Bijgewerkt: 15 maart 2023
In Zweden hebben ze een bijzondere manier van opruimen, waarbij een georganiseerd leven voorop staat. Deze opruimmethode wordt Swedish Death Cleaning genoemd. Dit klinkt een beetje vreemd, alsof je voor je laatste levensfase opruimt. Zo moet je het niet zien, het gaat om spullen wegdoen die je in je laatste levensfase niet meer nodig zal hebben.
Death Cleaning methode, dit houdt het in
Stel dat je overlijdt. Je weet dat het ooit gaat gebeuren, maar stel nu dat dit over een paar maanden of een paar jaar is. Dan zitten je nabestaanden met heel veel spullen te kijken. Niet alleen je meubels maar ook je verzameling postzegels, kleding, hobbyspullen, speelgoed van vroeger en nog veel meer.
Voor nabestaanden is het vaak lastig om te bepalen wat waardevol is, welk gedeelte in de familie zou moeten blijven en wat weg kan. Eigenlijk is het helemaal niet eerlijk om je nabestaanden met deze zorgen op te zadelen.
De Death Cleaning is gericht op een opruimmethode waarbij je doet alsof je in je laatste levensfase zit. Dit doe je niet voor je nabestaanden maar vooral voor jezelf. Je zult merken dat je veel meer ruimte creëert en ook nog eens rust in je huis en hoofd.
Kamer voor kamer opruimen
Wil je graag meer rust in je huis en in je leven, een opgeruimde omgeving en ervoor zorgen dat je nabestaanden niet met een hoop rommel zitten te kijken? Volgens de Death Cleaning methode ruim je kamer voor kamer op. Bij elk meubelstuk en elk artikel kijk je of je dit nog nodig hebt. En waar het naartoe kan. Laten we hiermee beginnen.
Wat bij de erfenis hoort
Sommige meubels of spullen wil je binnen de erfenis laten. Bijvoorbeeld sieraden die van generatie op generatie gaan. Of een oud fotolijstje, een bepaald meubelstuk of iets anders waarvan je vindt dat je nabestaanden dit willen hebben.
Tip: koop wat opbergdozen met deksel. Schrijf op elk deksel de naam van een nabestaande en doe hier de spullen in waarvan je wil dat ze dit na je overlijden ontvangen. Dit zorgt voor meer duidelijkheid.
Bedenk vooraf of je nabestaanden het willen hebben, of dat het jouw wens is. Is het enkel en alleen jouw wens, dan moet je misschien toch afscheid van het artikel nemen.
Wees niet bang om familie of vrienden te vragen of ze eventueel het meubelstuk of het artikel na je dood zouden willen hebben. Geef aan dat je het anders liever aan een goed doel schenkt.
Wat je met de meubels doet
De meeste meubels zullen na je overlijden verdwijnen. Het komt zelden voor dat nabestaanden je meubels willen hebben, want ze hebben tenslotte zelf al meubels. Of het moet om een antiek kastje gaan, dat al jarenlang in de familie is.
Probeer minimalistisch te leven. Dit betekent dat je je alleen omringt met de meubels die je ook echt nodig hebt. Drie kledingkasten in je slaapkamer? Niet nodig. Vind je dat het wel nodig is, dan heb je veel te veel kleding en moet je daar eens kritisch naar kijken.
Door overtollige meubelstukken weg te doen merk je dat er veel meer ruimte in je woonkamer, slaapkamer of andere kamer ontstaat. Heerlijk toch, al die ruimte?
De woonkamer opruimen
Begin met het opruimen van de woonkamer. Haal alles uit de kasten en kijk wat je binnen een jaar nog gaat gebruiken. Valt het niet onder de erfenis en ga je er geen gebruik meer van maken, dan kan het weg. De woonkamer doe je als eerste omdat hier de meest gebruikte spullen liggen. Hierdoor hoef je wat minder weg te doen, wat de start van de Swedish Death Cleaning methode er een stuk makkelijker maakt.
Als tweede de keuken opruimen
Door de jaren heen heb je heel wat servies, bestek en ander keukengerei verzameld. Is het geen Delftse blauw servies of 18 karaats goud, dan is de kans klein dat je nabestaanden dit willen hebben.
Bewaar alleen wat je nodig hebt. Ben je met twee personen, dan is helemaal niet nodig om 18 borden te hebben. Zes borden is ook goed, zo kun je altijd nog wat gasten uitnodigen. En wanneer je een groot feest houdt mag je altijd servies en bestek van familie of vrienden lenen.
Verder kijk je kritisch naar oude pannen, pollepels en keukenapparaten. Vooral oude keukenapparaten zijn nutteloos. Ze zijn misschien wel gevaarlijk geworden, of gebruiken teveel energie.
Tijd voor de slaapkamers
Op de slaapkamers liggen spullen die je minder vaak gebruikt. Ondanks dat hier vaak minder rommel ligt dan in de woonkamer, ben je toch wat meer tijd kwijt. Dit komt omdat het moeilijk is om van bepaalde spullen afscheid te nemen.
Je denkt bijvoorbeeld dat je 40 paar schoenen nodig hebt. En dat je die oude tijdschriften of boeken nog gaat lezen. Stiekem weet je ook wel dat je dit allemaal niet nodig hebt of gaat gebruiken. Dus: weg ermee! Kijk gelijk even naar oud beddengoed dat weg kan.
Bewaar ongebruikt beddengoed dat je nog nodig hebt in een speciale opbergtas voor dekens, dekbedden en kleding.
De zolder, kelder en garage
Wanneer je met de Death Cleaning methode bezig bent, doe je de kelder, zolder en garage als laatste. Misschien heb je tijdens eerdere opruimacties spullen in deze ruimtes gestald. Die kom je nu weer tegen.
Bewaar alleen de spullen die waardevol zijn of die je binnenkort nodig hebt. Verder kan alles weg. Spullen die nog goed zijn kun je verkopen of geef je aan de kringloopwinkel. Kapotte apparaten en artikelen breng je naar de stort of het milieupark.
Controleer het papierwerk, verzekeringen en bankrekeningen
Het is ook wel praktisch om het papierwerk op orde te brengen. Kijk welke verzekeringen je hebt lopen en of je eventueel dubbel verzekerd bent. Hierna is het tijd om je abonnementen onder de loep te nemen, misschien gebruik je een aantal abonnementen niet. Door deze op te zeggen bespaar je gelijk een hoop geld.
Heb je meerdere bankrekeningen of spaarrekeningen? Probeer die samen te voegen. Dit zorgt voor een goed financieel overzicht. Laat eventueel belangrijke zaken in je testament opnemen. Bijvoorbeeld hoe het met beleggingen en spaargeld zit. Maar ook welke spullen naar bepaalde familieleden moeten.
BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.