Bijgewerkt: 15 maart 2023
Ga je op wintersport? Houd dan rekening met soms zware sneeuwval Oostenrijk. Er ontstaan regelmatig lange files en ongelukken door sneeuwstormen in Oostenrijk en Duitsland. Ontdek de tips om hier rekening mee te houden en veilig op de plaats van bestemming aan te komen.
Wat is de gemiddelde sneeuwval in Oostenrijk?
Oostenrijk is een zeer geliefd land voor de wintersport. Hier vind je uitdagende skigebieden voor alle niveaus. De sfeervolle hotels, pensions en appartementen bieden je alles wat je nodig hebt. Wintersport in Oostenrijk is geschikt voor zowel beginners als gevorderden. Je moet ook eens de Oostenrijkse après-ski meemaken. Deze begint aan het einde van de middag in verschillende kroegen. Het après-ski feest gaat door tot in de late uurtjes.
Tip: dé apres-ski hits (muziek)
Het gemiddelde sneeuwdek
De wintermaanden staan hier geheel in het teken van de wintersport. Grote delen van dit land zijn bedekt met een flinke laag sneeuw. De hoogste bergtoppen zijn het hele jaar door voorzien van sneeuw. Alleen in de allerlaagste delen van het land kan sneeuw ontbreken.
De gemiddelde sneeuwval staat garant voor een ideale wintersportvakantie. In de maanden januari en februari is hier de grootste kans op een dik pak sneeuw. In de maanden tussen december en 1 april is de sneeuw vaak van matige kwaliteit.
Sneeuwval Oostenrijk nader uitgelegd
Soms is er sprake van een zware sneeuwval in Oostenrijk. In één weekend kan er wel meer dan 2 meter sneeuw vallen. Het is onverantwoord om zonder sneeuwkettingen de weg op te gaan. De wegen kunnen in een grote ijsbaan veranderen.
Door de zware sneeuwval zijn er in het verleden al heel wat ongelukken gebeurd. Dit wordt voornamelijk door geschaarde vrachtwagens veroorzaakt. Verder staan er met zware sneeuwbuien veel files richting het oosten en zuiden. In sommige regio’s geldt code rood: het verkeer rondom populaire wintersportplaatsen staat dan vaak muurvast.
Op de website sneeuwhoogte.nl houd je exact bij wat de verwachte sneeuwval in verschillende skigebieden is.
Wat je moet doen bij sneeuwval
Ga je de weg op en krijg je te maken met matige tot hevige sneeuwval? Hieronder een lijstje waar je zeker rekening mee moet houden:
- Zorg dat je auto voorzien is van winterbanden. Maak voortijdig een afspraak bij de garage.
- Neem sneeuwkettingen mee en leg deze op een goed te bereiken plaats.
Tip: bestel hier sneeuwkettingen van stevig staal
- Tank op tijd: in Duitsland kan er meer dan 70 km tussen twee tankstations zitten.
- Zorg voor voldoende ruitenvloeistof en neem Eventueel extra ruitenvloeistof mee. Kijk ook eens voor een slotontdooier. Bewaar dit laatste nooit in de auto!
Tip: bekijk ruitenvloeistof anti vries
- Neem minimaal één warme deken per persoon mee. Handig wanneer je onderweg stil komt te staan en de kachel uitvalt.
- Zorg voor warme sokken. Dit rijdt een stuk fijner. Neem ook altijd een extra paar mee, voor het geval je sokken nat worden.
- Urenlang in de file staan is geen pretje. Houd jezelf bezig met de smartphone of tablet. Neem voor de zekerheid een powerbank mee: zo heb je altijd voldoende stroom.
Tip: hier vind je de bestverkochte powerbanks
- Zorg dat je de volgende producten altijd bij je hebt: gevarendriehoek, veiligheidshesjes, wc-rol, eten en drinken.
Kan de auto hevige sneeuw aan?
Ga goed voorbereid de weg op. Zorg dat de auto de sneeuwval in Oostenrijk aankan. Twijfel je hierover, ga dan nog even langs de garage voor een snelle controle. Check de bandenspanning, het oliepeil en de koelvloeistof. Bekijk ook of er genoeg ruitenvloeistof aanwezig is. Controleer de verlichting en neem een set reservelampen mee. Zorg dat je bent aangesloten bij een goede Wegenwacht Service zoals de ANWB.
Autorijden in de bergen
Oostenrijk staat bekend om zijn vele bergen. Bij sneeuw in Oostenrijk moet je extra voorzichtig zijn met autorijden in de bergen. Er gelden bij autorijden in de bergen in ieder geval altijd de volgende verkeersregels:
- Stijgend verkeer heeft voorrang op dalend verkeer
- Postbussen hebben altijd voorrang
- Geef richting aan bij het inhalen van een fietser
Autorijden in de bergen vraagt wat aanpassing. Zo kun je het toerental het beste rond de 30 tot 40.000 houden. Rem kort en stevig en zeker niet lang en zachtjes. Worden de remmen of de motor te warm, stop dan even. Parkeer nooit op een plek waar gevallen stenen liggen. Zet de auto altijd op de handrem.
Bij sneeuwval zijn winterbanden en soms sneeuwkettingen verplicht. Dit herken je aan de speciale blauwe ronde verkeersborden.
Genieten van de sneeuw
De sneeuwbuien kunnen soms voor veel overlast zorgen. Het levert echter ook prachtige vergezichten op. Parkeren op een veilige plek en geniet van de mooie natuur.
Ga je op wintersport? De absolute topper is het wintersportgebied Ski Amade. Hier vind je 5 aparte skigebieden die op elkaar aansluiten. Het gaat hier in totaal om 25 wintersportplaatsen en 760 kilometer en skipistes.
Profiteer in de wintermaanden van de goede kwaliteit sneeuw. Skicircus Saalbach Hinterglemm Leogang ligt in het Salzburgerland. Hier vind je meer dan 200 km aan skipistes. De moderne liften en busverbindingen tussen de dorpen maken dit tot een modern wintersportgebied. De pistes worden in goede conditie gehouden, dit gebeurt eventueel met kunstmatige besneeuwing.
Andere populaire Oostenrijkse skigebieden zijn Silvretta Arena, Zillertall 3000 en Serfaus. Het moderne skigebied Sankt Anton am Arlberg in Tirol beschikt volgens velen over de beste après-ski van Oostenrijk. Hoe dan ook: sneeuw zorgt voor een geweldige wintersportvakantie.
BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.