Verschil zomerdekbed en winterdekbed

Bijgewerkt: 15 maart 2023

Je hebt het zomer- en het winterdekbed. Daarnaast is er nog het 4-seizoenen dekbed. Ontdek het verschil tussen zomerdekbed en winterdekbed. Maar ook of een dubbel dekbed of juist een vierseizoenenmodel beter bij je past. Na het lezen van dit artikel heb je het ‘s nachts nooit meer te koud of te warm.

Zo herken je de verschillende dekbedden

Het is niet zo moeilijk om het verschil tussen een zomerdekbed en winterdekbed te herkennen. Een zomerdekbed is lichter van gewicht, en vaak ook dunner. Een en ander hangt wel van het vulmateriaal af.

Hoe herken je een zomer- en winterdekbed nog meer? Hieronder vind je de belangrijkste verschillen.

Zomerdekbed is in de winter veel te koud

Het belangrijkste verschil tussen zomerdekbed en winterdekbed is de warmteklasse. Slaap je in de winter onder een zomers dekbed, dan lig je te rillen van de kou. Dit dekbed kan namelijk niet zo goed de warmte vasthouden. Dit komt omdat er minder vulmateriaal aanwezig is.

Winterdekbed voelt dikker aan

Wanneer je een zomer- en winterdekbed naast elkaar houdt dan voel je duidelijk verschil. Een dekbed voor de zomer voelt veel dunner aan, terwijl het wintermodel echt dikker aanvoelt. Dit is iets dat je zelf kunt testen. Maar wanneer je een dekbed vanuit een webshop bestelt dan wordt dit natuurlijk een stuk lastiger.

Kijk naar de warmteklassen

Bestel je online een dekbed? Het verschil tussen zomerdekbed en winterdekbed zit hem in de warmteklasse. Je hebt vier verschillende klassen:

  • Warmteklasse 1: winter
  • Warmteklasse 2: alle seizoenen
  • Warmteklasse 3: lente of herfst
  • Warmteklasse 4: zomer

Zoek je een winterdekbed dan moet je dus voor warmteklasse 1 gaan. Het zomerdekbed heeft juist warmteklasse 4.

Bekijk dekbedden warmteklasse 4 (zomer)

Materiaal speelt een rol

Nog een verschil tussen zomerdekbed en winterdekbed is het materiaal. Vaak wordt bij een zomerdekbed gebruik gemaakt van katoen. Dit komt omdat katoen vochtregulerend is maar ook goed ventileert. Bovendien houdt het de warmte minder vast, en dat is vooral tijdens de zomermaanden prettig.

Een dekbed voor de zomer kan ook uit dons of synthetisch materiaal bestaan. Voor wol wordt minder vaak gekozen.

Bij het winterdekbed kom je sneller materialen als wol of een hoge concentratie donsveertjes tegen. Let op want veel donzen dekbedden bestaan stiekem toch uit normale veertjes. En die isoleren niet zo goed. Zoek je een goed winterdekbed, dan heeft deze in ieder geval warmteklasse 1. En bestaat bij voorkeur uit wol of dons.

Naar winterdekbedden

Met deze temperatuur een zomerdekbed gebruiken

Veel mensen weten niet wanneer ze moeten overstappen van winterdekbed naar zomerdekbed. Maar je hoeft niet direct die omschakeling te maken. Je hebt namelijk het dekbed warmteklasse 3. Dit is bedoeld voor de lente en de herfst.

Dan heb je het 4-seizoenen dekbed (warmteklasse 2). Die bestaat uit twee dekbedden die je middels drukknopen, ritssluiting of klittenband aan elkaar vast maakt. In de winter leg je beide delen op elkaar, in de zomer alleen het dunste gedeelte. Terwijl je in het voor- en najaar juist onder het dikkere gedeelte ligt. Een 4 seizoenendekbed kun je dus het hele jaar door gebruik. Dit bespaart weer op de kosten.

Bekijk 4-seizoenen dekbedden

Met welke temperatuur gebruik je een zomerdekbed? Dit doe je wanneer het ‘s nachts boven de 16 °C is.

Welke temperatuur een winterdekbed?

Dan komt natuurlijk ook de vraag met welke temperatuur je een winterdekbed gebruikt. Dit doe je wanneer de nachttemperatuur onder de 8 °C uitkomt. Sommigen schakelen al eerder op een winterdekbed over, terwijl anderen hier weer langer mee wachten. Het is dus ook een kwestie van persoonlijke voorkeur.

Het prijsverschil

Is een dik winterdekbed duurder dan een dun zomerdekbed? Je zou denken dat er met betrekking tot prijs een verschil is tussen zomerdekbed en winterdekbed. Maar dit valt over het algemeen wel mee. De prijs wordt bepaald aan de hand van het merk en de kwaliteit, het vulmateriaal en de afmeting. Zo is een tweepersoons altijd duurder dan een éénpersoonsdekbed.

Het is ook een feit dat een donzen dekbed veel duurder is dan synthetisch materiaal. Terwijl wol ook wel aan de prijzige kant is, daar waar katoen goedkoper is.

Bekende merken zijn kwalitatief beter, maar ook duurder. Een goedkoop dekbed heeft een minder lange levensduur. Maar dit wil niet zeggen dat hij niet over positieve eigenschappen beschikt. Dus: de prijs is van veel verschillende factoren afhankelijk.

Wel is het zo dat een zomerdekbed minder vulmateriaal bevat. Gaat het om dure materialen zoals wol of dons, dan zal een zomerdekbed op de eindstreep goedkoper zijn dan een winterdekbed.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Verschil zomerdekbed en winterdekbed
Schuiven naar boven