Bijgewerkt: 15 maart 2023
Een gezwel of bult in de nek kan goedaardig of kwaadaardig zijn. In veel gevallen is het goedaardig en heeft het met een milde infectie of een cyste te maken. Een gezwel ontstaat soms ook door een verkeerde houding.
Een bult in de nek heeft dus verschillende oorzaken, iets dat ook afhankelijk is van de locatie. Soms zijn er meerdere kleine bultjes voelbaar. We zijn geen vervanger voor een bezoek aan de huisarts, maar hieronder vind je toch wat mogelijke oorzaken.
Tip: nekmassage apparaten
Een vergrote lymfeklier in de hals
Verspreid door het lichaam bevinden zich verschillende lymfeklieren. Dit zijn knooppunten voor witte bloedcellen. Het zijn juist de witte bloedcellen die het lichaam beschermen tegen bacteriën en virussen. Bij een ontsteking zwellen de lymfeklieren op.
In de hals zitten het meeste aantal lymfeklieren, tussen de 100 en 150 per zijde. Bij een ontsteking worden de lymfeklieren in de hals groter, voelen warm aan en kunnen soms ook pijnlijk zijn. Je voelt ze voornamelijk achter het oor of aan de voorzijde van de hals.
Meestal kan dit geen kwaad. De bult of zwelling verdwijnt wanneer de ontsteking weg is. Een behandeling met medicatie is zelden nodig.
Meest voorkomende oorzaak: een keelontsteking
Het vaakst zwellen de lymfeklieren op als gevolg van een keelontsteking. Hierbij zijn de slijmvliezen in de keel ontstoken. Symptomen bestaan uit pijn, vooral bij slikken, heesheid, een ziek gevoel en soms koorts. Ook voel je een bult in de nek, aan de halszijde. Die bult kan links, rechts of aan beide zijden zitten.
Een keelontsteking gaat vanzelf over maar heeft enige tijd nodig. Het is belangrijk om voldoende rust te nemen en ook voldoende te drinken. Een pijnstiller helpt tegen de pijnklachten. Wanneer de infectie na 10 dagen nog niet weg is, kun je het beste langs de huisarts.
Een kwaadaardig knobbeltje in de nek
Heel soms is een bult in de nek kwaadaardig. Je spreekt dan van een kwaadaardige tumor. Het begint met een klein bultje dat langzaam groter wordt. De groei van de bult vindt over een periode van weken tot maanden plaats.
Wanneer je op de zwelling drukt is dit niet pijnlijk. Ook voelt de zwelling vast aan, je kunt hem dus niet bewegen. Wanneer je het vermoeden hebt dat er een verdacht knobbeltje zit, is het raadzaam om zo snel mogelijk een afspraak met de huisarts te maken.
Hoofd-/halsparagangliomen en klachten als duizeligheid of verminderd gehoor
Een paraganglioom is een gezwel of bult in de nek (de hals) of het hoofd. Soms is deze zwelling duidelijk zichtbaar, maar hij kan ook verborgen zijn. Deze zwelling bestaat uit langzaam groeiende cellen, die in de meeste gevallen niet uitzaaien. Het gaat dus vaak om een goedaardige tumor. Toch kan deze kwaadaardig worden, hoewel de kans klein is.
De oorzaak is vaak een erfelijke ziekte, maar er kan ook een andere oorzaak zijn. Bij een paraganglioom ontstaan er klachten als een hese stem en een verminderd gehoor. Maar ook een kloppend gevoel in het oor of oorsuizen. Daarnaast kun je last hebben van duizeligheid en moeite met slikken. Mogelijk merk je ook dat je je vaker verslikt. Soms is er sprake van een verlamming in het gezicht, hoofdpijn, veel zweten of hartkloppingen.
Bij matige tot ernstige klachten bestaat de behandeling uit bestraling of een operatie. Bij weinig tot geen klachten kan de arts afwachten en regelmatig controleren of het gezwel niet groter is geworden.
Bult in nek door verkeerde houding
Veel mensen hebben een slechte lichaamshouding. Vooral het werken achter een PC of laptop of veel op de smartphone zitten zorgt ervoor dat het hoofd te ver voor het lichaam komt te staan.
Deze slechte houding zorgt voor verschillende klachten. Het begint met spierpijn of een stijve nek. Wanneer je niks aan deze verkeerde lichaamshouding doet, kan er uiteindelijk een bobbel in de nek ontstaan.
Deze bult in de nek bevindt zich aan de onderzijde, ter hoogte van de schouders. Daarnaast ontstaan er andere klachten zoals minder goed kunnen draaien met het hoofd. Ook is er sprake van hoofdpijn, pijn tussen de schouderbladen en tintelingen vanaf de schouders naar de armen of handen.
De eerste behandeling bestaat uit het aanleren van een goede lichaamshouding. Vaak is het nodig om de werkomgeving aan te passen, bijvoorbeeld een ergonomische bureaustoel.
Aanbod ergonomische bureaustoelen
Een fysiotherapeut kan helpen bij de juiste lichaamshouding en het verminderen van de klachten. Je kunt ook kiezen voor chiroparctie, waarbij de wervelkolom wordt gecorrigeerd. Bij beide behandelaars krijg je oefeningen voor thuis mee, en houdingsadviezen.
Een bochel in de nek bij ouderen
Ook weer door een verkeerde houding kan er een bochel in de nek ontstaan, maar dit keer bij ouderen. Dit heeft te maken met een jarenlange verkeerde houding, als gevolg van slappere spieren. De bochel is te verhelpen met behulp van fysiotherapie. Bij ouderen is het vaak nodig om de bochel operatief te behandelen.
Overige oorzaken van bultjes en knobbeltjes
Soms bevinden zich een of meer bultjes rechtstreeks op de huid. Dit kunnen puistjes zijn, ontstoken haarzakjes, galbulten (netelroos), Keratosis Pilaris, insectenbeten of een allergische reactie. Wanneer bultjes of knobbeltjes na enkele dagen niet verdwijnen, laat dit dan nakijken door de huisarts.
BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.