Bijgewerkt: 15 maart 2023
Pasen valt (nagenoeg) altijd in april. Het is een katholiek feest dus het verhaal van Jezus hoort hierbij. Maar wat heeft de paashaas met Jezus te maken? Dit is inderdaad een vreemde combinatie. Toch is er wel een duidelijke verklaring voor de relatie tussen deze twee.
Dit wordt er gevierd met Pasen
Weet je al waar het paasfeest voor staat? Dan begrijp je ook wat de paashaas met Jezus te maken heeft.
Pasen is een christelijk feest. Het begint allemaal met carnaval, de drie dagen voorafgaande aan de vastenperiode. De vastenperiode kenmerkt zich door het sobere voedselgebruik. Het geld dat hiermee gespaard wordt kan bedoeld zijn voor de armen.
Met Pasen wordt de dag dat Jezus uit de dood is opgestaan, herdacht. Jezus werd namelijk op Witte Donderdag door Judas verraden en gevangengenomen. Op Goede Vrijdag werd Jezus gekruisigd. Dit is de vrijdag voor Pasen (zondag en maandag).
Wat is de paashaas met Jezus te maken?
In dit hele verhaal komt geen haas of konijn voor, laat staan een ander dier. Dus wat heeft de paashaas met Jezus te maken? Dit dier is een Germaanse traditie dat in de 19e eeuw is ontstaan. In die tijd werden eieren gezien als vruchtbaarheidssymbool. Niet zo verwonderlijk want Pasen valt op een moment dat het voorjaar in volle bloei komt.
De paashaas was een figuur dat aan lieve kinderen eieren schonk. Eigenlijk een beetje vergelijkbaar met Sinterklaas. De paashaas valt onder het niet-religieus paasfeest. Dus: de paashaas heeft helemaal niets met Jezus te maken. Maar deze twee lopen wel door elkaar heen.
Bijna de helft van de burgesr staat er niet bij stil
Uit een eerder onderzoek is gebleken dat meer dan 45% van de mensen bij Pasen niet aan een christelijke feestdag denkt. Deze groep mensen is alleen maar met het verstoppen van paaseieren en uitgebreid eten bezig.
Bekijk de lekkerste paaseitjes (chocolade)
Carnaval is van oorsprong ook een christelijke feestdag. Maar bij carnaval staan nóg minder mensen stil dat het om een christelijk feest gaat. Waarschijnlijk nog geen 25% van de mensen weet dat carnaval iets met het christendom te maken heeft. En dat carnaval ook voorafgaat aan Pasen, want die twee zijn aan elkaar gelinkt.
Het verhaal achter de paashaas
Volgens een oud volksverhaal was de paashaas vroeger een vogel. De Godin van de vruchtbaarheid zag een gewoond vogeltje. Ze veranderde deze in een haas zodat hij kon genezen. Het voormalig vogeltje, nu een haas, was zó blij dat hij jaarlijks terug van om te bedanken. Dit deed hij door het schenken van eieren.
Dat verklaart misschien nog wel waarom een haas met eieren rondloopt. Ze zouden afkomstig zijn uit zijn vorige leven als vogel. Want een haas die eieren legt, dat zal niet voorkomen.
Het symbool voor vruchtbaarheid
Volgens een andere vertelling staat de paashaas als symbool voor vruchtbaarheid. Maar eieren natuurlijk ook. Op zich geen gekke gedachte want hazen vermenigvuldigen zich snel (net als konijnen). En uit een ei vormt zich ook nieuw leven.
Aan het eind van de 17e eeuw ontstond in een Duits plaatsje de traditie van een paashaas die eieren rondbracht. In het begin waren dit versierde eieren, later werden ze helemaal gekleurd. Om nog later kennis te maken met de chocolade paaseitjes.
Het verhaal van Jezus
Jezus werd niet met Pasen geboren, dit was met kerst. Hoewel daar de meningen ook over verdeeld zijn. Hoe dan ook, met kerst wordt in ieder geval de geboorte van Jezus herdacht.
Het verhaal van Jezus staat in de Bijbel beschreven. Hij is de Zoon van God. Hierdoor maakt hij deel uit van de goddelijke drie-eenheid (de Vader, de Zoon en de Heilige Geest). Zijn moeder Maria en stiefvader Jozef woonden in Nazareth. Vroeger was dit een streek in Galilea, tegenwoordig een stad in Israël. Jezus werd uiteindelijk in Bethlehem geboren. Hij zou een afstammeling van koning David zijn.
Jezus was een Joodse profeet. De naam van deze profeet had ook een betekenis, namelijk ‘redder’ (Hebreeuws).
Wie is de vader van Jezus?
Er zijn verschillende bijbelvertellingen, waardoor niet helemaal duidelijk is wie de vader van Jezus is. Maar deze afstamming van Jezus wordt het vaakst benoemd:
- Abraham kreeg een zoon, Isaak, die weer een zoon Jacob kreeg.
- Jacob kreeg een zoon: Juda. Dit werd later weer de vader van Peres.
- Peres kreeg een zoon: Chesron die weer een zoon Aram kreeg, die een zoon Amminadab en die ook weer een zoon Nachso kreeg.
Uiteindelijk gaat het zo vele generaties verder. Na enkele generaties werd koning David geboren. Zo ging het nog wat generaties verder. Toen kreeg ene Jakob uit deze familielijn een zoon: Jozef. Deze man trouwde met Maria. Uit Maria is Jezus geboren.
Toch was Jozef niet de officiële vader, want dat was God. Jozef wordt dan ook meer als stiefvader gezien. Dus dat in de Bijbel gezegd wordt dat Jezus een afstammeling is van David, dat klopt volgens de moderne opvattingen niet. Maar Jozef heeft Jezus wel als zijn eigen zoon opgevoed.
BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.