7 nadelen van wasverzachter

Bijgewerkt: 15 maart 2023

Het gebruik van wasverzachter is erg populair. Het laat het wasgoed fris ruiken en het voelt ook nog eens heerlijk zacht aan. Toch kleven er wat nadelen aan wasverzachter. Ontdek de 7 belangrijkste nadelen en wat het alternatief is.

De werking van dit product

Vaak wordt gedacht dat wasverzachter de vezels in kleding zachter maakt. Dit klopt niet want vezels kun je niet zachter maken. Wasverzachter brengt een vetlaagje over de kleding. Door dit vetlaagje voelt alles zachter aan. Bovendien voegt dit product ook nog eens een lekker geurtje aan het wasgoed toe.

Bekijk bestverkochte wasverzachters

De nadelen van wasverzachter

Ondanks dat wasverzachter de kleding lekker laten ruiken en zacht aan laat voelen, is het niet altijd de beste keuze. Lees over de 7 nadelen van dit product.

1. Handdoeken drogen minder goed

Een heerlijk zachte handdoek voelt voor de meeste mensen prettig aan. Maar wanneer een handdoek behandeld wordt met wasverzachter, dan zal hij minder snel drogen. De handdoek neemt beduidend minder vocht op en wanneer hij eenmaal nat is, duurt het ook langer voordat hij geheel droog is.

2. Sportkleding ademt minder

Bij sportkleding is het belangrijk dat het ademend is. Het moet veel lucht door kunnen laten, zodat het lichaam het vocht goed kan afvoeren. Wanneer je wasverzachter aan het wasprogramma toevoegt, dan zal sportkleding minder goed ademen.

3. Je gaat sneller zweten

Ben je zo iemand die regelmatig last heeft van zweetplekken in kleding? Was de kleding dan met alleen wasmiddel, gebruik zeker geen wasverzachter. Juist door dat vettig laagje wordt textiel minder luchtdoorlatend. Hierdoor ga je sneller zweten maar nog erger: er verschijnen gele plekken onder de oksels. Die gele vlekken krijg je er maar moeizaam uit.

4. Regenkleding en jassen is niet meer waterdicht

Wanneer je een jas of regenkleding uitwast, doe je dit nooit met poederwasmiddel of een wasverzachter. Dit haalt namelijk de waterdichtheid weg. Juist voor regenkleding is het aan te raden om gebruik te maken van een speciaal impregneerwasmiddel. Dit is zeer geschikt voor regenkleding, skikleding, ouddoorkleding en jassen.

Bekijk impregneer wasmiddel

5. Het kan een allergische reactie veroorzaken

Een van de nadelen van wasverzachter is dat het vol chemicaliën zet. Wanneer je hier gevoelig voor bent dan ontstaat er een allergische reactie. Vaak bestaat die reactie uit roodheid van de huid, tot ernstige eczeem. Baby’s tot 12 maanden oud zijn hier veel gevoeliger voor. Was babykleding daarom alleen met een mild wasmiddel.

6. Het laat vlekken op kleding achter

Zie je grijze of blauwachtige vlekken op witte of lichtgekleurde shirts? Grote kans dat die vlekken ontstaan door het gebruik van wasverzachter. Wanneer de vlekken lang aanwezig zijn dan kunnen ze geel verkleuren.

Tip: hang witte kleding in de zon te bleken. Dit breekt de vlekken effectief af. Wanneer geheel witte kleding erg verkleurd is, kun je dit eventueel behandelen met een bleekmiddel. Pas nooit bleekmiddel toe bij gekleurde kleding of bij prints.

7. Slecht voor de wasmachine en droger

Het laatste nadeel van wasverzachters: het is slecht voor de wasmachine maar ook voor de droger. Restjes wasverzachter blijft in de machine achter en veroorzaakt vetluis. Dit is een grijze, vet aanvoelende en stinkende substantie. Vetsluis wordt ook veroorzaakt door vloeibaar wasmiddel.

Wanneer je kleding met wasverzachter spoelt, ontstaat er een vetlaagje. Hierdoor kunnen de sensoren in de wasdroger niet zo goed zien of de kleding al droog genoeg is. Het gevolg is dat de kleding nog te vochtig uit de droger komt.

Een goed alternatief

Met al die nadelen van wasverzachter is het beter om voor een goed alternatief te kiezen. Azijn is een bekend middel dat niet alleen als wasverzachter maar ook als ontkalker werkt. Daarnaast bestrijdt het schimmels, ideaal wanneer vochtige kleding schimmelplekken vertoont.

Meng eens wat haarconditioner met azijn. Ook dit is een goed alternatief. Voeg dit mengsel aan het wasmiddelbakje toe, maar dan wel in het gedeelte waar normaal de wasverzachter ingaat.

Er zijn ook speciale drogerballen van wol verkrijgbaar. Die maken het wasgoed heerlijk zacht en zijn ook nog eens herbruikbaar. Let op want deze ballen stop je in de droger, niet in de wasmachine.

Nog even dit: de voordelen van wasverzachter

Er kleven niet alleen maar nadelen aan wasverzachter. Het grootste voordeel is dat dit spul de statische elektriciteit in kleding vermindert. Vooral in de droge zomer- of wintermaanden ervaar je minder schokjes als gevolg van statische elektriciteit.

Een ander voordeel is dat kleding makkelijker te strijken is. Ook voelt de stof minder stijf aan. Wanneer je kleding goed uitgespreid buiten te drogen hangt, hoef je het soms helemaal niet te strijken. En last but not least: door wasverzachter komt kleding heerlijk geurend uit de wasmachine.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

7 nadelen van wasverzachter
Schuiven naar boven