Douchedrain stinkt: oorzaken en oplossingen

Bijgewerkt: 15 maart 2023

Bij een inloopdouche heb je een douchedrain. Dit is de afvoer voor het water. Het is belangrijk dat deze drain breed genoeg is, anders blijft er water op de vloer staan. Regelmatig onderhoud is net zo belangrijk. Wanneer de douchedrain stinkt dan kan dit verschillende oorzaken hebben.

Natuurlijk wil je zo snel mogelijk van de stank af. Meestal heeft dit met organisch afval, een verstopping of schimmel te maken. Maar er kan ook iets ernstigs aan de hand zijn.

Zo vaak maak je de douchedrain schoon

Hoe vaak maak je eigenlijk de douchedrain schoon? Misschien veel te weinig. Het advies is om dit eenmaal per week te doen, en tussendoor na elk gebruik van de douche. Wanneer je dat niet doet dan is de kans groot dat de drain vroeg of laat gaat stinken. Kijk maar eens naar de vijf meest voorkomende oorzaken.

1. Rottend organisch afval

Wanneer je doucht spoel je haren en huidschilfers weg. Je zou denken dat dit via het putje verdwijnt, maar vaak blijft een gedeelte liggen. Verschillende micro-organismen vinden dit prettig, ze leven van huidschilfers en haren. Tijdens de afbraak van dit organisch afval scheiden ze afvalstoffen uit.

Merk je dat de douchedrain stinkt dan kan dit dus door de aanwezigheid van rottend organisch afval zijn. Dit voorkom je door regelmatig haren en andere viezigheid uit de drain te halen. Hiermee voorkom je een voedingsbodem voor bacteriën.

2. De aanwezigheid van schimmel

Schimmels houden van een warme en vochtige omgeving. Daarom kom je ze ook vaak in de badkamer tegen, voornamelijk tegen muren en het plafond. Kijk maar eens boven de douche, misschien zitten hier wat schimmelplekken.

Schimmels voeden zich met organisch afval. Omdat er in de douchedrain altijd wel wat van dit afval ligt, in combinatie met een vochtige en warme omgeving, is de kans groot dat je schimmels ruikt. Meestal ruik je schimmels omdat er een zoete geur in de badkamer hangt. Maar het kan ook dat je juist een muffe lucht ruikt.

Je voorkomt schimmels door regelmatig schoon te maken. Verder is het belangrijk dat het niet te vochtig in de badkamer is. Regelmatig ventileren is daarom belangrijk. Gebruik een schimmelreiniger om aanwezige schimmels weg te krijgen.

Bekijk schimmelreiniger

3. Een lekkende afvoer

Wanneer de douchedrain stinkt, waarbij er een rioollucht vrijkomt, dan kan er sprake zijn van een lekkende afvoer. Hierdoor ontsnappen rioolgassen en komen via de douchedrain of een andere opening omhoog. Een rioollucht valt direct op. Het ruikt zeer onprettig en ook doordringend.

Een lekkende afvoer moet je zo snel mogelijk verhelpen. Niet alleen vanwege de stank maar het vocht kan doorgaan slaan. Het gebeurt vaker dat je in de verdieping daaronder last krijgt van vochtproblemen. Of in de kamer naast de badkamer.

4. Het stankslot is kapot of ontbreekt

Een stankslot of waterslot vormt een waterbarrière. Op die manier kan rioollucht niet in huis terechtkomen. Wanneer het stankslot ontbreekt of kapot is dan gaat de badkamer stinken. Dit hoeft overigens niet direct aan de douche te liggen, want ook de wastafel en het toilet zijn van een stankslot voorzien. Probeer dus eerst te achterhalen waar de geur exact vandaan komt.

Repareer het stankslot, waterslot of de zwanenhals. Je zal merken dat de rioollucht hiermee snel verdwijnt.

5. De douche wordt al lange tijd niet gebruikt

Het stankslot moet altijd met wat water gevuld zijn. Zo kunnen rioolgassen niet ontsnappen, want lucht kan immers niet door water. Wanneer je de douche lange tijd niet gebruikt dan verdampt het water in het stankslot. Hierdoor komt het droog te staan en ontsnappen de gassen. Dat is wat je ruikt wanneer er een rioollucht uit de douchedrain komt.

De oplossing is heel eenvoudig: regelmatig doorspoelen. Wanneer je de douche eenmaal per week gebruikt dan is dit meer dan voldoende. Ga je een tijdje weg? Vraag aan iemand of deze één keer per week alles door kan spoelen. Dus niet alleen de douche maar ook de wastafels en het toilet. Vooral in de zomer is dit belangrijk, het water dan veel eerder zal verdampen.

Tips om van de stank af te komen

Natuurlijk is het eerst belangrijk om de oorzaak op te sporen. Daarnaast zijn er nog wat trucjes om nare geurtjes te voorkomen. Spoel de douchedrain regelmatig met koffieprut en heet water door. Dit doe je niet alleen wanneer hij stinkt maar ook om stank te voorkomen.

Koffieprut heeft een ontvettende werking. Hiermee haal je zeepresten weg. Bovendien maskeert het vieze luchtjes. Daarnaast blijft het belangrijk om de douchedrain regelmatig schoon te maken.

Merk je dat het water langzaam afloopt? Dan is de kans groot dat de afvoer verstopt is. Bij een verstopping helpt het om met sodawater door te spoelen. Gebruik eventueel een chemische ontstopper, dit werkt zeer effectief.

Bekijk chemische ontstopper

Houd er wel rekening mee dat een chemisch middel voor schade kan zorgen, daarom moet je het zeker niet te vaak gebruiken. De middelen voor huishoudelijk gebruik zijn minder agressief dan de producten waar een ontstoppingsbedrijf mee werkt.

Wanneer de stank niet weg gaat

Heb je alles geprobeerd maar merk je nog steeds dat de douchedrain stinkt? Krijg je een verstopping niet zelf weg of het is niet mogelijk om een lekkage te repareren, schakel dan een loodgietersbedrijf in. Vraag vooraf naar de kosten zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Douchedrain stinkt: oorzaken en oplossingen
Schuiven naar boven