De veiligste zoekmachine

Bijgewerkt: 15 maart 2023

Google is de meest gebruikte zoekmachine wereldwijd. Hierna volgt o.a. Bing. Wat is de meest veilige zoekmachine? Dat zijn in ieder geval niet eerder genoemde. Je privacy op internet is belangrijker. Daarom is het ook goed om gebruik van de veiligste zoekmachine. Hierbij heb je keuze uit een aantal alternatieven.

Anonimiteit op het internet

Het probleem met zoekmachines is gaat ze je in de gaten houden. Ze controleren wat je intypt en welke websites je bezoekt. Aan de hand hiervan krijg je gepersonaliseerde advertenties te zien. Veel mensen zijn hier klaar mee en willen meer anonimiteit op het internet.

De veiligste zoekmachine biedt deze anonimiteit. Maar hiervoor moet je niet bij Google of Bing zijn, hoewel deze zoekmachines wél goede zoekresultaten bieden.

Dit is de veiligste zoekmachine

Zoek je een zoekmachine die jou volledig met rust laat? De veiligste zoekmachine is DuckDuckGo. Deze zoekmachine doorzoekt niet zelfstandig het web zoals andere zoekmachines doen. Ze halen de zoekresultaten op uit gespecialiseerde zoekmachines maar ook uit Wikipedia.

Hoewel DuckDuckGo veilig in gebruik is, zien de zoekresultaten er soms rommelig uit. Hierdoor vind je niet altijd wat je zoekt. Maar het grootste voordeel is de anonimiteit, want DuckDckGo houdt niet in de gaten wie je bent of wat je doet.

Bescherm je apparaat met antivirus software. Dit verhoogt je veiligheid en anonimiteit op het internet.

Bekijk antivirus software

Startpage als zoekmachine

Zoek je de veiligste zoekmachine van Nederlandse bodem? Startpage is een prima alternatief. De zoekresultaten komen vanuit Google en dat is juist goed. Want Google geeft hele betrouwbare zoekresultaten. Aan de andere kant controleert Startpage niet welke websites je bezoekt.

Startpage ziet er misschien wat simpel uit en je komt hier ook wel wat reclame tegen. Maar dit is juist hun inkomstenbron, ze volgen je immers niet. Kijk dan ook gewoon over die reclame heen, want dat Startpagina een van de veiligste zoekmachines is dat is een feit.

Let op: verwar Startpage niet met Startpagina. Hier vind je Startpage.

Qwant

Deze Franse zoekmachine is vooral in Frankrijk zelf populair. Nederlanders maken er wat minder vaak gebruik van. Zonde want ook deze behoort tot de veiligste zoekmachine. Het slaat je zoekopdrachten niet op en onthoudt ook niet welke websites je bezoekt.

Qwant is echt niet alleen Franstalig want je kunt hem ook volledig in het Nederlands gebruiken. Ga hiervoor naar de Nederlandse versie van QWant.

Search Encrypt

De benaming encryptie ken je misschien wel van WhatsApp. Op WhatsApp worden je berichten namelijk versleuteld verzonden. Dit betekent dat niemand mee kan lezen. Alleen de ontvanger en verzender hebben de sleutel om berichten te lezen.

Zoekmachine Search Encrypt maakt gebruik van eenzelfde versleuteling. Feitelijk houdt dit in dat er twee sleutels zijn: een heb je zelf en de ander ligt bij de zoekmachine. Alleen verwijdert je zoekmachine de sleutel zodra je het venster wegklikt. Hierdoor kan niemand meer zien wat je via de zoekmachine opgezocht hebt.

Search Encrypt werkt in tegenstelling tot andere zoekmachines niet met advertenties, maar middels affiliate marketing. De zoekmachine krijgt een vergoeding wanneer gebruikers een aankoop doen bij een partner (adverteerder). Dit is dus een ander verdienmodel dan bij veel zoekmachines. Aan de andere kant ook goed want Search Encrypt heeft er dus geen belang bij om je zoveel mogelijk advertenties te tonen.

Enig nadeel bij deze website zijn de zoekresultaten, want die zien er wat rommelig uit. Belangrijke websites ontbreken in sommige zoekresultaten. Hierdoor loop je mogelijk informatie mis.

Surfen via een VPN

Wil je echt veilig en anoniem op het internet zijn? Dan zou je eigenlijk gebruik moeten maken van een VPN. Dit is een virtuele privé server waardoor niemand je surfgedrag kan volgen. Websites zien niet waar je vandaan komt (locatie) en zoekmachines weten niet wie je bent.

Het voordeel van een VPN is dat je niet op zoek hoeft te gaan naar de veiligste zoekmachine. Gebruik gewoon Google en geniet van de beste zoekresultaten. Waarbij Google helemaal niet in de gaten heeft wie jij bent, wat je doet en waar je naartoe gaat.

Bekijk VPN servers

Voor het gebruik van een VPN server betaal je ongeveer € 35, maar dan geldt dit wel voor vijf apparaten en zit er ook antivirus bij.

Welke zoekmachines laat geen gegevens op?

De anonieme zoekmachines die je hierboven hebt zien staan, slaan zeker geen gegevens op. Wanneer je de zoekmachine de volgende keer opnieuw bezoekt merk je dat de zoekresultaten niet beïnvloed zijn.

Houd er echter rekening mee dat de veiligste zoekmachine niet direct de beste keuze is. Je hebt het al eerder kunnen lezen maar de zoekresultaten kunnen soms verwarrend overkomen. Mocht je via een anonieme zoekmachine niet vinden wat je zoekt, dan kom je al snel weer bij Google terecht.

Google anoniem gebruiken

Wist je dat je Google ook anoniem kunt gebruiken? Hiervoor moet je de functie privé browsen nemen. Eigenlijk werkt het heel eenvoudig. Je hebt ten eerste de Google Chrome browser nodig. Open de browser en klik rechtsboven op de drie puntjes (menu). Klik nu op ‘nieuw incognitovenster’. Er opent zich een grijs/zwart venster. Voer nu een zoekopdracht in.

Je krijgt bovenaan wat advertenties te zien, net als bij veel andere zoekmachines. Maar die advertenties zijn niet gebaseerd op eerdere zoekopdrachten. Via het incognitovenster onthoudt Google niet wat je eerder hebt ingetypt. Maar ook niet welke websites je bezocht hebt. Dus: op deze manier hoort Google ook tot de veiligste zoekmachine, maar alleen via het incognitovenster.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

De veiligste zoekmachine
Schuiven naar boven