Afgewaaide dakpan, wat te doen en wie is aansprakelijk?

Bijgewerkt: 15 maart 2023

Stevige windvlagen of stormen komen steeds vaker voor. Een afgewaaide dakpan is dan ook niet vreemd. Helaas kunnen de weg waar je de dakpannen voor schade of letsel zorgen. Hoe zit het met aansprakelijkheid? En wat kost het om een dakpan opnieuw te laten leggen? Lees wat je in dit geval moet doen.

Verankeren van dakpannen verplicht

Je kunt geen dakpannen los op het dak leggen. Dakpannen verankeren is wettelijk verplicht. Hiermee voorkom je schade en letsel bij storm of hevige windvlagen. Het verankeren van de pannen gebeurt middels een panhaak.

Is een dakpan afgewaaid, heeft deze schade veroorzaakt en was hij niet verankerd? Dan ben je als woningeigenaar altijd aansprakelijk.

Ook aansprakelijk bij verankering

Helaas, maar zelfs wanneer dakpannen verankerd zijn ben en blijf je als woningeigenaar aansprakelijk voor letsel of schade. Daarom is het zo belangrijk om het afwaaien van dakpannen zo goed mogelijk te voorkomen. Maar soms is het leed al geschied. Wat moet je doen bij een afgewaaide dakpan?

Word je aansprakelijk gesteld bij een afgewaaide dakpan? Erken niet zomaar schuld of aansprakelijkheid. Laat het eerste door je verzekeraar uitzoeken.

Controleer of er sprake is van letsel of schade

Wegwaaiende dakpannen zijn vooral gevaarlijk voor voorbijgangers en het verkeer. Dat de dakpan schade aan een voertuig veroorzaakt is minder erg dan persoonlijk letsel. Controleer bij een weggewaaide dakpan eerst of er sprake is van schade of letsel. Daarnaast heb je zelf ook schade opgelopen want de kapotte dakpan moet vervangen worden.

Afgewaaide dakpannen valt onder stormschade. De woningverzekering biedt dekking aan schade aan de woning. Hierbij is het belangrijk dat het onderdeel dat schade heeft opgelopen ook nagelvast aan de woning zit. Dit zijn bijvoorbeeld het dak (dakpannen), rolluiken, ramen en andere zaken.

Heb je een huurwoning dan moet je voor een schadevergoeding bij de verhuurder terecht. Deze is namelijk verantwoordelijk voor het afsluiten van een opstalverzekering.

Afgewaaide dakpan en de inboedelverzekering

Wanneer een dakpan eraf waait dan ontstaat er een directe verbinding met het ondergelegen dak. Wanneer je niet snel genoeg in de gaten hebt dat de dakpan weg is dan stroomt er regen naar binnen. Hierdoor kan er een lekkage ontstaan. Het gevolg: natte plekken, soms rottend hout of schimmels.

Lekkage krijg je ook vergoed van de verzekeraar. Hiervoor moet je aanspraak maken op de inboedelverzekering. Houd er rekening mee dat de verzekeraar niet alle schade vergoedt. Bij stormschade moet er sprake zijn van minimaal windkracht 7.

De dakpan vervangen

Het is aan te raden om een afgewaaide dakpan door storm zo snel mogelijk te vervangen. Doe je dit niet dan loopt er bij de volgende regenbui water in het dak. Wanneer dit te lang duurt krijg je met waterschade te maken.

Kijk eerst naar het type dakpan dat je nodig hebt. Je moet namelijk het juiste model kopen. Hele oude dakpannen zijn misschien niet meer exact hetzelfde verkrijgbaar, maar er is altijd een goed alternatief.

Eventueel kun je ook kiezen voor sneldek (glazen) dakpannen. Deze sluiten op de meeste modellen aan.

Bekijk sneldek dakpannen

Zelf dakpannen vervangen

Een afgeleide dakpan kun je zelf vervangen. Wel heb je hiervoor een lange en stabiele ladder nodig. De ladder moet ongeveer 50-100 cm boven de dakgoot of dakrand uitsteken. Plaats de ladder op een stabiele en vlakke ondergrond. Laat iemand eventueel de ladder vasthouden.

Naar ladders

Wanneer je toch op het dak staat is het aan te raden om gelijk de kwaliteit van de panlatten te controleren. Merk je dat die verrot zijn dan moet je deze (laten) vervangen. De dakpan is vaak eenvoudig ertussen te schuiven. Let op want officieel ben je verplicht om de dakpan te verankeren.

Wanneer je het niet vertrouwd kun je beter een dakdekker inschakelen. Natuurlijk kost dit wat meer maar je weet zeker dat de afgewaaide dakpannen op een goede manier worden vervangen. (Uurprijs ongeveer € 60).

Dit kan de brandweer voor je doen

Sommige mensen vragen zich af of een afgewaaide dakpan door de brandweer kan worden terug gelegd. Op zich geen vreemde gedachte want die hebben alle materialen in bezit om deze klus snel en veilig te klaren.

Het is niet zo dat de brandweer voor een enkele weggewaaide dakpan op komt rukken. Maar bij hevige storm en wanneer het dak flink beschadigd raakt, komt de brandweer wel langs. Ze leggen het dak toe om waterschade of verdere schade te voorkomen.

Soms ontstaat er de dreiging dat dakpannen naar beneden vallen en zo flinke schade of letsel kunnen veroorzaken. In dit geval komt de brandweer langs om de situatie veilig te stellen. Wanneer het in deze situatie nodig is om half loszittende dakpannen weg te halen dan doen ze dit. Het is dus niet zo dat de brandweer het komt herstellen. Hiervoor moet je toch een professional inschakelen of zelf doen.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Afgewaaide dakpan, wat te doen en wie is aansprakelijk?
Schuiven naar boven