Bijgewerkt: 15 maart 2023
Je hebt het vast wel eens gezien: schimmelaanslag. Vaak kom je het in de badkamer en de kelder tegen. Of in andere ruimtes waar er sprake is van een vochtprobleem. Word je ziek door schimmel in huis? Dit is zeker mogelijk. Sommige mensen krijgen hier gezondheidsklachten van, of bestaande klachten verergeren.
Schimmel eten: kun je daar ziek van worden?
Bedorven voedsel kan voorzien zijn van een flinke schimmellaag. Maar het kan ook dat schimmels nauwelijks zichtbaar zijn. Schimmel tref je voornamelijk op bedorven brood, fruit en andere vochtige voedingsmiddelen aan.
De meeste schimmels zijn niet giftig. Je kunt ze eten, en in sommige gevallen helpen ze zelfs bij het opruimen van bacteriën. Bijvoorbeeld de penicillineschimmel, de maker van antibiotica.
Sommige schimmels maken gifstoffen aan. Wanneer je deze gifstoffen binnenkrijgt dan loop je een voedselvergiftiging op. Een voedselvergiftiging kenmerkt zich door misselijkheid, braken en/of diarree. Meestal ben je binnen enkele dagen genezen.
Ziek door schimmel in huis
Schimmels in huis, bijvoorbeeld op wanden en plafonds, kunnen je flink ziek maken. Schimmels vermeerderen zich via sporen. Het zijn juist de sporen die (onzichtbaar) door de lucht zweven. Wanneer je die sporen inademt dan kun je last krijgen van allerlei gezondheidsklachten.
De meest voorkomende klachten bestaan uit keelpijn, een verstopte neus, niezen en hoesten. Maar ook benauwdheid of een piepende ademhaling. Bestaande luchtwegklachten en astma kunnen verergeren.
Dood door schimmel: kan dat?
Jaarlijks overlijden er ongeveer anderhalf miljoen mensen aan één van de vele schimmels. Zo stierf in het jaar 2020 een tweejarig Engels jongetje door schimmel in de flat waarin hij woonde. De schimmels in de woning zorgden voor een opgezwollen keel, luchtpijp en luchtwegen. Ook werden er schimmelsporen in het bloed en de longen van het jongetje aangetroffen.
Twee schimmelsoorten leiden tot grote zorgen. De eerste is aspergillus fumigatus die longproblemen met zich meebrengt. De tweede gaat over candida auris die soms een bloedvergiftiging veroorzaakt.
Komen deze twee gevaarlijke schimmels ook in woningen voor? Ja, candida auris is in woningen aangetroffen. Het groeit op warme en vochtige plaatsen zoals de afvoer of in de wasmachine. Maar ook in het aquarium of in de vogelkooi.
Aspergillus fumigatus is ook een schimmel die soms in woningen voorkomt. Dit zie je voornamelijk in vochtige en slecht geventileerde ruimtes.
Overigens vindt sterfte voornamelijk plaats onder mensen die al een verminderde weerstand hebben. Wanneer je immuunsysteem goed is, dan zul je hooguit wat ziek worden van schimmel, maar er zeker niet aan doodgaan.
Schimmel in huis herkennen
Wil je niet ziek worden door schimmel in huis, zorg dan dat je de aanwezigheid van schimmels zo snel mogelijk herkent. Meestal zie je schimmels zitten, in de vorm van zwarte of groene puntjes of vlekken. Vaak gaat het ook om een slecht geventileerde ruimte. Bijvoorbeeld een kelder of badkamer.
Verder herken je schimmels door de muffe lucht. Er kan ook sprake zijn van een zoete geur in huis. Wanneer je een vreemde lucht opmerkt, is het belangrijk om te kijken waar dit vandaan komt.
Ongeveer 25% van de sociale huurwoningen heeft last van schimmelgroei. Bij koopwoningen komt dit iets minder vaak voor, naar schatting in 15% van de gevallen.
Dagelijks goed ventileren
Bij de aanwezigheid van schimmels is het belangrijk om dagelijks goed te ventileren. Kijk eerst of er nergens een lekkage of vochtprobleem aanwezig is. Bij een lekkage is het noodzaak om dit te verhelpen. Bijvoorbeeld het repareren van een lekkende leiding.
Gaat het om vocht in de kelder of een vochtige kruipruimte, dan is een luchtontvochtiger aan te raden. Deze haalt overtollig vocht uit de lucht, waardoor de luchtvochtigheid omlaag gaat. Eventueel ook toe te passen op de badkamer of de slaapkamers, indien deze erg vochtig zijn.
Gebruik een luchtontvochtiger verder in elke ruimte waar niet voldoende geventileerd wordt. Of waar dit niet mogelijk is.
Indien er een raam of mechanische ventilatie aanwezig is, dan is dit helemaal ideaal. Ventileer dagelijks gedurende 30 minuten of langer. Is het in de winterperiode erg koud? Zet het raam dan toch 15 minuten per dag open. Dit is het minimale om vochtproblemen tegen te gaan.
De woning verwarmen
Ondanks dat schimmels van warmte houden, zul je de woning toch voldoende moeten verwarmen. Doe je dit niet dan stijgt de luchtvochtigheid. Als gevolg hiervan ontstaan er vochtproblemen en schimmelgroei.
Zorg dat de woning altijd minimaal 15 °C is. ‘s Nachts zet je de thermostaat dus niet lager dan 15 °C. Overdag bij voorkeur op 18 °C, zodat het teveel aan vocht weg kan trekken.
Wat je moet doen wanneer je ziek bent door schimmels
Heb je vaak last van verkoudheid, luchtwegproblemen of andere klachten, en zie je duidelijk schimmels in huis? Dan is de kans groot dat je ziek bent door deze schimmels. In dit geval is het aan te raden om vochtproblemen aan te pakken en schimmels te verwijderen. Gebruik hiervoor een schimmelreiniger.
Houd er rekening mee dat je tijdens het gebruik van dit product goed moet ventileren. Maar het werkt perfect: schimmels verdwijnen als sneeuw voor de zon.
Bij ernstige ziekte is het aan te raden om een afspraak te maken bij de huisarts. Blijf niet langdurig met benauwdheid of longklachten rondlopen. Sporen van schimmels kunnen zich namelijk in de longen bevinden, en dit kan ernstige gevolgen hebben.
BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.