Bijgewerkt: 15 maart 2023
Wanneer je zwanger bent zit je niet te wachten op de griep. Toch ben je tijdens de zwangerschap veel vatbaarder voor infecties met bacteriën of virussen. Het is dan belangrijk om goed uit te zieken en op te letten voor uitdroging. Uitdroging kan schade aan de baby toebrengen. Zwanger en griep, is het gevaarlijk? Wel wanneer je er hoge koorts bijkrijgt, of wanneer er sprake is van een nieuw griepvirus.
Griepvirus wanneer je zwanger bent
De griep wordt veroorzaakt door een virus. Er zijn veel verschillende soorten virussen die de griep veroorzaken. Je lichaam maakt tegen elk virus dat ons lichaam binnendringt een afweer aan. Omdat virussen continue veranderen, zijn we niet in staat volledig immuun te worden tegen het griepvirus.
Tijdens de zwangerschap ben je extra vatbaar voor de griep. Het lichaam heeft minder afweer doordat het alle energie in de zwangerschap steekt. Zwangere vrouwen zijn dus veel sneller en ook vaak wat langer ziek van een griep.
Snotteren en hoesten
Zwanger en griep gaat vaak gepaard met snotteren of hoesten. Let op met snot of neusvloeiing: hierin zitten zeer veel virussen. Snuit altijd de neus in een papieren zakdoekje en gooi dit weg. Was daarna de handen. Vooral spoelen met water spoelt de virussen van de handen weg. Heb je kleine kinderen in huis, dan word je vaker ziek. Kinderen nemen vaak een griepvirus of een verkoudheidsvirus mee naar huis. Met een goede hygiëne kun je de kans om dit te krijgen wel verkleinen, maar uitsluiten is onmogelijk.
Hoesten is vervelend tijdens de zwangerschap. Door het hoesten ervaar je bandenpijn of je verliest wat urine. Een ernstige of stevige hoest kan behandeld worden. Je moet dan wel weten welke hoest je hebt.
Een productieve hoest is een hoest waarbij slijm wordt opgehoest. Koop bij de drogist een slijmoplossende hoestdrank.
Een niet-productieve hoest is een kriebelhoest waarbij geen slijm wordt opgehoest. Koop een hoestmiddel die de hoestprikkel onderdrukt. Gebruik dit middel nooit bij een productieve hoest!
Lijst van meest verkochte hoestdranken
Diarree en overgeven
Bij zwanger en griep komt zelden diarree of overgeven voor, tenzij het om een buikgriep gaat. Buikgriep kan door bepaalde virussen worden veroorzaakt, maar vaker door een bacterie. Let bij buikgriep goed op uitdroging: dit is gevaarlijk tijdens de zwangerschap.
Hoofdpijn en spierpijn
Helaas komt er bij griep ook vaak hoofdpijn, spierpijn of pijn aan de ogen kijken. Dit vermindert na enkele dagen, maar kan wel heel vervelend zijn. Vooral wanneer je geen ’tijd’ hebt om ziek te zijn, komen deze verschijnselen wel op een erg ongelukkig moment.
Goed nieuws bij zwanger en griep: je mag paracetamol innemen. Probeer hier wel voorzichtig mee om te gaan. Hoewel paracetamol veilig is tijdens de zwangerschap, moet je dit niet overdoseren. Gebruik dit ook niet langer dan noodzakelijk. Neem liever geen Ibuprofen: dit is een pijnstilling die vele malen sterker is en bovendien meer bijwerkingen kent.
Zwanger en griep? Let op met koorts! Langdurige of hoge koorts kan weeën of een vroegtijdige geboorte opwekken. Dit geldt vooral na de 32e week van de zwangerschap. Bij hoge koorts is het belangrijk om dit zo snel mogelijk te verlagen. Paracetamol is een effectief koortsverlagend middel. Neem bij langdurige of hoge koorts altijd contact op met verloskundige of huisarts.
MERS, is dat gevaarlijk?
MERS betekent Middle East Respiratory Syndrome-virus en is het nieuwe SARS-virus. SARS is een soms dodelijk aflopende longontsteking. MERS is een variant van SARS en wordt veroorzaakt door een virus. Het dook voor het eerst op in september 2012. In 2013 was ruim de helft van alle patiënten hieraan overleden. Niet iedere besmette persoon krijgt duidelijke symptomen. In veel gevallen verloopt MERS als een milde tot normale griep. In andere gevallen krijgt de patiënt duidelijk ernstige symptomen. Zwangere vrouwen lijken vatbaarder en moeten goed opletten bij de volgende symptomen:
- Hoesten, voornamelijk een droge hoest
- Koorts
- Spierpijn
- Hoofdpijn
- Keelpijn
Later worden de symptomen ernstiger:
- Kortademigheid
- Longontsteking (hoesten met groen of geel slijm, hoe koorts, vermoeidheid, kortademigheid, pijn
- op de borst)
- Ernstige ademhalingsproblemen
- Nierfalen
Blijf met dit soort klachten absoluut niet doorlopen. Een paracetamol helpt in dit stadium écht niet. Behandeling is noodzakelijk. Vaak is opname in het ziekenhuis nodig. Hier worden medicijnen toegediend, vaak via een infuus. Ook moet de patiënt soms aan de beademing.
Zo werkt een griepvirus
Een virus heeft geen eigen stofwisseling maar leeft van de stofwisseling van zijn gastheer, de patiënt dus. Het is nooit de bedoeling van een virus om zijn gastheer te doden: daarmee zou hij immers zichzelf ook doden. Een nieuw virus ontstaat vaak door kruisingen uit twee of meer andere virussen. Dit kan een mensenvirus zijn, maar ook een virus dat bij dieren voorkomt.
Een nieuw virus weet nog niet hoe hij zijn gastheer moet aanvallen, en is daarbij in het begin vaak veel te sterk. Het gevolg is dat de gastheer komt te overlijden. Pas na een aantal maanden weet het virus dat het af moet zwakken om de gastheer niet te doden. Zo verandert een dodelijk virus in een onschuldig griepvirus.
Alleen mensen met een sterk verzwakte afweer kunnen een griepvirus vaak niet aan. Zij worden zieker dan normaal en kunnen soms zelfs sterven. Zwangere vrouwen worden weliswaar zieker van een simpel griepvirus, maar zullen zelden ernstig ziek worden. Heb je het idee dat je er slecht aan toe bent, neem dan contact op met de huisarts.
BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.