Bijgewerkt: 15 maart 2023
Een gezonde kamerplant wordt steeds groter. Vroeg of laat past hij niet meer in zijn oude pot. Wanneer moet je een kamerplant verpotten? Dit doe je het beste na de rustperiode, maar nog voordat de plant bloeit. Bij het verpotten of verplanten komen nog wel wat belangrijke zaken kijken.
Zo weet je of je de plant moet verpotten
Het is echt niet zo dat je kamerplanten jaarlijks moet verpotten. Dit doe je alleen wanneer je merkt dat de wortels van de plant te weinig ruimte krijgen. Vaak is dit herkenbaar aan het omhoog komen van de plant. Misschien steken er wel enkele wortels boven de aarde uit.
Een andere indicatie is het niet goed groeien van de plant. Om te groeien heeft hij namelijk ruimte nodig. Krijgt hij deze ruimte niet dan zal de groei stagneren.
Wanneer moet je een kamerplant verpotten?
Je weet nu wanneer het nodig is om de kamerplant in een andere pot over te zetten. Maar wat is het beste tijdstip om de kamerplant te verpotten? Eigenlijk kan dit het hele jaar door, kamerplanten staan immers in een gunstige omgeving. Maar toch zullen veel planten in de winterperiode in rust raken. Dit heeft met de lengte van de dagen te maken.
Het verpotten kun je daarom het beste in de maanden maart, april of mei doen. Niet in de maanden juni tot en met augustus, omdat de plant dan volop groeit en misschien wel bloeit.
De beste maanden om de kamerplant te verpotten:
- Maart
- April
- Mei
Planten in de winter verpotten
Mogelijk wil je planten in de winter verpotten. Kan dat? Ja, maar alleen wanneer het vaste planten (tuinplanten) betreft. Zolang er geen vorst aanwezig is kun je bomen, struiken en planten verplaatsen. Doe dit wanneer de bladeren van de plant zijn gevallen.
Kamerplanten kun je in de winter ook wel verplanten maar is niet aan te raden. Houd er rekening mee dat de meeste kamerplanten uit een ander klimaat komen.
Zolang kan een plant zonder potgrond
Bij het verpotten van kamerplanten kan het gebeuren dat de plant even moet blijven liggen. Hoe lang kan een plant zonder potgrond? Beste lang, tot wel 14 dagen. Het is dan belangrijk dat je de plant op een koele plek bewaart waarbij je ervoor zorgt dat de wortels niet uitdrogen. Door de wortels dagelijks te besproeien blijven ze vochtig.
Kwetsbare planten kunnen maximaal drie dagen zonder potgrond overleven. Houd er rekening mee dat veel kamerplanten best wel kwetsbaar zijn, meer dan tuinplanten.
Het beste is om het verpotten op een en dezelfde dag te doen. Hiervoor heb je het volgende nodig:
- Ruimere pot
- Verse potgrond
- Plantenspuit
Kamerplant verpotten: handleiding
Normaal gesproken trek je de plant uit de te kleine pot en je zet hem over in een grotere pot. Dat klinkt eenvoudig maar dat is het niet altijd. Wanneer je het verkeerd aanpakt dan krijgt de kamerplant een terugslag en wordt zwakker. Daarom vind je hieronder een duidelijke handleiding.
Stap 1: maak de binnenkant van de pot schoon
Neem een grotere pot en veeg de binnenkant schoon. In de winkel of webshop komt er vaak stof of vuil in de pot terecht. Maak daarom de binnenkant even schoon. Heeft er eerder een plant in de pot gestaan? Spoel hem dan goed met lauw water uit.
Stap 2: vul de nieuwe pot gedeeltelijk met verse aarde
Neem altijd verse (nieuwe) potgrond voor kamerplanten. Vul ongeveer één derde van de grotere pot met potgrond. Is de pot een stuk groter en zijn de wortels nog erg klein, dan moet je soms tot de helft vullen met potgrond.
Stap 3: de kamerplant uit de oude pot halen
Nu komt het belangrijkste werk, namelijk de kamerplant uit zijn oude pot halen. Hierbij is het belangrijk dat je de wortels niet of zo min mogelijk beschadigt. Het beste kun je met de vingers tegen de binnenkant van de pot strijken. Op deze manier woel je de aarde los.
Beweeg je vingers steeds verder langs de zijkant naar beneden, totdat je (bijna) de bodem bereikt. Plaats je vingers onder de wortels en duw de plant nu naar boven toe. Bij een rechte pot komt de plant redelijk makkelijk los. Heeft de pot een ronde en gebogen buitenkant, dan zul je merken dat het loshalen wat meer moeite kost.
Stap 4: de wortels controleren
Klop zoveel mogelijk aarde tussen de wortels van mos. Controleer de wortels gelijk op gezondheid. Zie je dode wortels zeiten, dan kun je deze gewoon afknippen. Het is ook mogelijk om een teveel aan wortels weg te knippen. Bedenk dat de plant nooit heel veel bladeren en weinig wortels kan hebben, anders sterven de takken en bladeren snel af. Je hoeft niet alles te tellen maar de combinatie bladeren-wortels moet een beetje in verhouding zijn.
Stap 5: de plant in de nieuwe pot zetten
Plaats de plant in het midden van de nieuwe pot, boven op het laagje verse aarde. Wanneer de plant te laag staat dan doe je nog wat aarde erbij en zet de plant er opnieuw in. Staat de plant te hoog dan haal je juist wat potgrond weg.
De plant moet met de basis (overgang stengels naar wortels) ongeveer 2 cm onder de rand van de pot staan. Wanneer de kamerplant op de juiste hoogte staat, begin je met het aanvullen van potgrond. Houd met één hand de kamerplant netjes in het midden vast. Met de andere hand breng je potgrond aan, helemaal rondom de plant.
Druk de potgrond een beetje aan, zodat er wat meer grond bij past.
Stap 6: de grond bevochtigen
Verse potgrond is vaak lichtvochtig, maar eigenlijk te droog na het verpotten. Neem een plantenspuit en sproei een klein beetje over de plant en de potgrond. Door over de bladeren te sproeien spoel je gemorste potgrond weg. Bovendien geeft dat sproeien de kamerplant weer een boost.
Stap 7: voldoende zonlicht
Een kamerplant verpotten betekent dat de plant altijd een kleine terugslag krijgt. Na het verpotten moet hij hiervan herstellen. Daarom zet je de plant op een lichte plaats neer, zodat hij voldoende zonlicht krijgt. Wees wel voorzichtig met te grote temperatuurverschillen. Planten die van nature in de schaduw leven, zet je niet op de vensterbank aan de zuidkant.
Veel kamerplanten houden wel van wat zonlicht. Kun je dit de plant niet bieden, denk dan eens aan een groeilamp of kweeklamp. De ideale manier om planten goed te laten groeien.
Bekijk groeilampen (plantenlamp)
Geef de plant twee weken de tijd om te herstellen. In deze periode is het niet de bedoeling dat je hem weer verpot.
BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.