Bijgewerkt: 15 maart 2023
Verzwaringsdekens zijn steeds populairder. Ze kalmeren, zorgen voor een diepere slaap en het kan zelfs bij psychische of lichamelijke klachten helpen. Welke vulling voor verzwaringsdeken moet je kiezen? Goed dat je hierbij stilstaat want deze dekens worden voorzien van verschillende vullingen. Een aantal hiervan vormen zich goed en onttrekken geen warmte aan je lichaam.
Een verzwaringsdeken zelf maken of kopen
Misschien ben je van plan om een verzwaringsdeken zelf te maken. Hiervoor heb je niet alleen de juiste vulling maar ook een goede stof nodig. Ook als je deze deken koopt is het belangrijk om goed op de vulling te letten.
Bedenk wel dat het zelf maken van een verzwaring deken vrij lastig kan zijn. Wanneer je de vulling te zwaar of te licht maakt of onjuist verdeelt dan heeft de deken helemaal geen effect. Wil je een verzwaringsdeken kopen? Op zich is dit de beste keuze. Je betaalt tussen de € 60 en € 75 voor een goede eenpersoons deken. Je hebt ook duurdere modellen, deze zijn vaak voor twee personen of hebben een zwaarder gewicht.
Welke vulling voor verzwaringsdeken?
In verzwaringsdekens zit vaak een vulling van kunststof granulaat korrels. Deze korrels worden gebruikt door het opvullen van knuffels en poppen maar ook voor verzwaringsdekens. Dit materiaal is vrij zwaar maar voelt ook weer prettig aan omdat de korrels zich makkelijk vormen. Voordeel van kunststof granulaat is dat het vrij is van oplosmiddelen.
Wat zijn granulaat korrels? Dit materiaal wordt normaal gebruikt als grondstof voor bijvoorbeeld spuitgietmachines. Hierbij kunnen de granulaat korrels onder hoge warmte worden gesmolten, gespoten of geperst. De meeste verzwaringsdekens zijn voorzien van deze vulling. Het materiaal is goedkoper dan andere vullingen waardoor de deken niet al te duur is.
Andere soorten vulling
Naast granulaat korrels kun je ook een andere vulling voor de verzwaringsdeken kiezen. Bijvoorbeeld micro glasparels. Dit zijn doorzichtige pareltjes oftewel kraaltjes met een gladde textuur. Voordeel van micro glasparels is dat ze hypoallergeen zijn. De Swiss Night verzwaringsdekens zijn voorzien van deze micro glasparels.
Naar Swiss Night verzwaringsdekens
Een andere optie is het gebruik van zand. Dit is een goedkoop alternatief als vulling voor een verzwaringsdeken. Nadeel van zand is dat je dit niet zomaar kunt uitwassen. Bovendien kan zand de stiksels beschadigen waardoor de deken als het ware gaat lekken. Er loopt dan vulling uit de verzwaringsdeken. Als laatste laat zand zich moeilijk gelijkmatig in de deken verdelen. Eigenlijk kun je dus beter geen zand als vulling gebruiken.
Dit zit er allemaal in een zwaartedeken
Een verzwaringsdeken, je noemt het ook wel een zwaartedeken. Wat zit er allemaal in een zwaartedeken? Wanneer je goed kijkt zie je dat de deken is voorzien van vele kleine vakjes. Elk vakje bevat een zakje met hierin de vulling. Vaak gaat het om granulaatkorrels of bij sommige merken om micro glasparels.
Een verzwaringsdeken bevat geen andere materialen. Alleen de buitenkant is van een bepaalde stof gemaakt. Vaak betreft dit katoen of polyester, soms bamboe of fleece. Er zijn ook verzwaringsdekens van velours of microvezel.
Vreemde materialen in de deken
Mensen die zelf een verzwaringsdeken maken kiezen soms voor een bijzondere vulling. Bijvoorbeeld rijst, droge bonen of gierst. Maar ook gladde kiezelsteentjes of rivierstenen worden wel eens gebruikt. Bedenk dat dit niet de beste vulling voor de verzwaringsdeken is. Kies je voor rijst, bonen of gierst dan kun je de deken nooit wassen. Wanneer de vulling nat wordt zwelt het op en kan het gaan schimmelen.
Het gebruik van kiezels of steentjes is ook niet aan te raden. Dit voelt in veel gevallen onprettig aan. Bovendien voelen steentjes koud aan en duurt het vrij lang voordat het warmte goed vasthoudt.
Dit is waarom je voor een verzwaringsdeken kiest
Je hebt nu kunnen lezen welke vulling voor de verzwaringsdeken en uit welk materiaal hij kan bestaan. Waarom zou je eigenlijk voor een verzwaringsdeken kiezen? Ten eerste omdat het je een comfortabel en veilig gevoel geeft. Deze deken weegt tussen de 7 en 12 kg. Dat zwaarder gewicht drukt op je lichaam. Zo op het eerste oog lijkt dit hinderlijk maar niets is minder waar. Je lichaam krijgt namelijk het idee dat je geknuffeld wordt. Zo slaap je heerlijk in.
Verzwaringsdekens zijn geschikt voor kinderen en volwassenen. Ze worden ingezet bij verschillende klachten zoals slapeloosheid, ADHD, autisme, depressie, een trauma, hoogsensitiviteit of lichamelijke klachten.
Je lichaamsgewicht bepaalt het type deken
Kijk naar je eigen lichaamsgewicht, dan weet je ook welke verzwaringsdeken je moet kiezen. Hierbij hoef je niet naar de vulling van de deken te kijken, het gaat puur om het gewicht van de deken. Neem 10-20% van je lichaamsgewicht. Weeg je 70 kg dan moet je een verzwaringsdeken hebben met een gewicht van 7-14 kg.
Bij autisme of ADHD is het aan te raden om tegen het maximum aan te zitten. Ga in dit geval uit van 15% tot 20% van het lichaamsgewicht. Let op met hele kleine kinderen want voor deze groep kan een zwaartedeken in het begin onprettig aanvoelen. Ook kun je het gewicht bij kleine kinderen beter opbouwen.
Vulling komt uit de verzwaringsdeken
Heel soms gaat de deken kapot en komt de vulling los. Je treft kleine korreltjes op je matras aan, maar je voelt het ook wanneer je in bed ligt. Een kapotte deken moet je zeker niet uitwassen, de vulling komt er dan steeds verder uit. Laat de deken eerst repareren of doe dit zelf. Is er veel vulling verloren gegaan, vul dit dan aan. Wanneer je dit niet doet dan werkt de verzwaringsdeken niet zoals het zou moeten.
BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.