Bijgewerkt: 15 maart 2023
Een iPhone of Android smartphone, de batterij van de auto of een andere accu snelladen. Hierdoor hoef je niet lang te wachten voordat de accu vol is. Maar is snelladen slecht voor de batterij? Vaak wordt gezegd dat dit helemaal niet goed is. Maar dit hangt van verschillende factoren af.
Het aantal watt bij snelladen
Een snellader herken je vaak doordat op het apparaat zoiets als ‘quick charge’ of ‘fast charge’ staat. Soms wordt ook gebruik gemaakt van de term ‘rapid charge’. Een snellader levert meer wattage, waardoor de accu of de batterij sneller vol is. Hoeveel watt dat is, dat hangt weer van de oplader maar ook van de batterij af. Want die moet het snelladen wel ondersteunen.
De meeste snelladers leveren tussen de 16 en 20 watt per uur. Het gaat hier dan om opladers voor smartphones, dus niet voor auto accu’s.
Bekijk snelladers voor smartphones
Is snelladen slecht voor de iPhone?
Moderne iPhones ondersteunen het snel opladen van de batterij. Soms wordt gedacht dat snelladen slecht is voor de iPhone. Dit klopt niet want je kunt probleemloos snel opladen. Dit zou geen invloed moeten hebben op de kwaliteit of de levensduur van de accu.
Android smartphones
Is snelladen slecht voor de batterij van Android smartphones? Nee, ook in dit geval kun je probleemloos via een snellader de batterij vol krijgen. Wel is het belangrijk om de oplader te ontkoppelen zodra de accu vol is. Het beste kun je de accustatus altijd tussen 50% en 98% houden. Dit geldt niet alleen voor Androidtoestellen maar ook voor iPhones of andere merken.
Snelladen batterij auto: zo slecht is dat
De accu van een auto verliest jaarlijks aan capaciteit. Dit ligt ergens tussen de 2% en 5%, afhankelijk van het merk. Je ontkomt er niet aan om een auto accu soms op te moeten laden. Bijvoorbeeld wanneer de auto langere tijd stilstaat, waardoor de accu langzaam leeg loopt.
Is snelladen van een batterij (auto) slecht? Veel mensen denken van wel, maar verrassend genoeg heeft dit verder geen invloed op de levensduur van de batterij. Het gaat voornamelijk om het gebruik van de auto. Ook de buitentemperatuur is van invloed op de levensduur van de accu.
Langzaam of snel opladen: wat is beter?
Vroeger werd gedacht dat langzaam opladen beter zou zijn. Inmiddels is dit idee achterhaald. Wel moet je goed de temperatuur van de accu in de gaten houden. Door snel op te laden kan de batterij van een smartphone wat warmer worden. Dit is niet direct een probleem, maar dat wordt het wel wanneer je de smartphone tijdens het opladen gebruikt.
Tegelijkertijd opladen en intensief gebruik van de smartphone zorgt dus voor een warmere accu. En het is juist die temperatuurverhoging die een nadelig effect heeft. Kun je helemaal niet zonder smartphone en wil je hem ook tijdens het opladen intensief gebruiken? Dan zou je beter een zogenaamde langzame oplader kunnen inzetten. De accu wordt dan net wat minder warm.
Dit bepaalt de laadsnelheid
De laadsnelheid van een accu wordt door twee dingen bepaald: ondersteuning voor snelladen en de oplader. Wanneer een smartphone het snelladen niet ondersteunt, dan heb je niks aan een speciale oplader. Je kunt hem dan wel aan de smartphone koppelen maar hij zal op een normaal tempo opladen, zeker niet versneld.
Bekijk alle smartphone opladers
Waarom stopt de smartphone met opladen?
Wanneer een accu voor 100% vol is dan stopt de smartphone met opladen. Het maakt hierbij niet uit of het om een iPhone of smartphone gaat, bij een volle accu stopt het proces. Tenminste, dat zou in veel gevallen zo moeten zijn. Maar stiekem lekt er toch nog wat stroom de accu binnen. Gelukkig zijn de meeste toestellen voorzien van een beveiliging zodat overladen niet mogelijk is.
De smartphone kan ook om een andere reden stoppen met opladen. Controleer eerst of er nog stroomtoevoer is. Misschien is er een stop doorgeslagen waardoor je geen stroom meer hebt.
Een andere voor de hand liggende oorzaak is een kapotte kabel of oplader. Meestal merk je dit direct bij het koppelen van de smartphone. Maar de oplader of de kabel kan ook tijdens het laden zelf kapot gaan. Neem in dit geval een andere oplader en kijk of de batterij nu wel volloopt. Is dit het geval, dan ligt het probleem dus bij de oplader of de kabel.
BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.