Bijgewerkt: 15 maart 2023
Vind je het ook belangrijk dat alles wat op aarde leeft niet alleen over 10 jaar maar ook over 200 jaar nog bestaat? Dan kies je voor milieuvriendelijk schoonmaken. Dit betekent dat je schoonmaakmiddelen gebruikt die geen nadelig impact op het milieu hebben. Je houdt ook rekening met het gebruik van water en apparatuur.
Milieuvriendelijk schoonmaken is een goed begin, maar hoe pak je dit aan? In deze blog zie je hoe je milieubewust je hele huis schoonmaakt.
Ga zuinig met water om
Het is niet zo dat ons drinkwater duur is, maar het is wel belangrijk om hier zuinig mee om te gaan. Voorkom verspilling. Dit zorgt ervoor dat er minder water gezuiverd hoeft te worden, en dat is weer goed voor het milieu.
In plaats van een emmer van 10 liter geheel te vullen, kun je hem ook met 3-4 liter water vullen. Dit is meer dan voldoende om de badkamer, je keuken of woonkamer schoon te maken. Houd wel rekening met de hygiëne. Maak je de badkamer of het toilet schoon, gooi het vieze water dan weg voordat je een andere ruimte schoonmaakt.
Weinig warm water gebruiken
Telkens wanneer je warm water uit de kraan neemt, moet de cv-ketel aan. Dit betekent dat je gas gebruikt. Werk je met een zonneboiler of wek je op een andere manier warm water op? Dan is het nog steeds goed om zuinig te zijn en te blijven.
Neem een beetje warm water en meng dit met koud water. Poetswater hoeft niet gloeiend heet te zijn en de damp hoeft er niet vanaf te komen.
Milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen
Het beste kun je kiezen voor milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen. Die worden ook wel verkocht als groene producten. Denk hierbij aan een allesreiniger zonder schadelijke stoffen. Stardrops is een merk dat schoonmaakmiddelen produceert waarin alleen voor 100% natuurlijke ingrediënten inzitten.
Bekijk Stardrops schoonmaakmiddelen
Verder zijn geconcentreerde poetsmiddelen aan te raden. Hierdoor hoef je er maar een klein beetje van te gebruiken en belast je het milieu veel minder.
Vintastic is een ander merk dat zich op milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen richt. Dit zijn onder andere keukenreiniger, schoonmaakazijn of ontkalker. Deze producten zijn biologisch afbreekbaar.
Geen wegwerpdoekjes gebruiken
Poets altijd met (microvezel) poetsdoeken. Zeker niet met wegwerp schoonmaakdoekjes. Die zijn te belastend voor het milieu. Enerzijds omdat ze opnieuw geproduceerd moeten worden, anderzijds omdat de materialen mogelijk in de natuur terecht komen.
Poetsdoeken zijn uitwasbaar. Het is het beste om deze doeken op 30 °C uit te wassen, want dat is weer beter voor onze aardbol. Vanwege de hygiëne is het aan te raden om de poetsdoeken af en toe op 60 °C tot 70 °C te wassen. Dit hoeft echter niet elke keer.
Niet te veel afwasmiddel gebruiken
Misschien ken je de reclame nog wel van vroeger “een theelepeltje… Volstaat voor de hele vaat”. Hiermee wilde de fabrikant aangeven dat het afwasmiddel zeer geconcentreerd was. Het is een feit dat we veel te veel afwasmiddel gebruiken. Vaak wordt er een flinke scheut in het water gegooid. Niet nodig, want enkele druppeltjes blijken al meer dan voldoende te zijn.
Is het nodig dat het afwaswater schuimt? Nee, ook zonder schuim heeft afwasmiddel een ontvettende werking. Probeer het eerst met een beetje afwasmiddel. Dit geldt ook voor vaatwastabletten. Indien mogelijk breek ze door de helft. Je vaat wordt net zo schoon en je verbruikt veel minder stoffen die in het milieu terechtkomen.
Ramen en spiegels schoonmaken
Je hebt helemaal geen Glassex of ammoniak nodig om ramen en spiegels blinkend schoon te krijgen. Dit kan ook heel goed met water en wat afwasmiddel. Je zult merken dat dit perfect werkt tegen vieze vingervlekken, vogelpoep en andere viezigheid.
Geen chloor in het toilet
Vaak wordt gedacht dat chloor in het toilet ervoor zorgt dat kalk en urinesteen verdwijnt. Dat klopt niet, het is bedoeld om ziektekiemen te doden. Daarom is chloor een desinfectimiddel. Het is echter ook zeer belastend voor het milieu en in water levende organismen.
Probeer zo min mogelijk chloor in het toilet te doen. Er zijn ook veel milieuvriendelijke alternatieven. Of kies ervoor om het toilet wat vaker milieuvriendelijk schoon te maken. Gebruik ook geen chloor in de keuken, op je terrastegels of tijdens andere schoonmaakklussen.
Spoel het door de afvoer
Vind je milieuvriendelijk schoonmaken een hele uitdaging? Spoel het poetswater of schoonmaakmiddelen altijd door de gootsteen of het toilet. Gooi het sopje nooit in de tuin of op straat. Hierdoor komen de schoonmaakmiddelen direct in het grondwater en het milieu terecht. Dat is hartstikke slecht!
Minder elektrische apparaten
Hoewel huishoudelijke elektrische apparaten hartstikke handig zijn, verbruiken ze ook een hoop stroom. Juist de opwekking van stroom legt een grote druk op het milieu. Heb je zonnepanelen op je dak liggen, dan is dit minder milieubelastend.
Probeer tijdens het milieuvriendelijk schoonmaken minder elektrische apparaten in te zetten. Waarom zou je een elektrische dweil gebruiken, wanneer je dit ook met de hand kunt doen? Je bespaart niet alleen stroom maar je krijgt ook nog eens de nodige beweging.
Natuurlijk, die huishoudelijke schoonmaakapparaten zorgen ervoor dat de klus sneller geklaard is. Maak daarom altijd een afweging tussen het milieu en de tijd die je tot je beschikking hebt.
Let op het keurmerk Europees Ecolabel
Steeds meer schoonmaakproducten zijn voorzien van een Europees Ecolabel. Dit is een keurmerk voor middelen die het milieu niet zo snel aantasten. Probeer altijd schoonmaakmiddelen te kopen met dit keurmerk.
BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.