Bijgewerkt: 15 maart 2023
Niks zo vervelend als een doordringende rioollucht, want dit kan aardig stinkend. Soms gaat het om een verstopping, maar er kan ook sprake zijn van een lekkage. Maar dat hoeft niet altijd, want de oorzaak van een rioollucht in huis kan ook vanuit een heel andere hoek komen. Er zijn wel wat signalen waaraan je ziet wat het probleem zou kunnen zijn.
3 oorzaken van rioollucht in de woning
Allereerst is het belangrijk om te kijken of de rioollucht of putlucht niet van buiten afkomstig is. Misschien komt de lucht bij de buren vandaan, of de openbare riolering. Het kan ook dat er een putje in de tuin verstopt is geraakt, of droog staat.
Weet je zeker dat de stank niet van buitenaf komt? Hieronder vind je drie oorzaken van een rioollucht in huis.
Een verstopping in afvoer of rioolbuis
De meest voorkomende oorzaak is een verstopping in de afvoer of het riool. Wanneer de geur uit de badkamer komt dan kan het aan de sifon liggen. Hierin bevindt zich organisch afval dat uiteindelijk gaat stinken. Open de sifon en maak hem van binnen schoon. Houd er rekening mee dat dit een vieze klus is, draag beschermende handschoenen.
Een verstopping in de afvoer zit dieper. Eventueel kun je gebruik maken van een plopper, vaak komt hier de verstopping mee los. Een plopper gebruik je in de wasbak, maar is ook toe te passen in het toilet.
Gebruik niet zomaar een chemisch ontstoppingsmiddel. Dit kan de leidingen en afvoeren flink aantasten met lekkages tot gevolg. Eventueel maak je gebruik van een huishoudelijk ontstoppingsmiddel, dit is milder in gebruik. Toch mag je dit product niet te vaak inzetten.
Naar huishoudelijk ontstoppingsmiddel
Wanneer de verstopping heel diep zit, dan heb je een ontstoppingsveer nodig. Dit is een metalen spiraal met een lengte van enkele meters. Hierdoor is hij stevig maar toch flexibel. Je duwt hem door de leiding terwijl je hem draait, waardoor de blokkade loskomt. Het is belangrijk om hier voorzichtig mee om te gaan want bij verkeerd gebruik kun je de leiding beschadigen.
Niet goed werkend stankslot
Het stankslot moet rioolluchtjes buitenhouden, zodat je huis er niet naar gaat stinken. Wanneer het stankslot niet goed meer werkt dan ervaar je een rioollucht in huis. Meestal ontstaat dit doordat je het sanitair te weinig gebruikt. Bijvoorbeeld de douche of wastafel die minimaal drie weken ongebruikt is. Of een toilet dat niet meer doorgespoeld wordt.
Door regelmatig water in de afvoer te laten lopen voorkom je dit probleem. Wanneer er eenmaal een rioollucht aanwezig is, zal je gedurende 5 minuten met water moeten spoelen. Laat de kraan lopen of spoel het toilet enkele malen door.
Slechte ontluchting van het riool
De derde oorzaak van een rioollucht in huis is een slechte ontluchting. Normaal zou het riool geheel luchtdicht moeten zijn. Op het dak van de woning staat een ontluchtingspijp. Deze voert de stank naar buiten af. Wanneer de pijp zich in de buurt van een raampje bevindt, dan wordt de stank niet naar buiten afgevoerd maar komt deze de woning binnen.
Het kan ook dat er ergens een scheur in het riool zit. Hierdoor kan stank ontsnappen en komt in de woning terecht. Dat ruikt zeer onfris. Een defect riool ontstaat vaak door een verzakking. Maar het kan ook ontstaan door plantwortels die het riool kapot drukken. Verder kan het om ouderdom gaan, waardoor er scheurtjes en gaten ontstaan. Daarnaast kan een zware verstopping voor een rioollekkage zorgen.
Een defect riool zal niet alleen stank maar ook lekkage met zich meebrengen. Het is dus belangrijk om dit zo snel mogelijk op te lossen. Vaak ontkom je er niet aan om een ontstoppingsbedrijf of rioolbedrijf in te schakelen.
Rioolvliegjes in huis
Naast een rioollucht in huis kun je ook rioolvliegjes tegenkomen. Soms heeft dit met een defecte afvoer of een kapot riool te maken. Maar het kan ook dat er ergens organisch afval ligt, bijvoorbeeld in de regengoot of in de sifon van de wastafel.
Wanneer je rioolvliegjes ziet dan is het altijd zeker dat er sprake is van een verstopping of lekkage. Maar hoe herken je rioolvliegjes? Deze kleine insecten worden ook wel motmuggen of latrinevliegjes genoemd. Ze zijn ongeveer 5 mm groot, hebben een driehoekige vorm en zijn behaard. De vleugels zijn naar verhouding vrij kort. Ook hebben ze opvallende gesplitste antennes.
Rioolvliegjes bestrijden doe je door organisch afval weg te halen. Hiermee zal ook de rioollucht verdwijnen.
Rioollucht in huis bij droog weer
Soms merk je alleen een rioollucht in huis op, wanneer het droog weer is. De oorzaak hiervoor is hetzelfde als hierboven beschreven. Wel is het zo dat je dit met droog weer, waarbij het vaak ook warm is, wat sneller ruikt. Dit komt omdat de rioollucht zich bij nat weer met vocht zal vermengen, waardoor je het minder snel ruikt.
Een stank bij regen
Als laatste kun je last hebben van een rioollucht bij regen. Meestal is dit het gevolg van een anaerobe afbraak van organische stoffen. Dit wil zeggen dat de stoffen worden afgebroken zonder dat hierbij zuurstof aanwezig is.
Wanneer het hard regent vult het riool zich met water. Dit betekent dat er ook meer lucht uit het riool moet. De rioollucht zal altijd de makkelijkste weg naar buiten zoeken, en dit kan soms via je woning zijn. In dit geval is er echter sprake van een ontluchtingsprobleem. Er zijn dus verschillende oorzaken en het is altijd belangrijk om dit zo snel mogelijk op te sporen.
BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.