Bijgewerkt: 15 maart 2023
De aardlekschakelaar valt uit omdat dit ter beveiliging is. Meestal is dit een gevolg van lekstroom. Doordat de schakelaar automatisch uitgaat kan de installatie niet doorbranden. Natuurlijk is het belangrijk om eerst het probleem op te sporen. Daarnaast zul je de aardlekschakelaar weer aan moeten zetten.
Let op want wanneer de schakelaar meerdere keren achter elkaar uitschakelt, dan heb je een groter probleem.
Hier vind je de aardlekschakelaar
Het is niet altijd even duidelijk waar de aardlekschakelaar zich bevindt, en hoe deze eruit ziet. Vooral wanneer je niet zo technisch bent aangelegd is het lastig om dit ding te herkennen.
In de meterkast komen stroom, internet en gas de woning binnen. Overigens kan het internet ook via een kastje in de woonkamer binnenkomen. Daarnaast zit de watermeter vaak ook in de meterkast. Alles overzichtelijk bij elkaar.
De aardlekschakelaar is herkenbaar als een schakel die omhoog en omlaag kan. Let op want er bevinden zich meerdere schakelaars in de meterkast. Elke schakelaar reguleert een stroomgroep, horende bij de keuken, slaapkamers of de woonkamer.
Hoe zet ik de aardschakelaar weer aan?
Wanneer de aardledschakelaar uitgaat dan betekent dit dat de stroom wordt afgeknepen. Meestal merk je dit doordat elektrische apparaten in huis het niet meer doen, en ook de verlichting gaat niet meer aan.
De aardlekschakelaar aanzetten doe je door het palletje terug te zetten. Meestal moet je hem omhoogklappen waarbij hij van het cijfer 0 naar 1 gaat.
Controleer de groepschakelaars
Voor moderne groepenkasten
De aardlekschakelaar aanzetten kan vaak probleemloos. Maar het kan dat hij direct weer uitschakelt. Meestal komt dit omdat een elektrisch apparaat beschadigd is. Maar het kan ook dat de schakelaar zelf beschadigd is.
Het is verstandig om de groepschakelaars te controleren. Wanneer een van deze schakelaars uitstaat, dan betekent dit dat er in die groep sprake is van een probleem. Stel dat je de schakelaar van de keuken uit ziet staan. Dan weet je dat een elektrisch apparaat in de keuken voor problemen zorgt.
Bekijk producten voor groepenkasten
Een doorgeslagen stop vervangen
Voor oude meterkasten
Wanneer een elektrisch apparaat defect is kan het dat een stop doorslaat. Bij oude meterkasten moet je de doorgeslagen stop eruit draaien en vervangen. Bij moderne meterkasten werk dit iets anders. De stoppenkast is vervangen door een groepenkast. Dit is een veilig alternatief en ook veel praktischer.
Wanneer de stroom bij een moderne groepenkast uitvalt, hoef je alleen maar het palletje naar boven te duwen. Vergelijk dit met het vervangen van een stop, maar dan veel sneller, veiliger en goedkoper.
Het testen van de hoofdschakelaar
De aardlekschakelaar wordt vaak ook de hoofdschakelaar genoemd. Het is aan te raden om deze schakelaar minimaal twee keer per jaar te testen. Doe dit bij voorkeur wanneer de zomertijd en de wintertijd ingaan. Dan heb je vaste testmomenten en word je er ook aan herinnerd.
Alle moderne aardlekschakelaars zijn voorzien van een testknop. Die vind je vaak boven de schakelaar. Door deze in te drukken zou de stroom overal uit moeten vallen. Gebeurt dit niet, dan betekent dit dat er iets mis is. Het is dan verstandig om een ervaren installateur erbij te roepen.
Wanneer de test goed verloopt, waarbij de stroom uitvalt, zet je de aardlekschakelaar weer aan. Dit doe je door het palletje weer omhoog te bewegen.
Kan ik ook minder vaak testen?
Ja, het is mogelijk om de schakelaar slechts eenmaal per jaar te testen. Maar dit is geen goed advies, het is altijd beter om dit tweemaal per jaar te doen. De aardlekschakelaar moet namelijk optimaal werken. Hij beschermt de woning, installaties en bewoners tegen doorbranden, schade en een hoop ellende.
Vaker testen mag natuurlijk altijd. Sommige mensen vinden het prettiger om de schakelaar viermaal per jaar te testen, dus eenmaal per kwartaal.
Overigens is het verstandig om na het testen en het inschakelen te kijken of alle elektrische apparaten weer werken. Sommige apparaten moet je handmatig aanzetten. Controleer vooral de koelkast en de vriezer, je wil niet dat je straks de helft van je voorraad weg moet gooien.
Wanneer een elektrisch apparaat kapot is
Niets zo vervelend als in aardlekschakelaar die continu uitvalt. Het heeft geen zin om hem weer aan te zetten, want na enkele seconden staat hij weer uit. Het antwoord zit hem in een elektrisch apparaat dat defect is. Meestal dan, want ook de schakelaar zelf kan vroeg of laat kapot gaan.
Maar hoe weet je of een elektrisch apparaat kapot is? Dit zie je niet alleen aan de aardlekschakelaar maar ook doordat de groepschakelaar uitvalt. Wanneer dit gebeurt moet je alle elektrische apparaten controleren. Trek ze allemaal uit het stopcontact. Schakel vervolgens de apparaten een voor een weer aan. Wanneer de aardlekschakelaar uitspringt op het moment dat je een apparaat inschakelt, weet je dat dit de boosdoener is.
Gebruik het elektrische apparaat niet meer. Laat het repareren of koop een nieuw apparaat. Het is nooit verstandig om kapotte apparaten te blijven gebruiken. Levensgevaarlijk en onverantwoord.
BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.