17 tips om geld te besparen

Bijgewerkt: 15 maart 2023

Je bent er uit: je wilt geld besparen om hier vandaag nog mee beginnen. Wist je dat je in en rondom je huis heel veel dingen kunt doen om geld over te houden? Een goed gevulde portemonnee maakt je blij, en je houdt misschien ook nog wat over om leuke dingen mee te doen. Of om voor iets moois te sparen. Lees de 17 beste tips om geld te besparen.

1. Verbruik minder wc-papier

Ja, veel mensen gebruiken veel te veel wc-papier. En dat is zonde want het wc-papier is de laatste tijd fors duurder geworden. Hoeveel velletjes moet je nu eigenlijk gebruiken? De doorsnee Nederlander gebruikt 8,5 velletjes papier per keer. Dat kun je terugbrengen naar 5 tot 6 velletjes per keer.

Druk de wc-rol een beetje plat voordat je hem ophangt. Hiermee voorkom je dat je te veel velletjes eraf trekt. Wat is beter, wc-papier vouwen of proppen? Wanneer je dit vouwt verbruik je wat minder papier.

2. Schoonmaakazijn tegen kalkaanslag

Vaker last van kalkaanslag in de badkamer of op andere plaatsen? Koop geen dure kalkreinigers maar doodnormale schoonmaakazijn. Dit werkt perfect tegen kalk. Je moet het alleen wel even in laten trekken.

Daarnaast werkt azijn prima tegen fruitvliegjes en vieze geurtjes. Sommige websites vertellen dat azijn tegen voetschimmel werkt, maar dat klopt helaas niet. Het enige goedwerkend middel tegen voetschimmel is antischimmelmedicatie.

3. De thermostaat een graadje lager

Heb je het koud? Zet de thermostaat zeker niet hoger maar juist wat lager. Trek gewoon een extra trui aan of sla een warme deken om je heen. Je merkt gelijk dat je het een stuk warmer krijgt en het is ook nog eens gezellig. Misschien kun je wel met zijn tweetjes onder een dekentje op de bank zitten.

Kijk ook eens naar een deken met mouwen, hierin heb je het nooit meer koud. Bovendien glijdt de deken niet van je af dus je blijft altijd lekker warm.

Bekijk dekens met mouwen

4. Gooi reclamefolders weg

Nog een goede tip om geld te besparen: gooi reclamefolders direct weg. Wanneer je ze doorneemt ben je geneigd om een aankoop te doen. Dit geldt ook voor de aanbiedingen die je op websites of in webshops tegenkomt. Hoop alleen wat je echt nodig hebt, niet omdat het plots in de aanbieding is.

5. Geen frisdrank of snoep

Sinds de invoering van de suikertaks zijn frisdranken, snoep en koek flink duurder geworden. Laat deze producten liever staan. Dit is niet alleen beter voor je portemonnee maar ook voor je gezondheid.

6. Neem een flesje water mee

Of je nu met de auto of het openbaar vervoer weggaat, per fiets of te voet: neem altijd een flesje water mee. Hiermee voorkom je dat je onderweg een fles frisdrank van € 2,50 koopt. Vul thuis een leeg flesje met water, het is natuurlijk niet de bedoeling dat je gebotteld water koopt. Want dan ben je nog steeds duurder uit.

7. Douche maximaal 5 minuten

Gas is er de laatste jaren niet goedkoper op geworden. Probeer maximaal 5 minuten te douchen. Heb je geen flauw benul hoe lang je onder de douche staat? Gebruik dan een speciale douchetimer. Deze timer is waterdicht en hang je in de douche. Hij geeft precies aan hoe lang je de warmwatertraan aan hebt staan.

Naar douchewekker

8. Groenten en fruit op de markt of bij de boer halen

Gezond eten is altijd goed, maar kan soms erg duur zijn. Haal groenten en fruit op de markt of bij de boer. Je weet dan zeker dat alles hartstikke vers is. Hiermee ondersteun je ook nog eens lokale ondernemers.

9. Eerst eten, dan pas boodschappen doen

Een van de meest gehoorde tips om geld te besparen is dat je nooit met honger boodschappen moet doen. En weet je, dit klopt echt. Wanneer je hongerig naar de supermarkt gaat dan koop je veel meer chips, koek en snoep. Eerder heb je kunnen lezen dat dit fors duurder is, en het voegt niks aan je gezondheid toe.

10. Verkoop je gebruikte spullen

Heb je de zolder, de garage of je woonkamer opgeruimd? Gooi spullen niet zomaar weg maar kijk of ze nog bruikbaar zijn. Verkoop ze op internet. Het voordeel hiervan is dat je anderen er blij mee maakt maar nog beter: je hebt gelijk wat extra geld.

11. Doe de lichten zoveel mogelijk uit

Wanneer je niet in een kamer of ruimte bent dan kan het licht hier uit. De moderne lampen verbruiken op zich al weinig energie, maar besparen op stroom is altijd goed. Een extra tip is het aansteken van een of meerdere kaarsjes. Dit zorgt niet alleen voor verlichting maar ook voor wat extra warmte.

12. Kijk kritisch naar je abonnementen

Heb je echt wel een abonnement op een krant of tijdschrift nodig? Misschien denk je dat je het niet kan missen, maar probeer het toch op te zeggen. Je zult merken dat er online ook heel veel te lezen valt. En het bespaart je enkele tientjes tot misschien wel honderden euro’s per jaar.

13. Zorg ervoor dat je niet dubbel verzekerd bent

Veel mensen zijn dubbel verzekerd zonder dat ze dit in de gaten hebben. Bijvoorbeeld de reisverzekering waarbij je ziektekosten in het buitenland verzekerd zijn. Maar je zorgverzekeraar dekt dit ook. Of de smartphoneverzekering, terwijl je smartphone ook onder de woonverzekering valt.

Wist je dat dubbel verzekeren nutteloos is? Je mag bij schade namelijk maar door één verzekeraar uit laten betalen. Maar je betaalt ondertussen wel dubbel premie.

14. Haal opladers uit het stopcontact

Wil je echt geld besparen, voorkom dan lekstroom. Haal opladers na gebruik altijd uit het stopcontact. Probeer ook televisies en andere elektrische apparaten helemaal uit te schakelen. In de stand-by modus kunnen ze namelijk nog steeds een beetje stroom verbruiken.

15. Gerechten invriezen

Wanneer je regelmatig eten over hebt moet je eens gaan nadenken over het invriezen hiervan. Heel veel dingen kun je invriezen en is hierdoor 2-3 maanden houdbaar. Hartstikke handig wanneer je eens een keer geen zin hebt om te koken, of wanneer je alleen thuis bent.

16. Creatief met oud brood

Wanneer brood wat ouder is dan is het niet meer zo lekker. Maar je kunt hier uitstekend wentelteefjes van maken of de sneetjes in de pan roosteren. Of stop het in het broodrooster en maak er een heerlijk ontbijt of een lunch van.

Wist je trouwens dat je oud brood ook op de verwarming of in de zon kan drogen? Het blijft dan maandenlang goed en is uitermate geschikt om aan dieren te voeren. Hoewel er ook mensen zijn die het gedroogd brood mee op survivaltocht nemen.

17. In de vijfde versnelling rijden

De laatste tip om geld te besparen is er een die over je auto gaat. Rijd in de vijfde versnelling wanneer je 80 km/h rijdt. Hiermee bespaar je tot 20% op de brandstofkosten. Overigens ben je op de snelweg het meest zuinig uit wanneer je tussen 80 en 100 km/h rijdt.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

17 tips om geld te besparen
Schuiven naar boven