Water onder de vloer (kruipruimte)

Bijgewerkt: 15 maart 2023

Door een lekkage of overstroming kan er water onder de vloer terechtkomen. Op zich is het vrij normaal dat er vocht of later in de kruipruimte aanwezig is. In veel gevallen kan dit geen kwaad. Wanneer je een muffe lucht ruikt dan duidt dit op schimmelgroei, dit is schadelijk voor de gezondheid. Water onder de vloer na lekkage of overstroming kan de gehele vloer beschadigen. In deze gevallen moet je zeker actie ondernemen.

Kruipruimte en kelder zijn niet waterdicht

Sommige woningen hebben een kelder. Is dit niet het geval dan is er wel een kruipruimte aanwezig. Dit is de open ruimte onder de vloer. De kruipruimte wordt gebruikt voor het leggen van leidingen en afvoeren.

Zowel een kruipruimte als kelder hoeft niet waterdicht te zijn. Kelders zijn dit soms wel, vooral wanneer deze gebruikt worden voor opslag. Is de kruipruimte of kelder niet waterdicht? Geen probleem, dit kan decennialang goed gaan. Totdat er een moment komt dat het vocht gaat optrekken. Hierdoor krijgen schimmels de kans en dat merk je.

Water onder de vloer na een lekkage of overstroming

Soms kan water onder de vloer terechtkomen na een lekkage of overstroming. In sommige gebieden komt het vaker voor, vooral na hevige regenval. De oorzaak is niet altijd duidelijk. Het zou te maken kunnen hebben met een hoge grondwaterstand maar ook met over stromende riviertjes of beekjes.

Water in de kruipruimte heeft een aantal nadelige gevolgen. Denk allereerst aan rottend hout. Oude woningen zijn vaak voorzien van een houten constructie of staan op houten heipalen. Wanneer het hout goed behandeld is dan kan dit ontzettend lang onder water blijven staan. Helaas blijft die bescherming niet eeuwenlang duren.

Het tweede probleem het water onder de vloer is een vieze stank. Er hangt een muffe lucht en er kunnen schimmels groeien. Dit laatste is slecht voor je gezondheid. Het laatste probleem van water onder de vloer is het kromtrekken, vooral wanneer je een houten vloer hebt.

Goed blijven ventileren

Het is altijd belangrijk om de woning goed te ventileren. Dit moet onder alle omstandigheden maar vooral wanneer je water onder de vloer hebt. Ventileer de kelder en de woonvertrekken dagelijks. Heb je alleen een kruipruimte dan mag je ventilatieroosters nooit afdekken. Deze roosters vind je aan de buitenkant en onderkant van de gevel. Bij overlast van insecten mag je wel fijnmazig gaas over de roosters brengen, maar ze niet geheel afdekken.

Een dompelpomp gebruiken

Soms is het beter om een dompelpomp in te zetten. Dit is zeker aan te raden wanneer er flink wat water in de kruipruimte of de kelder staat. Hebben buren of andere mensen in de straat ook water onder de vloer, dan gaat een dompelpomp niet helpen. Dit komt omdat het water van de onderliggende buren uiteindelijk toch weer in jouw woning terecht niet.

Gelukkig is een dompelpomp niet zo duur en kun je hem altijd voor de zekerheid aanschaffen. Hij is verkrijgbaar vanaf € 35.

Bekijk dompelpompen

De waterstand verlagen

Aan het grondwaterpeil kun je weinig doen. Wel kun je de waterstand onder de vloer verlagen. Bijvoorbeeld door de kruipruimte te vullen met een laag schelpen. Hierdoor creëer je een natuurlijke afsluiting waardoor het water niet meer naar binnen kan dringen. In veel gevallen heb je ook geen last meer van optrekkend vocht.

De waterstand verlagen is alleen mogelijk wanneer het om een klein laagje water gaat. Heb je een laag van 10 cm water onder de vloer dan helpt het niet om de kruipruimte met op te vullen. In dit geval zou je beter kunnen denken aan schuimbeton of een drainage.

Houd er rekening mee dat je de kruipruimte niet altijd zelf kunt invullen. Vaak kom je toch bij een professioneel bedrijf uit, dit kost natuurlijk ook geld. Bij een huurwoning is het aan te raden om eerst contact op te nemen met de verhuurder of woningstichting. Ook kun je informatie inwinnen bij de gemeente.

Kapotte riolering of leiding repareren

Houd ook rekening met een gesprongen of gescheurde riolering of leiding. Dit is namelijk een grote veroorzaker van water onder je vloer. Met name oude rioleringsbuizen kunnen makkelijk afbreken. Als gevolg hiervan ontstaat er een lekkage.

Controleer daarom altijd de werking van de riolering of de waterleidingen. Wanneer waterleidingen lekken dan merk je dit door een lagere waterdruk. Dit hoeft niet altijd het geval te zijn want een kleine lekkage merk je nauwelijks op. Een lekkende riolering ontdek je vaak door een doordringende stank. Deze stank krijg je met geen mogelijkheid weg.

Tip: bekijk dompelpomp voor vuil water

Bodemverzakking: dit kun je eraan doen

Op veel plaatsen in Nederland is er sprake van bodemverzakking. Bijvoorbeeld in wijken die in Gouda of Krimpen aan den IJssel liggen. De bodem zakt een beetje of zelfs flink onder de fundering. Een bodemverzakking heeft vooral gevolgen voor de kruipruimte. Grondwater blijft in de kruipruimte staan waardoor je een compleet zwembad aantreft.

Het gevolg is dat de luchtvochtigheid in de woning hoger wordt. De vloer voelt niet alleen koud maar soms ook vochtig aan. Bovendien heb je veel meer last van schimmels en stank, bacteriën, virussen maar ook insecten. Het tweede gevolg is het verzakken van het leidingwerk. Hierdoor kan er schade aan de riolering of waterleidingen ontstaan.

De oplossing: de verzakte kruipruimte ophogen met zand. Laat dit door een bedrijf doen, die blaast het zand in de kruipruimte. Na deze actie heb je niet langer last van water onder de vloer.

Lees ook: woning drogen na waterschade

Wie is verantwoordelijk voor de kosten?

Ben je eigenaar van een koopwoning en je merkt water onder de vloer op dan moet je de schade zelf herstellen. Ligt de oorzaak in een te hoge grondwaterstand, overleg dan met de gemeente. Wanneer meerdere buurtbewoners hier last van hebben dan is de kans groot dat de gemeente meebetaalt.

Bij een huurwoning hoef je niks zelf te doen. De verhuurder of de woningstichting is verantwoordelijk voor het oplossen van het probleem. Of de schade aan de vloer ook vergoed wordt dat is de vraag. Meestal kom je dan bij je eigen verzekeraar uit.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Water onder de vloer (kruipruimte)
Schuiven naar boven