Bijgewerkt: 15 maart 2023
Een nieuwe tv kopen? Dan heb je de keuze uit verschillende soorten beeldschermen. Het inmiddels verouderde LCD of het nieuwere OLED of QLED. Wat is beter, OLED of QLED? Een goede vraag. Zo op het eerste oog lijken beide beeldschermen een hoge kwaliteit te bieden. Toch zit er wel degelijk verschil tussen OLED en QLED.
LCD, OLED, QLED, verschillende soorten tv’s
In de winkel zie je door het bomen het bos niet meer. Er worden je namelijk televisies met verschillende schermtechnieken aangeboden. Jarenlang was de LCD televisie razend populair. LCD is de afkorting van Liquid Crystal Display en betekent eigenlijk zoiets als vloeibaar kristalscherm. Dit scherm is voorzien van een led achtergrondverlichting. Je komt LCD-schermen niet alleen in televisies maar ook in monitoren, laptops en smartphones tegen.
OLED is de afkorting van Organic Light Emitting Diode en werkt in tegenstelling tot LCD niet met een achtergrondverlichting. Elke pixel heeft zijn eigen afzonderlijke lichtbron. QLED lijkt in de basis op een LCD-scherm maar heeft een blauwe achtergrondverlichting. Hier is een folielaag met kleine kristallen aan toegevoegd. Deze kristallen veranderen het blauwe licht in een andere kleur.
Wat is beter, OLED of QLED?
De vraag is nu wat je moet kopen. Het is een feit dat zowel OLED als QLED beter zijn dan LCD. Met een van deze twee maak je dus een betere keuze. Houd er wel rekening mee dat televisies die voorzien zijn van OLED of QLED duurder in aanschaf zijn. Laten we eens gaan kijken welke van deze twee nu echt de allerbeste is.
OLED nader uitgelegd + voor- en nadelen
Te beginnen met een OLED scherm. Elke pixel in het toestel is voorzien van een eigen lichtbron. Dankzij een aanpasbare lichtintensiteit en een kleurfilter kan die lichtbron van kleur veranderen. Voordeel hiervan is dat zwart ook écht diepzwart is. Dit maakt dat veel mensen een OLED scherm veel fijner vinden.
OLED heeft ook wel een nadeel. De pixels die individueel functioneren hebben namelijk een grotere kans op inbranden. Dit gebeurt vooral wanneer er langer dan 20 minuten een stilstaand beeld zichtbaar is. Om de kans op inbranden te minimaliseren hebben fabrikanten een speciale beveiliging ingebracht. Bij het uitschakelen van een OLED televisie draait er een speciaal programma op de achtergrond. Juist dit programma voorkomt inbranden. Daarom is het ook belangrijk om nooit de netstroom van de televisie af te halen.
Nog een voordeel van OLED is dat het geen gebruik maakt van backlight. Hierdoor zijn deze schermen ontzettend dun, wat natuurlijk voor een modern design zorgt. De nadelen van OLED: bij direct invallend zonlicht zie je bijna niets meer op het scherm. Ook heeft OLED een beperkte levensduur.
QLED uitleg met voor- en nadelen
Dan nu meer uitleg over de QLED televisie. Deze schermtechniek werkt toch weer wat anders. De basis is een LCD scherm zoals je al jarenlang gewend bent. Hier is echter een speciale laag met nano kristallen overheen gebracht. De nanokristallen kunnen niet zelf verlichten maar ze geven kleuren zeer realistisch door. Bovendien heeft een QLED televisie een zeer hoge helderheid. Dit alles zorgt ervoor dat beelden er mooi en realistisch uitzien.
Nadeel van QLED is dat je vaker een lichtbloeden effect opmerkt. Dit zie je bij heldere rode objecten die dan een lichte waas vertonen. Scherpe lijnen zien er hierdoor vager uit. Dit is iets dat bij veel QLED televisies voorkomt. Een van de andere nadelen van QLED is het dode punt. Wanneer je te ver aan de zijkant of van boven of onder naar de televisie kijkt dan verandert het contrast en de kleur van het scherm. Bovendien is de beeldsnelheid wat minder dan bij OLED.
Een QLED scherm kan niet inbranden, hoewel dit toch zelden voorkomt. Maar dan moet je echt uren achter elkaar hetzelfde stilstaand beeld op het scherm laten staan. In de praktijk komt het dit dus zelden voor. Nog wat voordelen van QLED is dat ze een lange levensduur hebben, een laag stroomverbruik en beter bestand tegen vocht zijn.
Dit is beter: OLED of QLED
En nu de slotconclusie. Wat is beter, OLED of QLED? Kijk je naar de levensduur dan kun je beter voor QLED gaan. Dit soort beeldschermen gaat langer mee, is beter bestand tegen vocht en de kans op inbranden is nihil. Vind je een diepe en intense kleurweergave belangrijk, dan kom je bij OLED uit.
Je ziet, het hangt dus helemaal van je wensen af wat beter is (OLED of QLED). Dit is een keuze die niemand voor jou kan maken.
Wat is goedkoper, OLED of QLED?
Misschien speelt budget wel een belangrijke rol. Wat is goedkoper, OLED of QLED? De prijs van een televisie hangt van verschillende factoren af. Niet alleen de schermtechniek maar natuurlijk ook de grootte van het beeldscherm. Daarnaast zijn verschillende opties en functies prijsbepalend. Als laatste het merk: grote en betere merken zijn altijd duurder dan de goedkopere concurrent.
Toch valt er wel wat te zeggen over de prijsverhouding tussen OLED en QLED. Neem er maar eens een bekend merk televisie met een afmeting van 55 inch bij. De 4K OLED televisie kost € 1399. De 4K QLED moet € 849 kosten.
De conclusie is duidelijk: QLED is goedkoper. Dit heeft te maken met het feit dat er minder kosten voor deze schermtechniek gemaakt worden. Bij OLED zijn alle pixels voorzien van hun eigen lichtbron. Je kunt je voorstellen dat deze techniek veel meer kosten met zich meebrengt.
BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.