Bijgewerkt: 15 maart 2023
Veel moderne smartphones kun je draadloos opladen. Hiervoor moeten ze wel over een speciale chip beschikken. Qi opladen (draadloos) is hartstikke praktisch. Maar is draadloos opladen slecht? Het is een feit dat deze manier van opladen niet de beste methode is. Lees maar eens welke invloed dit op de accu heeft.
Snelladen of draadloos opladen
Naast het normaal laden van een accu heb je ook keuze uit snel laden of draadloos opladen. Daarnaast zijn er draadloze opladers die extra snel laden, dit is dus een combinatie van beiden. Een smartphone moet dit wel ondersteunen. Het zijn vaak hele goedkope modellen die niet kunnen snelladen en al helemaal niet draadloos laden. Terwijl de topmodellen beiden kunnen.
Is draadloos opladen slecht voor de accu?
Bij draadloos opladen wordt gebruik gemaakt van elektromagnetische inductie. Feitelijk wordt de energie via een magnetisch veld overgebracht. Dat gebeurt dus wanneer je van Qi opladen spreekt (draadloos).
Is draadloos opladen slecht voor een iPhone, Android smartphone of ander model? Het is niet slecht voor de smartphone zelf. Maar de accu is hier volgens ZDNet minder blij mee. Toch klopt die bewering niet.
Kortere levensduur van de accu
Volgens een redacteur van ZDNet zou de accu van een smartphone bij draadloos opladen meer laadcycli doorlopen. Dit verkort de levensduur van de batterij. Overigens moet hierbij gezegd worden dat de redacteur zich op eigen ervaringen heeft gebaseerd. Dus niet op wetenschappelijk onderzoek.
Dit is de waarheid achter draadloos opladen
Geheel draadloos opladen bestaat bijna niet. Je moet de draadloze oplader namelijk middels een kabel met netstroom verbinden. Oftewel: je steekt de stekker in het stopcontact. De oplader beschikt over een spoel die magnetische energie opwekt. De smartphone heeft een spoel die de energie opvangt. Op deze manier wordt de accu opgeladen.
De grote vraag: is draadloos opladen slecht of valt het wel mee? Het antwoord: nee, draadloos opladen is niet slecht. Een onderzoeker aan de technische universiteit Eindhoven laat zien dat de elektrische energie via draadloos opladen hetzelfde verloopt als via normaal laden.
Mocht draadloos opladen echt slecht zijn voor de accu, dan zouden fabrikanten deze techniek niet zomaar toepassen. Dus: het draadloos opladen van een smartphone accu blijkt niet zo slecht te zijn als gedacht.
Het magnetisch veld beïnvloedt de levensduur van de batterij
De accu heeft een ideale temperatuur van 20-40 °C. Wanneer de batterij te warm wordt dan loopt hij schade op. Een te warme batterij heeft daardoor een kortere levensduur. Het magnetisch veld dat tijdens draadloos opladen geactiveerd wordt, maakt metalen onderdelen in de smartphone warmer. Die warmte kan uiteindelijk bij de batterij terechtkomen.
Om dit te voorkomen bevindt zich rondom de ontvangstspoel in de smartphone een schild. Eigenlijk wordt het magnetisch veld dus afgeschermd. Alleen de betere merken zullen hier aandacht aan besteden. Daarom zijn de betere merken ook duurder.
De Qi-standaard
Zowel iPhones als Android toestellen maken gebruik van de Qi-standaard. Dat een smartphone draadloos wil opladen betekent niet altijd dat er gebruik wordt gemaakt van de Qi standaard. Maar deze standaard levert wel een aantal voordelen.
De Qi techniek maakt gebruik van een basisstation. Dit basisstation verstuurt regelmatig een signaal om te ontdekken of er een Qi- ondersteunend toestel op het station aanwezig is. De smartphone communiceert met het basisstation. Het geeft de signaalsterkte aan waarna het draadloos opladen begint. De Qi standaard werkt dus middels een zender in het basisstation en een ontvanger in de smartphone.
Veel smartphones hebben een beperking, waardoor je op een maximaal vermogen draadloos kunt opladen. Dit is om ervoor te zorgen dat de accu niet oververhit raakt. Je ziet dus dat fabrikanten extra beveiliging toevoegen, waardoor draadloos opladen veilig is.
Is draadloos opladen duurder?
Bij een goedkope smartphone is draadloos opladen duurder. Dit komt omdat het magnetisch veld waarschijnlijk niet is voorzien van een beschermend schild. Hierdoor raakt de accu mogelijk oververhit, en dat verkort de levensduur. Je moet dan sneller een nieuwe smartphone kopen.
Nu is het wel zo dat hele goedkope smartphones sowieso niet draadloos kunnen opladen. Maar toestellen uit het middensegment kunnen dit soms wel. Alleen smartphones uit de topklasse hebben een ingebouwde bescherming, waardoor de accu niet op levensduur inlevert.
Maar draadloos opladen is volgens sommigen ook duurder vanwege het stroomverbruik. Onzin, een oplader haalt energie uit netstroom om dit aan de smartphone door te geven. De smartphone kan een bepaalde hoeveelheid energie ontvangen. Er lekt weinig weg, dus draadloos opladen is echt niet duurder.
Draadloze oplader duurder in aanschaf
Wel is het zo dat een draadloze oplader meer kost dan een normale oplader. Dat is nu eenmaal een feit. Maar het prijsverschil is tegenwoordig ook niet meer zo groot. De eindconclusie is dus ook: draadloos opladen is niet slecht en niet direct duurder.
BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.