Bijgewerkt: 10 november 2022
Met de stijgende energieprijzen let iedereen op het energieverbruik. Ben je van plan om een nieuw apparaat te kopen, kijk dan goed naar het energielabel. De labels zijn in 2021 vernieuwd. Dit betekent dat een nieuw apparaat met energielabel E veel beter is dan met het oude label C.
Maar wanneer je moet kiezen tussen het nieuwe energielabel E of F, dan zijn er toch wel significante verschillen. Laten we eens gaan kijken wat die verschillen zijn en wat een betere keuze is.
Het oude en nieuwe energielabel
Energielabels zijn een maatstaf voor consumenten, om aan te tonen hoe zuinig een elektrisch apparaat is. Dit label bevindt zich op koelkasten, diepvriezers, vaatwassers, wasmachines en ovens. Maar ook op airco’s, verlichting, televisies en zelfs op stofzuigers.
Naast energielabels op elektrische apparaten zijn er ook labels voor voertuigen en woningen.
Tot 2012 werden energielabels ingedeeld in verschillende categorieën. Hierna zijn de labels aangepast, waarbij A het meest energiezuinig was. Omdat er steeds efficiëntere apparaten op de markt kwamen, verschenen er ook nieuwere labels. Dit betekende dat er naast A ook de labels A+, A++ en A+++ waren.
Sinds maart 2021 gelden de nieuwe energielabels, waarbij de plusjes zijn verdwenen. Alle apparaten die vanaf maart 2021 zijn geproduceerd, zijn voorzien van het nieuwe label. A is het meest energiezuinig, G is het minst effectief.
Let op de productgroepen
Het nieuwe energielabel is van toepassing op vaatwassers, wasmachines, drogers (ook wasdroogcombinaties), koelkasten, vrieskasten, wijnkoelingen en beeldschermen. Onder beeldschermen vallen onder andere televisies, monitors, laptops en tablets.
Bekijk wasmachines met energielabel A (en wat ze kosten)
Wat is beter, energielabel E of F?
Het oude energielabel liep van A+++ (zeer energiezuinig) t/m D (het minst energiezuinig). De labels E en F bestonden toen nog niet.
Met het nieuwe energielabel bestaan E en F wél. Maar wat is beter, energielabel E of F? Of is er weinig verschil tussen deze twee?
Ten eerste is het belangrijk om een nieuwe label niet met het oude te vergelijken. Sinds 2021 wordt het energieverbruik strenger beoordeeld. Hierdoor komen veel apparaten in een lagere energieklasse terecht. Ook wordt gekeken naar de gebruikssituatie. Laten we eens gaan kijken wat energielabel E en F precies betekenen.
Uitleg energielabels E en F
Veel vaatwassers, wasmachines en koelkasten vallen in categorie C, D of E. Wanneer je een apparaat met energielabel E hebt dan heeft het een matig hoog energieverbruik. Energielabel F is feitelijk nog slechter. Het energieverbruik is nóg hoger en valt in de een-na-laatste categorie. Wanneer je de keuze hebt tussen een apparaat met energielabel E of F, dan zou je voor E moeten gaan. Nog beter is om een apparaat met label C of lager te nemen.
De meest energiezuinige wasmachine
Afhankelijk van het model verbruikt een wasmachine 2500 tot 3000 watt stroom. Oftewel: wanneer de wasmachine een uurtje aanstaat dan verbruikt hij 2,5 tot 3 KWh. Hoeveel stroom het apparaat exact verbruikt, hangt van het energielabel af. Hieronder een overzicht van het energieverbruik per 100 wasbeurten:
- Energielabel A: 100 kWh
- Energielabel B: 115 kWh
- Energielabel C: 130 kWh
- Energielabel D: 150 kWh
- Energielabel E: 172 kWh
- Energielabel F: 195 kWh
Het aantal kWh kan lichtjes afwijken.
Wil je de meest energiezuinige wasmachine, dan zal je voor een model met label A moeten kiezen. Maar een wasmachine met energieklasse B is ook nog steeds een goede keuze.
Een nieuwe tv kopen? Ontdek de nieuwste tv’s met haarscherp beeld.
Welk apparaat verbruikt de meeste stroom?
Huishoudelijke apparaten kunnen grote energievreters zijn. Daarom is het zo belangrijk goed op het energielabel te letten. Maar wat is het gemiddeld verbruik van apparaten? Hieronder een indicatie van het gemiddeld verbruik (kWh/jaar).
- Elektrische boiler: 1800 kWh
- Waterbed: tot 1200 kWh
- Oud model koelkast: 550 kWh
- Alle verlichting in huis: 540 kWh
- Thuistap/beertender: 500 kWh
- Airconditioning: tot 450 kWh
- Groot plasmascherm: 420 kWh
- Infrarood sauna: 415 kWh
- Oude vriezer: 360 kWh
- Vaatwasser: 305 kWh
- Moderne televisie: 220 kWh
- Desktop met monitor: 200 kWh
- Decoder: 100 kWh
- Laptop: 60 kWh
- Smartphone: 14 kWh
Ook nu weer gaat het om het gemiddeld verbruik. Natuurlijk maakt het verschil of een koelkast energielabel A heeft (nieuw) of het oude energielabel D. Daarom zie je hierboven ook dat een oude koelkast wel 550 kWh per jaar verbruikt, en een nieuwe koelkast met energielabel A nog niet eens de helft.
Conclusie energielabels E en F
Koop je een nieuw elektrisch apparaat, dan is het belangrijk om goed naar de energieklasse te kijken. Voor koelkasten, vriezers, wasmachines en vaatwassers adviseren we om een apparaat uit de energieklasse A of B te kopen.
Het is een feit dat apparaten met energielabel E of F goedkoper in aanschaf zijn. Maar omdat ze meer stroom verbruiken, ben je na enkele jaren gebruik uiteindelijk net zo duur uit. Het is en blijft verstandig om voor de meest energiezuinige apparaten te gaan. Het is een iets grotere investering maar dit verdient zich snel weer terug. Al helemaal met de steeds hogere energieprijzen.
BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.