mail? Door het verzenden van de mail wordt verbinding gemaakt met de e-mail server. Feitelijk gaat het bericht naar de uitgaande mailserver. Deze maakt contact met de DNS server. Vervolgens wordt de mail via het internet naar het domein van de ontvanger doorgestuurd. De inkomende mailserver neemt deze in ontvangst en zorgt dat de e-mail in de mailbox terechtkomt.
Bekijk de beste pc’s inclusief prijs
Zo veilig is het verzenden van een e-mail
Een mail (e-mail) wordt via internet verzonden. De inhoud hiervan is niet versleuteld. Hierdoor is het voor bedrijven en inlichtingendiensten mogelijk om e-mails te onderscheppen. Dit kan zelfs middels een eenvoudige hackaanval. Het probleem bij e-mails ligt hem in het ontbreken van versleuteling. Hierdoor is het versturen van een mail niet zo heel veilig.
Zo werkt WhatsApp
Via WhatsApp verstuur en ontvang je berichten naar of van anderen. Net als bij e-mail heb je de mogelijkheid om ook bijlagen toe te voegen. Via WhatsApp kun je nog veel meer, bijvoorbeeld bellen of videobellen. Maar ook gesproken berichten versturen.
Voor WhatsApp heb je, net als bij het verzenden van een mail, verbinding met het internet nodig. WhatsApp werkt niet met een mailserver maar heeft een eigen server. Verstuur je een WhatsApp bericht, dan gaat dit eerst naar de server. Van hieruit wordt het doorgestuurd naar de ontvanger.
Wat is veiliger, WhatsApp of mail?
Het bijzondere aan WhatsApp is dat alle berichten versleuteld zijn. Dit noem je ook wel de WhatsApp encryptie oftewel end-to-end versleuteling. Wanneer een derde persoon het WhatsApp bericht onderschept, kan deze dit niet lezen. Alleen de ontvanger en de verzender hebben een speciale sleutel in hun bezit waarmee ze de berichten ontgrendelen en lezen.
Kijk je naar deze techniek dan is WhatsApp veiliger dan mail. Opvallend is dat de politie of inlichtingendiensten mails kunnen onderscheppen en lezen, maar WhatsAppberichten niet mee kunnen lezen. Dus: WhatsApp is veiliger.
Criminelen gebruiken geen mail of WhatsApp
Voor criminelen is het nooit verstandig om informatie via e-mail te versturen. Nagenoeg iedere hacker kan dit soort mails onderscheppen en lezen. WhatsApp is veiliger, toch houden criminelen hier niet van. Dit komt omdat er aan elk WhatsApp bericht extra informatie hangt. Deze informatie betreft datum en tijdstip van verzending, maar ook naar wie het verzonden is.
Mocht de politie via een gerechtelijk bevel de gegevens in handen krijgen, dan is dus te zien met wie criminelen contact hebben. Ondanks dat de inhoud van de berichten onleesbaar zijn.
Een mail beveiligd versturen
Het is niet zo dat het versturen van een e-mail geheel onveilig. Je kunt namelijk een mail beveiligd versturen. Open hiervoor je mailprogramma en stel een nieuw mailbericht op. Ga vervolgens naar Bestand en kies voor Eigenschappen. Klik nu op beveiligingsinstellingen. Zet een vinkje bij Bericht tekst en bijlagen versleutelen. Tik een bericht en klik op verzenden.
Als het goed is heb je nu een berichtje (mail) versleuteld verzonden. Let op want deze optie is niet bij elk mailprogramma aanwezig.
WhatsApp berichten beveiligen
Het is zeker niet nodig om WhatsApp berichten te beveiligen, dit is al geregeld middels de versleuteling. Maar misschien wil je voor een extra beveiliging zorgen zodat anderen niet op je account kunnen kijken. Hierbij maak je gebruik van tweestapsverificatie.
- Open WhatsApp
- Tik op het menu (…)
- Tik op instellingen
- Tik op account
- Tik op verificatie in twee stappen
- Tik op inschakelen
- Voor een toegangscode in
- Herhaal de toegangscode
- Geef een back-up e-mailadres op
- Tik op opslaan
- Tik op gereed
Bovenstaande handleiding geldt voor alle Android smartphones. Heb je een iPhone? Dan voer je de volgende stappen uit:
- Open WhatsApp
- Tik op instellingen
- Tik op account
- Tik op Verificatie in twee stappen
- Tip op Schakel in
- Voer een toegangscode in
- Herhaal de toegangscode
- Geef een back-up e-mailadres op
- Herhaal het e-mailadres
- Tik op gereed
Op deze manier kan iemand anders zich niet zomaar bij je WhatsApp account aanmelden. Houd er rekening mee dat je af en toe je WhatsApp code tijdens het gebruik opnieuw moet invoeren.
BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.