Bijgewerkt: 15 maart 2023
Het overkomt je vaak genoeg: je hebt de badkamer een grondige schoonmaakbeurt gegeven maar een dag later is het er weer rommelig. Misschien liggen er kalkvlekken in de wasbak, haren in het doucheputje en stof op het badkamerplankje.
Bij anderen lijkt de badkamer (bijna) altijd schoon te zijn. Hoe ze dat doen, is jou een raadsel. Met onderstaande tips geniet je langer van een schone badkamer.
Hoe vaak de badkamer poetsen?
Het is gebruikelijk om de badkamer eenmaal per week een schoonmaakbeurt te geven. Hierbij maak je alles schoon, van de tegeltjes tot de wand tot de vloer en van de wasbak tot de douchebak. Voor grote gezinnen is het soms beter om de badkamer tweemaal per week schoon te maken.
Daarnaast zijn er mensen die dagelijks even snel een doekje over de wasbak halen, zodat deze er netjes uitziet.
Hoe goed je ook je best doet, na één tot drie dagen ziet de badkamer er weer vies uit. Heel vervelend, want hoe kun je de badkamer lang schoonhouden? Dat kan met onderstaande tips, en ze werken echt.
Koop een allesreiniger spray
Stel je voor dat je dagelijks even snel de wasbak schoonmaakt, en misschien ook het toilet op de badkamer. Dit kost je nog geen 5 minuten tijd. Hoe je dit doet? Neem een schone doek en allesreiniger spray. Spuit wat allesreiniger op de doek of het schoon te maken oppervlak. Met de doek nawrijven en het is weer helemaal fris.
Een allesreiniger spray verwijdert vuil en vet, ruikt fris en kan zelfs met bacteriën afrekenen. Dit laatste geldt voor de desinfecterende spray.
Een allesreiniger spray is een geweldige aanschaf voor je badkamer. Met 5 minuten per dag blijft de badkamer veel langer schoon dan je gehoopt had.
Het schoonmaakdoekje kun je ongeveer twee of drie dagen achter elkaar gebruiken. Hierna vervangen voor een schoon doekje. Gebruik voor het toilet altijd een apart doekje. Of maak eerst de wasbak en daarna het toilet met de doekje schoon, en gooi het hierna in de was. Denk aan de hygiëne!
Twee keer per week stofzuigen
De badkamer trekt veel stof en haren aan. Op zich is dit heel normaal, op de badkamer kleed je jezelf om, wordt de handdoek uitgeklopt en loop je vaker in en uit. Voorkom verspreiding van stof, vuil en haren door twee keer per week de badkamer te stofzuigen. Een kleine moeite met een groot effect. Je badkamer ziet er ineens een stuk schoner uit en dat blijft ook zo.
Een douchewisser na elke douchebeurt gebruiken
Niks zo vervelend als kalkaanslag op de douchewanden. Dit voorkom je door na elke douchebeurt de wanden droog te maken met een douchewisser. Heel makkelijk, zelfs een kind kan dit. Het is een voordelige en zeer effectieve oplossing voor schone doucheramen, maar ook om de tegeltjes in de douche kalkvrij te houden.
Een douchewisser met ophangsysteem is verkrijgbaar voor ongeveer € 12 tot € 25. Er zijn ook goedkopere modellen verkrijgbaar maar die zijn kwalitatief wat minder.
Leer je huisgenoten aan dat ze de douchewisser altijd gebruiken. Het kost nauwelijks moeite en het voorkomt dat er hinderlijke vlekken op de douchewanden of doucheramen ontstaan. Bovendien heb je tijdens de wekelijkse schoonmaakbeurt een stuk minder werk.
Handdoeken netjes ophangen
Laat handdoeken niet op de grond of over de rand van het bad rondslingeren. Ten eerste blijven ze hierdoor vochtig en kunnen gaan schimmelen. Een handdoek met schimmel krijg je niet zomaar schoon. Bovendien zal een vochtige handdoek snel gaan stinken.
Daar komt nog bij dat rondslingerende handdoeken voor veel irritatie zorgen. Het ziet slordig uit en misschien ben je wel de rommel van anderen op aan het ruimen. Geef ieder gezinslid zijn eigen haakje in de badkamer. Deze is alleen voor de handdoek bestemd, niet voor kledingstukken of andere zaken.
Geen vuile was op de grond
Het is niet aan te raden om vuile was op de grond van de badkamer te laten liggen. Dit trekt stof aan, gaat stinken en ziet natuurlijk heel storend uit. Plaats een afsluitbare wasmand op de badkamer. Of nog beter: op de overloop. Want kleding trekt stof aan en je wil niet dat de badkamer stoffig wordt.
Maak gebruik van WC-blokjes
Heb je een toilet op de badkamer? Wat een geluk, dat heeft niet iedereen. Ook het toilet betrek je bij de wekelijkse schoonmaakbeurt, en misschien haal je er wel dagelijks een doekje overheen. Zorg dat de binnenkant van het toilet ook schoon is en blijft. Hang een toiletblokje in de toiletpot. Hiermee blijft het toilet schoon en fris, elke dag weer.
Er zijn ook toiletblokjes met een antikalk formule. Hiermee voorkom je kalkaanslag. Dit is echter wat anders dan urinesteen, iets dat moeilijker te verwijderen is. Urinesteen heeft een geelbruine kleur en verwijder je met een speciale reiniger. Overigens kan cola ook wonderen doen: het lost niet alleen roest maar ook urinesteen op.
Wil je urinesteen voorkomen? Spoel na elk toiletgebruik door, iets dat jonge kinderen of sommige senioren soms vergeten. Haal ook dagelijks een borstel door de toiletpot. Chloor of bleek doodt bacteriën maar verwijdert geen urinesteen. Toch zal dagelijks de toiletborstel gebruiken ervoor zorgen dat er geen urineresten achterblijven, waardoor er ook geen verstening kan plaatsvinden.
BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.