Stank uit kruipruimte

Bijgewerkt: 15 maart 2023

Heb je een kruipruimte onder de woning? Hier lopen leidingen voor water, gas, elektriciteit en afvoer doorheen. Stank uit de kruipruimte kan zeer doordringend zijn. Je ruikt het op de hele benedenverdieping, en soms zelfs hoger. Komt er een muffe lucht uit de kruipruimte, dan is het belangrijk om de oorzaak op te sporen. In dit artikel lees je wat de mogelijke oorzaken zijn.

De kruipruimte stinkt

Ken het verschil tussen een kruipruimte en kelder. De kruipruimte is via een klein luik bereikbaar, je kunt hier niet staan. Je moet er kruipend doorheen, vandaar de benaming. Een kelder is via een trap bereikbaar en heeft vaak een stahoogte.

Merk je dat de kruipruimte stinkt? Dit heeft verschillende oorzaken, maar vaak heeft dit met vocht te maken. Toch hoeft dit niet altijd het geval te zijn. In het verleden is het vaker voorgekomen dat stank uit de kruipruimte afkomstig was vanuit de bodem.

Vochtproblemen in huis

De meest voorkomende oorzaak van stank in de kruipruimte is een vochtprobleem. In veel kruipruimtes is het vochtig of staat er zelfs water in. Dit is niet zo erg, een kruipruimte hoeft helemaal niet waterdicht zijn. Wanneer de ventilatie optimaal is dan zal vocht weinig invloed op de woning hebben.

Het probleem zit hem in een slechte ventilatie. Het vocht veroorzaakt een muffe lucht of een grondlucht. Door schimmelgroei kan er ook een hele nare lucht staan, of je merkt juist een zoete geur op.

Tip: een luchtontvochtiger is een apparaat dat snel met vocht afrekent, om welke ruimte het ook gaat. Ook te gebruiken in de kruipruimte.

Bekijk luchtontvochtiger

Risico op optrekkend vocht

Wanneer de kruipruimte te vochtig is, en het kan nergens heen, dan ontstaat er een grote kans op optrekkend vocht. Dit betekent dat het vocht langzaam omhoog komt. Je merkt het ook doordat muren een witachtig poeder vertonen. Ook kan het behang van muren of pleisterwerk loslaten.

Andere kenmerken van optrekkend vocht zijn vochtige houten plinten, maar ook dat bakstenen en cement dat alleen onderaan de muren is aangetast.

De kruipruimte ventileren

Bij vochtproblemen is het belangrijk om de kruipruimte goed te ventileren. Helaas is het binnen het bouwbesluit niet verplicht om voor ventilatie in de kruipruimte te zorgen. Kijk dus eerst of er wel ventilatie aanwezig is.

Kies eventueel voor spouwmuurventilatie. Hierbij worden er in de buiten- en binnenmuur gaten gemaakt en ventilatieroosters in geplaatst. De gaten in de buitenmuur moeten net boven het maaiveld komen, dit is op ongeveer de derde rijstenen van onderaf.

Vocht uit de kruipruimte krijgen

Bij stank uit de kruipruimte is het belangrijk om het vochtprobleem te verhelpen. Dat doe je ten eerste met een goede ventilatie. Verder zou je voor bodemisolatie kunnen kiezen. Hierbij worden EPS-parels op de bodem geblazen, zodat vochtproblemen snel verdwijnen.

Wanneer er veel vocht in de kruipruimte staat zal je misschien een dompelpomp moeten gebruiken.

Hier vind je dompelpompen

Stank in kruipruimte door kapotte riolering

Een andere oorzaak is een kapotte riolering. Je merkt dan voornamelijk een rioollucht in huis op. Die rioollucht kan zeer doordringend zijn. Een kapotte riolering ontstaat vaak door een verzakking, maar ook veroudering kan de oorzaak zijn.

Verder kan er sprake zijn van een verstopping in het riool. Ook dan komt er stank uit de kruipruimte. In dit soort gevallen is het verstandig om een rioolbedrijf in te schakelen. Deze zoekt naar de oorzaak en lost het probleem op.

De aanwezigheid van ongedierte

Wist je dat er honderden insecten in je huis leven? Een groot gedeelte hiervan bevindt zich in de kruipruimte. Hier leven waarschijnlijk ook veel ratten en muizen. Komt er stank uit de kruipruimte, dan zou dit zomaar aan insecten, ratten of muizen kunnen liggen.

Bedenk dat ongedierte graag in een vochtig en donker klimaat leeft. De geur komt vanuit de kruipruimte naar boven, tot in de woonkamer en de keuken. Probeer te achterhalen of er insecten of ongedierte in de kruipruimte aanwezig is. Gebruik gen insectenbestrijdingsmiddel of leg rattengif of muizengif neer.

Huis gebouwd op oude vuilnisbelt of stortplaats

Je kent de horrorfilms wel, waar huizen gebouwd zijn op een oude begraafplaats. Snachts komen lijken uit hun graven en vallen de bewoners lastig. Gelukkig zul je dit niet meemaken, maar kun je nog steeds voor een horrorscenario staan. Je huis is gebouwd op een voormalige vuilnisbelt of stortplaats.

In het verleden was men nog niet zo op de hoogte van bodemverontreiniging. Stortplaatsen werden jarenlang vervuld met giftige stoffen. Wanneer hier later een woonwijk bovenop kwam, dan was niet duidelijk welke gevolgen de vervuilde grond had. Het gevolg: stank uit de kruipruimte, schimmelgroei en vaak onverklaarbare ziektes bij bewoners.

Gelukkig wordt er al jarenlang grondig onderzoek gedaan naar bodemverontreiniging. Maar wanneer je nog in een heel oud huis woont en de stank is onverklaarbaar, kijk dan eens naar de historie van de grond.

De kruipruimte laten inspecteren

Wanneer je niet weet waar de stank vandaan komt of wat de oorzaak is, kun je het beste voor kruipruimte-inspectie kiezen. Dit kan bijvoorbeeld via het riool ontstoppingsbedrijf of een gespecialiseerd bedrijf.

Het bedrijf voert een volledige inspectie uit en maakt hier een rapport van op. Het is aan te raden om vooraf naar de kosten te vragen.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Stank uit kruipruimte
Schuiven naar boven