Bijgewerkt: 20 augustus 2023
Je werkgever eist dat je werkkleding draagt. Wie is verantwoordelijk voor de aanschaf, jij of het bedrijf? En hoe zit het met wassen of wanneer de kleding beschadigd is? Allemaal vragen waar je als (nieuwe) werknemer tegenaan loopt. In dit artikel vind je meer informatie over wie er verantwoordelijk is voor werkkleding.
Werkkleding verplicht, of toch niet
Een bedrijf kan werkkleding verplichten. Dit staat in artikel 7:660 van het Burgerlijk Wetboek. Wanneer werkgevers zich niet aan deze verplichting houden, dan kan dit flinke consequenties hebben. Bijvoorbeeld beëindiging van het arbeidscontract.
De vraag is waarom werkkleding verplicht is. Dit heeft met verschillende zaken te maken. Bijvoorbeeld veiligheid op de werkvloer. Maar het kan ook juist met uitstraling te maken hebben. Dit kom je vooral in winkels en de horeca tegen.
Wanneer je de kleding niet mooi vindt
De werkgever mag bepalen wat je op de werkvloer draagt. Het kan best dat je dit niet mooi vindt, maar dan heb je pech gehad. Alles wat binnen de grenzen van redelijkheid en billijkheid valt, mag de werkgever als werkkleding kiezen.
Wie is verantwoordelijk voor werkkleding?
De werkgever verplicht om bepaalde kleding tijdens het werk te dragen. De vraag is wie hier verantwoordelijk voor is oftewel wie het aan moet schaffen. Wanneer de werkgever de kleding verstrekt, dan moet deze dit ook betalen. Vaak gaat het dan om werkkleding met het logo van het bedrijf, of een specifieke tekst. Het kan natuurlijk ook om een bepaalde kleur gaan.
Hoe dan ook, wanneer de werkgever de kleding uitdeelt kan hij niet van het personeel verlangen dat deze ervoor betaalt.
Het kan ook dat je verplicht bent om bepaalde kleding te dragen, maar je moet het zelf aanschaffen. Bijvoorbeeld een zwarte broek, blauwe rok, witte blouse of zwarte schoenen. Moet je dit zelf aanschaffen? Dan moet je het ook zelf betalen, hoe vreemd dit ook lijkt.
Dus ja: de werknemer kan het personeel laten betalen voor kleding of schoenen. Er gelden wel wat uitzonderingen. Gaat het om veiligheidskleding, dan ben je als werknemer niet verplicht om hiervoor te betalen. De werkgever is verantwoordelijk voor veiligheid tijdens het werk. Dit betekent dat hij ook verantwoordelijk is voor het verschaffen van de juiste veiligheidskleding.
Het is soms een grijs gebied
Je werktien een fastfoodrestaurant en in de keuken kan het erg glad zijn. De werkgever wil dat je schoenen met een goed profiel draagt. Je moet je schoenen wel zelf kopen (en dus betalen). Wie is nu verantwoordelijk, de werkgever of het personeel?
Dit is een typisch voorbeeld van een grijs gebied. Het bedrijf mag eisen dat je zelf de juiste schoenen koopt. Hier mogen voorwaarden aan vastzitten zoals een zwarte kleur of profiel. Maar in dit geval gaat het om veiligheid, want wanneer je schoenen zonder profiel zou kopen dan glijd je uit.
In de basis probeert het bedrijf ervoor te zorgen dat het personeel zelf de schoenen betaalt. Maar wanneer blijkt dat een werknemer deze veiligheidsschoenen niet zou kunnen betalen, dan moet het bedrijf dit doen.
Wie moeten werkkleding wassen?
In de meeste gevallen is het personeel verantwoordelijk voor het wassen van werkkleding. Dit moet wel op de juiste manier gebeuren. Hierbij is het belangrijk om goed op het wasvoorschrift te letten. Was werkkleding nooit op een veel te hoge temperatuur. Staat bijvoorbeeld op het labeltje dat je het op 30 °C moet wassen, en doe je dit op 90 °C? Wanneer werkkleding als gevolg hiervan krimpt of beschadigt, dan ben je hier zelf verantwoordelijk voor.
Dit geldt ook voor vlekken in werkkleding en de voorbehandeling. Je moet altijd het juiste middel gebruiken om de vlek weg te krijgen. Ga je met agressieve middelen te werk en beschadigt kleding hierdoor, dan is het risico voor jezelf.
Tip: voor vervuilde werkkleding is er speciaal wasmiddel verkrijgbaar. Hiermee krijg je vlekken moeiteloos weg.
Wie verantwoordelijk is voor kapotte werkkleding
Werkkleding kan tijdens het werk beschadigen. Je blijft bijvoorbeeld achter een scherp voorwerp hangen. Of je werkt met gereedschap of materialen dat de stof van de kleding beschadigt. Wie is verantwoordelijk voor het verstellen van kapotte werkkleding?
Dat hangt ervan af van wie de werkkleding is. Heeft de werkgever dit verschaft, dan is deze eigenaar van de kleding. Het is altijd aan te raden om aan te geven dat de kleding kapot is. Vaak zal de werkgever dit omruilen voor deugdelijke kleding. Maar hij kan ook vragen of het personeelslid dit kan herstellen.
Heb je de kleding zelf gekocht en dus betaald, dan moet je kapotte kleding zelf herstellen. De kosten zijn ook voor jezelf, helaas.
Letselschade door ondeugdelijke werkkleding
In sommige beroepen is het verplicht om werkkleding of beschermende kleding te dragen. De werkgever moet dit verschaffen en ook betalen. Helaas kan werkkleding ondeugdelijk zijn, waardoor je gezondheidsklachten oploopt. In dit geval is de werkgever verantwoordelijk, deze heeft namelijk een zorgplicht richting het personeel.
Wanneer je letsel oploopt door ondeugdelijke werkkleding, is de werkgever hier volledig aansprakelijk voor. Dit betekent dat je de werkgever aansprakelijk kan stellen en eventueel smartengeld kunt krijgen.
BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.