Bijgewerkt: 15 maart 2023
NFC is de afkorting van Near Field Communication. Veel mensen merken dat hun smartphone of tablet is uitgerust met NFC. De vraag is wat je ermee kunt en hoe het werkt. Met NFC Is het mogelijk om draadloos binnen een straal van 10 centimeter informatie uit te wisselen. NFC wordt dan ook gebruikt voor betalingen.
Ontwikkeling van NFC
Near Field Communication werd vooral in 2011 erg bekend. De Nexus was de eerste Android Smartphone die deze chip kreeg. Dit betekende niet dat de dienst in 2011 nieuw was. Het bestond toen al enige tijd, alleen werd er nog niet veel mee gedaan. De speciale chip is in 2002 uitgevonden. Bijzonder is dat deze chip is ontwikkeld door Philips Semiconductors, een Nederlands bedrijf. Later is de naam van dit bedrijf veranderd naar NXP.
Al in 2002 werden er testen gedaan met NFC en de Nokia en Sony telefoons. Pas later is de NFC doorontwikkeld om te gebruiken als betaalmiddel. In 2009 was de eerste proef in Rotterdam. Het was mogelijk om met NFC contactloos te betalen. Probleem was dat er te weinig telefoons waren uitgerust met NFC-chips.
Al snel werden de NFC-chips gebruikt door de Nederlandse spoorwegen en Q Park. De ov-chipkaart maakt gebruik van Near Field Communication. Dit maakt het in- en uitchecken zeer eenvoudig.
Betalen met NFC
NFC wordt gebruikt voor het uitwisselen van informatie. Hiervoor worden twee apparaten tegen elkaar gehouden. Op deze manier wissel je informatie uit. Bijvoorbeeld voor het delen van foto’s en video’s tussen twee smartphones. Ook is het mogelijk om een betaling uit te voeren. De speciale lezer is ingebouwd, hierdoor hoef je geen app te downloaden. Ook het invoeren van een wachtwoord is niet nodig.
Veilig draadloos betalen
Near Field Communication is een veilige manier van betalen. De informatie kan alleen verzonden en ontvangen worden binnen een straal van 10 centimeter. Door het kleine bereik is data moeilijk te onderscheppen. Betalen met Near Field Communication is in Nederland mogelijk bij alle banken.
Mobiel betalen kan alleen wanneer de smartphone is uitgerust met de Near Field Communication chip. Nagenoeg alle smartphones vanaf 2012 zijn hiermee uitgerust.
Naar meest populaire smartphones
Mobiel betalen is vergelijkbaar met het contactloos betalen met een pinpas. De betaalautomaat waar dit mogelijk is, is voorzien van het speciale contactloos betalen logo. De voordelen van mobiel betalen zijn makkelijk en snel. De meeste mensen hebben hun smartphone altijd bij zich. Geld of pinpas vergeten vormt geen probleem meer.
Andere toepassingen met NFC
Er is veel meer mogelijk met Near Field Communication. Met NFC Is het mogelijk om de gps automatisch in te schakelen. Ook de bluetooth automatisch inschakelen is een mogelijkheid. Daarnaast kun je er batterij mee besparen. Voor al deze opties is het nodig om een tag te maken.
Het inchecken en boarden op het vliegveld verloopt sneller via de Near Field Communication -scanner. Near Field Communication wordt steeds meer toegepast. Het is een veilige, efficiënte en leuke manier om informatie uit te wisselen.
NFC uitzetten
Smartphone gebruikers met NFC kunnen deze in- of uitschakelen. Afhankelijk van het toestel is uitzetten niet heel moeilijk. Klik op instellingen en vervolgens op draadloos en netwerken. Ga naar meer netwerken en selecteer NFC. Kies voor NFC inschakelen of uitschakelen. Vervolgens terug naar het startscherm.
Bij Samsung toestellen kan NFC uitzetten via instellingen, verbinden en delen en NFC. Mogelijk zit hier ook de benaming S Beam of Android Beam bij. Bij een Windows toestel ga je naar de lijst met apps, instellingen, NFC. Alle Apple iOS toestellen vanaf iPhone 6 hebben Near Field Communication.
NFC uitzetten werkt op veel toestellen hetzelfde. Het maakt hierbij niet uit of het om een Huawei, LG, Samsung of ander merk gaat. Mensen die geen gebruik maken van NFC kunnen deze beter uitzetten. Dit bespaart een hoop batterijverbruik.
NFC werkt niet
Bij sommige toestellen werkt NFC plots niet meer. Het werkt niet op Samsung, Huawei of een ander merk? Het is belangrijk om eerst te kijken of dit wel aan staat. Werkt NFC nog steeds niet, dan kan terugzetten naar fabrieksinstellingen een oplossing zijn. Een forse ingreep is de root. Hierbij gaan alle gegevens verloren.
Ook de melding NFC tag type niet ondersteund is een veelvoorkomend probleem. Dit wordt vaak veroorzaakt door een bankpas, ID-kaart of ov-chipkaart. In deze pasjes zit een NFC-chip. Wanneer dit op de smartphone aanstaat, reageert deze op de pasjes. Uitzetten van de dienst is de oplossing.
De meeste telefoonhoesjes bieden veel gebruiksgemak. Niet alleen past de telefoon hierin maar ook veel pasjes. Deze pasjes komen in direct contact met de telefoon. Het is dan ook logisch dat dit een conflict kan veroorzaken. Wordt NFC op de smartphone gebruikt, dan is het een optie om de pasjes apart te bewaren. Er zijn speciale pasjeshouders verkrijgbaar.
Gebruik in hotels
In hotels wordt veel met NFC gewerkt. Om de hotelkamer in te komen gebruiken veel hotels een pasje met NFC-chip. Helaas zijn hier ook veel problemen mee. Wanneer je het pasje tegen de smartphone houdt, raakt het pasje ontregeld. Hierdoor is het niet meer mogelijk de hotelkamer binnen te komen. De receptie krijgt dan ook regelmatig hotelgasten die om een nieuw pasje moeten vragen.
BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.