Bijgewerkt: 15 maart 2023
Je wil stiekem een gesprek met de werkgever, je partner of iemand anders opnemen. Mag dat? In beginsel niet, maar er zijn wat situaties waarbij dit toch gedoogd wordt. Let op want wanneer je stiekem gesprekken opneemt dient dit niet altijd als legaal bewijs. Ook is het even uitzoeken hoe je het gesprek gaat opnemen. Je hebt hier namelijk verschillende apparatuur voor.
Je mag een gesprek opnemen!
Vaak wordt gezegd dat je geen gesprekken mag opnemen. Fout want dit mag wel. Hier zit wel een voorwaarde aan vast: degene die de opname maakt moet ook deelnemen aan het gesprek. Dus wanneer je iemand opbelt, mag je het telefoongesprek opnemen. Hiervoor heb je geen toestemming van de ander nodig.
Opnameapparatuur gebruiken
Een gesprek opnemen kan op verschillende manieren. Gaat het om een telefoongesprek, dan zijn hiervoor speciale apps te downloaden. Die nemen automatisch elk inkomend of uitgaand gesprek op. Omdat dit soort apps onder vuur liggen zijn de meeste hiervan verdwenen. Of ze werken niet maar goed. Toch zijn er nog een aantal werkende apps te installeren.
Gaat het om een gesprek in een openbare of gesloten ruimte? Dan kun je het beste opnameapparatuur meenemen. Heb je van de ander toestemming, neem dan een dicteerapparaat mee. Verkrijgbaar vanaf € 25 en de makkelijkste manier om gesprekken op te nemen.
Toch stiekem gesprekken opnemen
Ben je geen deelnemer aan het gesprek? Dan mag je in de basis geen gesprekken opnemen. Doe je dit toch, dan staat hier een celstraf van maximaal 6 maanden op. Maar soms is het stiekem opnemen toch geoorloofd. Bijvoorbeeld wanneer de belangen van de opnemer zwaarder wegen dan die van degene die wordt afgeluisterd. Denk maar eens aan verdenking van fraude, afpersing of oplichting.
Dit soort gesprekken kunnen als bewijsmateriaal in een rechtszaak dienen. Hierbij wordt dus vooral naar het belang gekeken. Toch kan dit nog steeds in strijd zijn met het recht op privacy en dus strafbaar. Daarom zal niet elke rechter stiekem opgenomen gesprekken als bewijsmateriaal accepteren. Dat hangt dus helemaal van de zaak af.
Wil je gesprekken opnemen waar je niet zelf aan deelneemt? Dan heb je verborgen geluidsapparatuur nodig. Dit is zeer klein en werk je makkelijk weg. Zo heb je bijvoorbeeld de USB-stick met verborgen microfoon, of de pen waarin een verborgen camera met microfoon zijn verwerkt. Verkrijgbaar vanaf € 30.
Het openbaar maken van een gesprek
Mag je gesprekken opnemen en deze openbaar maken? Nee, dit mag nooit zonder toestemming. Wil je een gesprek toch openbaar maken, bijvoorbeeld via social media, dan moeten de deelnemers aan het gesprek hier toestemming voor geven.
Misschien maak je het gesprek toch openbaar. Bedenk dat je strafbaar bent! Hier kan een flinke boete of misschien wel een celstraf tegenover staan. Het heeft dus geen zin om een opgenomen gesprek uit wraak of voor de lol te delen met anderen.
Gesprek opnemen met een medewerker van een overheidsinstantie
De kinderbescherming, een gemeentelijke ambtenaar of een belastingcontroleur. Soms is het handig om gesprekken met dit soort medewerkers vast te leggen. Helaas is een gesprek met een medewerker van een overheidsinstantie opnemen niet toegestaan. Wil je dit toch, dan moet je dit van tevoren kenbaar maken. De medewerker mag de opname weigeren.
Het advies van de ombudsman is dat overheidsinstanties het verzoek moeten toestaan. Of ze moeten wel hele zwaarwegende redenen hebben om dit toch te weigeren. Dan moet de instantie naar een andere oplossing komen.
Kan je een mobiel gesprek opnemen?
Een mobiel gesprek (met de smartphone) kan je altijd opnemen. Soms wordt gebruik gemaakt van een speciale app. Maar je kunt ook geluidsapparatuur nemen en dit naast de telefoon leggen. Het beste zet je de smartphone dan op de speaker. Het is aan te raden om dit eerst vooraf uit te proberen, om te kijken wat de geluidskwaliteit is.
Let op want sommige websites zeggen dat je met een nieuwe Android telefoon geen telefoongesprekken kunt opnemen. Dat klopt, onder Android zit een bepaalde beveiliging die dit blokkeert. Maar zelfs met de nieuwste Android telefoons kun je gebruik maken van bepaalde opname-apps. Welke op de smartphone werkt is een kwestie van uitproberen. Maar onmogelijk is het zeker niet.
Kun je gesprekken opnemen met een iPhone?
Wil je een gesprek met een iPhone of iPad opnemen dan is dit gewoon mogelijk. Hiervoor is de functie dictafoon. Deze neemt het gesprek via de ingebouwde microfoon op. Vervolgens kun je de opname bewerken of beluisteren.
Ook heb je de mogelijkheid om de opname te delen. Doe dit alleen met de andere deelnemer van het gesprek. Je mag geen gesprekken met een iPhone opnemen om met derden te delen. Of je moet hier weer toestemming voor hebben. Leg die toestemming schriftelijk vast, dan ontstaan er later geen problemen.
BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.