KISS syndroom gedragsproblemen

Bijgewerkt: 15 maart 2023

Het KISS syndroom is een niet erkende aandoening waarbij baby de nek niet of nauwelijks kan bewegen. Dit zorgt voor afwijkingen in de ontwikkeling van het kind. Het KISS syndroom gedragsproblemen is een veel geziene combinatie. Hierbij vertoont het kind op ADHD lijkend gedrag. Ontdek de symptomen van dit syndroom en wat de juiste behandeling is.

Dit is het KISS syndroom

De afkorting KISS staat voor Kopgewrichten, Invloed op Storingen in de Symmetrie. Vrij vertaald betekent het dat er een stoornis in de symmetrische ontwikkeling aanwezig is. Dit syndroom komt alleen tijdens de eerste twee levensjaren voor. Hierna spreken we van het KIDD syndroom.

Oorzaak KISS syndroom – alle oorzaken op een rij

Hoe ontstaat het KISS syndroom? Dit zijn de oorzaken:

  • Verdrukking: vaak tijdens de geboorte. Dit leidt mogelijk tot scheefstand van de nekwervels.
  • Scheefstand in de baarmoeder: door een verkeerde ligging kan het KISS syndroom ontstaan.
  • Prenataal trauma: harde klap of stoot tegen de zwangere buik.

Risicofactoren zijn een laag geboortegewicht en een uitgezakte navelstreng. Dit verhoogt het risico op het ontwikkelen van het syndroom. In een aantal gevallen is er geen duidelijke oorzaak aan te wijzen.

Symptomen: zo herken je het syndroom

De symptomen KISS syndroom zijn niet altijd even duidelijk herkenbaar. Soms lijkt het namelijk alsof baby tijdelijk pijn heeft, of gewoon hangerig is. Hieronder de meest voorkomende symptomen:

  • Veel huilen
  • Overmatig strekken van de rug
  • Scheefstand van het hoofd/ nek
  • Moeite om op de buik te liggen
  • Slecht drinken
  • Slikproblemen
  • Reflux
  • Vertraagde spraakontwikkeling
  • Met 6 -7 maanden al willen staan
  • Kouden handen en voeten
  • Slaapproblemen

Bekijk de anti reflux middelen

Oudere baby’s willen niet kruipen en zo snel mogelijk staan/ lopen. Deze kindjes lopen opvallend vaak op de tenen. Eenmaal naar school, is er sprake van leerproblemen. Ook is er moeite met de concentratie.

KISS syndroom gedragsproblemen

Gedragsproblemen komen bij het KISS syndroom vaker voor. Dit begint al op jonge leeftijd, waarbij baby meer dan 1 uur per dag huilt en moeilijk in slaap komt. Welke KISS syndroom gedragsproblemen komen voor? Dit zijn de volgende gedragingen:

  • Moeilijk kunnen concentreren
  • Niet stil kunnen zitten
  • Vergeetachtig
  • Snel prikkelbaar
  • Vermoeidheid

De KISS syndroom gedragsproblemen lijken veel op ADHD. Het kind is in andermans ogen druk, lastig of vervelend. Hij of zij lijkt niet te luisteren of opdrachten moedwillig te vergeten. Het is natuurlijk belangrijk om te weten dat een kind dit niet bewust doet. Er ligt altijd een onderliggend probleem ten grondslag. Dat is in dit geval het KISS syndroom.

Aanrader voor deze kids: Wiebelen en friemelen

Behandeling en herstel

Is het KISS syndroom goed te behandelen? Probleem is dat de medische wetenschap er nog niet uit is om welk probleem het hier gaat. Hierdoor is het een niet-erkende aandoening, die moeilijk te behandelen valt. Ouders vinden steeds vaker hun weg naar de manuele therapie of de osteopaat. Deze gebruiken zachte en mobiliserende technieken. Vaak wordt gezegd dat er al na twee tot vier behandeling effect merkbaar is.

Het is niet te zeggen of dit in alle gevallen geldt. Proberen kan geen kwaad, maar is dit ook zo? Er doen verhalen de ronde dat een KISS syndroom behandeling gevaarlijk kan zijn. Artsen maken zich zorgen over de mogelijke gevolgen van dit soort behandeling. Het manipuleren van een babylijfje kan op lange termijn schadelijke gevolgen hebben.

Spontaan herstel (scheefstand, overstrekken) treedt vaker op. Hierbij lijken ook de gedragsproblemen te verdwijnen. In andere gevallen blijven deze problemen aanwezig, maar kan dit ook vanuit een andere hoek veroorzaakt worden.

Kinderfysiotherapie

Bij reflux, overstrekken, nek moeilijk kunnen bewegen en andere klachten is het belangrijk om dit na te laten kijken. Dit begint bij een bezoek aan de huisarts. Deze bespreekt de klachten en voert een lichamelijk onderzoek bij baby uit. Vaak volgt een doorverwijzing naar een kinderarts of kinderfysiotherapeu.t in dit laatste geval gaat het om aangepaste fysiotherapie, gericht op het vrij bewegen van baby.

De kinderfysiotherapeut heeft veel ervaring met de behandeling van jonge kinderen. Het valt dan ook altijd aan te raden om hiervoor te kiezen. Behandelingen worden vergoed vanuit de basisverzekering.

Overlijden tijdens of na behandeling

Een behandeling door de kinderfysiotherapeut is veilig. Er zijn verhalen bekend waarbij de baby tijdens een manuele behandeling een korte ademstilstand kreeg. Dit was slechts van korte duur en zonder blijvende schade.

Helaas zijn er ook gevallen bekend waarbij een zuigeling kwam te overlijden. Het ging hier om chiropractisch of craniosacrale therapie. Deze twee therapievormen worden weinig toegepast bij het KISS-syndroom. Mocht je hier toch voor kiezen, raadpleeg dan eerst de huisarts of kinderarts. Deze kan je meer over deze alternatieve therapie vertellen en welke risico’s hieraan verbonden zijn.

KISS-syndroom gedragsproblemen oplossen

Vertoont het kind met het KISS syndroom gedragsproblemen? Dit is van invloed op de latere leerprestaties. Of gedragsproblemen nu door het KISS-syndroom of door een andere oorzaak ontstaan: het is belangrijk om dit aan te pakken. Hier zijn diverse mogelijkheden toe. Vraag het consultatiebureau of de huisarts om advies.

Bij gedragsproblemen bij kinderen kom je vaak terecht bij een gedragstherapeut, kinderpsycholoog of opvoedkundige. Dit soort behandelingen wordt vergoed vanuit de zorgverzekering of vanuit de gemeente. Bekijk welke vergoedingen mogelijk zijn en meld het kind tijdig aan.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

KISS syndroom gedragsproblemen
Schuiven naar boven