Bijgewerkt: 15 maart 2023
Smartphones zijn niet zo gevoelig voor computervirussen. Maar soms raken ze hier toch mee besmet. Hoe weet je of je een virus op je telefoon hebt? Hieronder vind je de kenmerken of signalen, en lees je ook hoe je van het virus afkomt.
Malware op smartphone
Een virus op de smartphone is eigenlijk ondenkbaar. Dit komt omdat virussen bedoeld zijn voor computers (en laptops). Op een smartphone krijg je niet met een virus maar met malware te maken. Dit lijkt wel op elkaar, daarom wordt er ook vaak van een ‘virus op de telefoon’ gesproken.
Hier vind je de nieuwste smartphones inclusief prijs
De effecten van malware
Voordat je naar de kenmerken van een virus op de telefoon kijkt, moet je eerst weten wat malware is. Het gaat hier om schadelijke of kwaadaardige software. Meestal wordt dit als pakketje in een app verpakt. Wanneer je een schadelijke app op je smartphone installeert dan is het toestel geïnfecteerd met malware.
Middels malware proberen criminelen belangrijke gegevens buit te maken. Het stuurt persoonlijke informatie digitaal door. Bijvoorbeeld wachtwoorden en contactgegevens, maar ook foto’s en andere data.
Hoe weet je of je een virus op je telefoon hebt?
Niet altijd is duidelijk dat je smartphone geïnfecteerd is met een virus of malware. Dit zijn signalen dat je smartphone mogelijk besmet is met malware:
- Accu loopt sneller leeg dan normaal
- Het toestel wordt sneller warm dan je gewend bent
- Er wordt veel meer data van je telefoonabonnement gebruikt
- Er vinden bestellingen op jouw naam plaats die je zelf niet hebt gedaan
- Op willekeurige momenten worden er hinderlijke advertenties getoond
Het voorkomen van malware
Een iPhone is veiliger dan een Android toestel. Dit komt omdat het mobiele besturingssysteem van een iPhone vrij gesloten is. Je kunt bijvoorbeeld geen apps van derden downloaden en apps communiceren onderling nauwelijks met elkaar.
Het Android besturingssysteem is open. Wanneer je een app van derden installeert kan dit risicovol zijn. Daarom is het aan te raden om alleen gecontroleerde apps uit de Google Play Store te downloaden.
Kijk ook altijd naar de instellingen van applicaties en laat ze zeker niet met andere apps communiceren. Verder moet je nooit op verdachte linkjes klikken, of je nu een iPhone of Androidtoestel hebt.
Virus verwijderen van Androidtelefoon
Met ‘virus op een Android telefoon’ wordt uiteraard malware bedoeld, maar voor veel mensen is de term ‘virus’ makkelijker te lezen.
Een virus verwijderen van een Android smartphone doe je zo:
Verwijder alle schadelijke apps. In ieder geval alle applicaties die je niet uit de Play Store hebt gehaald. Het verwijderen van deze apps kun je het beste in de veilige modus doen. Houd hierbij de aan/uit knop ingedrukt en kies ervoor om op te starten in de veilige modus.
Open Instellingen op de smartphone en kies voor Apps beheren/ Apps en meldingen. Ga naar Geïnstalleerde apps/ Gedownloade apps en verwijder alles wat je er verdacht uit vindt zien.
Ga via Instellingen naar Beveiliging en verwijder de beheerderstoegang tot deze applicaties. Dat doe je door de machtiging uit te schakelen.
Ga nu naar Instellingen en naar het gedeelte Apps. Selecteer het gedeelte Chrome en kies voor Opslag & cache. Wis de opslag.
Terugzetten naar fabrieksinstellingen
Mocht bovenstaande niet werken, dan verwijder je een virus op de Android smartphone door hem terug te zetten naar fabrieksinstellingen. Ga hiervoor naar Instellingen en dan naar Systeem. Kies voor Herstelopties. Tik op Alle gegevens wissen.
Na de reset naar fabrieksinstellingen kun je eventueel een back-up terugzetten. Eerder bewaarde gegevens en instellingen zijn dan weer zichtbaar, maar het virus oftewel de malware is verdwenen.
Virus verwijderen van iPhone
Bij een iPhone volstaat het vaak om verdachte apps te verwijderen. Ook helpt het om de geschiedenis en gegevens in de Safari browser te verwijderen. Start de iPhone opnieuw op en kijk of deze nu wel weer normaal werkt.
IPhone reset naar fabrieksinstellingen
Verdwijnt malware niet van de iPhone? Dan kun je hem het beste terugzetten naar fabrieksinstellingen. Ga hiervoor naar de instellingen en kies voor Algemeen. Tik nu op Stel opnieuw in. Kies vervolgens voor Wis alle inhoud en instellingen. Na de reset heb je de mogelijkheid om een reservekopie terug te zetten.
Gratis antivirussoftware
Voor smartphones is er gratis antivirussoftware verkrijgbaar. Dit kun je vinden in de app store. Ga bijvoorbeeld voor AVG-antivirus of een andere bekende naam. Vermijd het installeren van antivirus software die je ergens op een website tegenkomt.
Bescherm ook je pc of laptop tegen virussen, wormen, malware en nog veel meer.
Bekijk antivirus voor PC en laptop
Wees erop bedacht dat een computer of laptop veel kwetsbaarder is voor virussen en malware. Die moet je dus echt blijvend beschermen.
BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.