Bijgewerkt: 15 maart 2023
Hepatitis B is een ontsteking van de lever. Het ontstaat na besmetting met het bekende Hepatitis B- virus. De vaccinatie zit in het rijksvaccinatieprogramma. Hierdoor zijn baby’s en kinderen voldoende beschermd tegen leverontsteking. Wat kun je van de Hepatitis B vaccinatie baby en kind verwachten? In dit artikel meer over de ziekte en inenten.
Hepatitis B oorzaak: het virus
Het Hepatitis B-virus is de veroorzaker van een leverontsteking. Hoe kan dit virus voor besmetting zorgen? Het wordt overgedragen via bloedcontact. Tijdens de bevalling kan een besmette moeder het aan haar pasgeboren zoon of dochter meegeven. Volwassenen lopen het vaak op via indirect bloedcontact zoals het delen van een tandenborstel of scheermes. Ook via gemeenschap loop je soms Hepatitis B op. Mensen die in de gezondheidszorg werken lopen meer risico op besmetting. Dit geldt ook voor mensen die in het buitenland een bloedtransfusie ondergaan.
Overdracht van moeder op baby komt in Nederland bijna niet voor. Dit komt omdat tijdens de zwangerschap middels bloedonderzoek gecontroleerd wordt op aanwezigheid van het Hepatitis B virus. Daarnaast ontvangt de baby na de geboorte een vaccinatie tegen dit virus.
Bestel het officiële vaccinatieboekje (geel)
Symptomen en kenmerken van leverontsteking
Het komt zelden voor, toch kan een jonge baby besmet raken en leverontsteking oplopen. Dit geldt natuurlijk ook voor oudere kinderen en volwassenen. Dit zijn de meest voorkomende symptomen Hepatitis B:
- Vermoeidheid
- Huidafwijkingen
- Geelzucht
- Lichte koorts
- Misselijkheid
- Spier- en gewrichtspijn
- Pijn in de onderbuik
Je ziet het de symptomen zeer divers zijn. Vooral in het begin verwar je deze symptomen gemakkelijk met een griep. Geelzucht is het meest belangrijke kenmerk. Hierbij kleurt het oogwit geel. Ook de huid heeft een gele tint. Daarnaast is er sprake van bruine urine en soms een lichte tot witte ontlasting.
Behandeling en herstel
Vermoed je Hepatitis B symptomen? Behandeling is wel noodzakelijk. Zonder behandeling loopt de lever mogelijk blijvende beschadiging op, al komt dat weinig voor. Voorkomen is beter dan genezen, en al helemaal bij jonge kinderen. De arts neemt doet een test en neemt hierbij bloed af. Hierbij is duidelijk of er sprake is van leverontsteking. Behandeling bestaat uit het toedienen van medicijnen. Na 6 maanden controleert de arts het bloed opnieuw. Is het virus uit het bloed verdwenen, dan is er geen sprake meer van een leverontsteking. Is het virus nog steeds aanwezig, dan spreken we van chronische hepatitis B. In dit geval blijft diegene altijd besmettelijk voor anderen.
Hepatitis B vaccinatie schema
Binnen het rijksvaccinatieprogramma krijgt een baby verschillende inentingen. De vaccinatie is opgenomen in het DKTP-HepB-Hib vaccin. Tijdens het eerste levensjaar ontvangt baby viermaal deze vaccinatie. Dit lijkt misschien veel, maar is echt nodig. Hiervoor kun je bij het consultatiebureau terecht. Vaccinatie vindt plaats op de leeftijd van 6 – 9 weken en met 3, 4 en 11 maanden. Heeft het kind koorts of is er een andere reden om de inenting uit te stellen? Geef dit dan tijdig aan. Het Hepatitis B vaccinatie schema wordt dan aangepast. Je ontvangt vanzelf een nieuwe uitnodiging óf je maakt telefonisch een nieuwe afspraak.
Bijwerkingen van vaccinatie
Het Hepatitis B vaccin maakt in baby’s eerste jaar onderdeel uit van de DKTP prik. Het beschermt tegen infectie met het Hepatitis B virus. Vanaf 2011 worden alle Nederlandse baby’s hiertegen ingeënt. Dit vaccin bestaat uit een verzwakt/dood virus. Hierdoor maakt het lichaam antistoffen tegen het virus aan. Mocht baby of kind later in aanraking komen met een levend virus, dan is het lichaam in staat om dit effectief te bestrijden of op te ruimen.
Wat zijn de Hepatitis B vaccinatie bijwerkingen? Bij baby’s zijn er weinig bijwerkingen bekend. Mocht het toch voorkomen, dan gaat het vaak om de volgende bijwerkingen:
- Verkleuring van de benen: treedt enkele uren na inenting op. De beentjes zien er blauw-rood uit. Dit verdwijnt vanzelf.
- Abnormaal huilen: komt zelden voor en verdwijnt vanzelf.
- Stuipen: komt zelden voor. Waarschuwing: bij stuipen altijd een arts waarschuwen.
- Stokkende ademhaling: baby krijgt een blauwe huidskleur en valt flauw. Komt gelukkig zelden voor en is niet levensbedreigend.
- Koorts: soms in combinatie met stuipen. Controleer met een koortsthermometer of je kindje koorts heeft.
Maak jij je zorgen om een van bovenstaande bijwerkingen, neem dan contact op met de huisarts, jeugdarts of het consultatiebureau. Neem bij ernstige bijwerkingen direct contact op met de hulpdiensten.
Kosten en vergoeding vaccinatie
Hoe zit het met de Hepatitis B vaccinatie kosten? Over de kosten hoef jij je geen zorgen te maken: dit valt binnen het rijksvaccinatieprogramma. Dit betekent dat de overheid voor de kosten opdraait. Dit doet het om burgers zo goed mogelijk te beschermen tegen besmettelijke ziekten.
Ga je voor een vaccinatie buiten het rijksvaccinatieprogramma om? Dan krijg je wel te maken met Hepatitis B vaccinatie kosten. De kosten per inenting bedragen tussen de €43 en €58. De inenting heeft een beschermingsduur van 1 jaar. Na drie vaccinaties geldt er een levenslange bescherming. De meeste zorgverzekeraars vergoeden de kosten van deze vaccinatie. Informeer vooraf bij je eigen zorgverzekeraar.
Vaccinatie pijnlijk of niet
Is vaccineren pijnlijk? Baby’s huilen vaak bij het plaatsen van een prik. Logisch, de naald is voelbaar. Met wat afleiding blijkt baby hier helemaal niets van te voelen. Of de vaccinatie pijnlijk is, verschilt dan ook per persoon. Wel kan de plek van prikken een tijdje gevoelig zijn. In een aantal gevallen ontstaat er een blauwe-rode verkleuring. Dit verdwijnt na enkele dagen.
BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.