Bijgewerkt: 15 maart 2023
Kan steigerhout tegen vocht en kan het gaan rotten? Steigerhout is, en de naam doet het al vermoeden, een soort hout. Eigenlijk gaat het hier om vurenhout. Het wordt steigerhout genoemd omdat deze planken vaak worden gebruikt voor het maken van steigers. Opvallend is dat dit type hout goed tegen verschillende weersomstandigheden kan. Lees hoe dit met vocht en rottigheid zit.
Dit is steigerhout
Tja, wat is steigerhout nu precies? Sommigen denken dat het hier om een aparte houtsoort gaat. Nee hoor, het gaat hier gewoon om vurenhout. Vuren of vurenhout is afkomstig van de fijnspar. Het is in Nederland algemeen verkrijgbaar. Voordeel van vurenhout is dat het zich makkelijk laat bewerken. Ook is het goedkoper dan andere houtsoorten.
Met steigerhout wordt de vurenhouten plank bedoeld. Omdat dit hout lange vezels heeft en ook nog eens flexibel is laat het zich makkelijk verwerken voor de bouw van steigers. Het is inmiddels de trend om oude steigerplanken op te schuren en te gebruiken voor het maken van meubels.
Kan steigerhout tegen vocht?
Je wil met steigerhout tuinmeubels of iets anders voor buiten maken. Maar misschien ook wel een meubel voor in de badkamer. Kan steigerhout tegen vocht? Ja, dit hout kan vocht prima weerstaan. Wel is het belangrijk dat je het hout goed behandelt.
Het hout is niet volledig vochtbestendig
Let een beetje op met het gebruik van steigerhout want het is niet volledig vochtbestandig. Zonder behandeling kun je het niet onbeschermd buiten laten staan. Je moet dus altijd een behandeling toepassen, dit doe je met speciale steigerhout beits. Het is aan te raden om het hout jaarlijks opnieuw te behandelen, zo blijft het lang mooi.
Zo kan je het beste steigerhout behandelen
Wanneer je steigerhouten meubels binnen hebt staan mag je het onbehandeld laten, mits het hout niet met vocht in aanraking komt. Voor een milde bescherming en mooie look kun je het meubelstuk met olie behandelen.
Hoe kan je beste steigerhout behandelen wanneer dit buiten staat? Maak altijd gebruik van steigerhout beits. Kies uit transparante of gekleurde beits. Ga direct voor een goede kwaliteit, hele goedkope beits geeft een te lage bescherming.
Steigerhout beitsen is vrij makkelijk. Nieuwe planken kun je desgewenst licht opschuren. Oude planken moet je altijd schuren. Gebruik een blokkwast en breng de beits in een dunne laag aan. Na ongeveer vijf uur is de beits volledig gedroogd. Je kunt nu een tweede laag aanbrengen.
Die tweede laag zorgt voor extra bescherming. Ook is een tweede laag aan te raden wanneer je een sterkere kleur wil. Wanneer steigerhout buiten staat is het altijd aan te raden om in twee lagen te beitsen.
Dit doe je in de winterperiode
Kan steigerhout buiten blijven staan? Ja dat kan, mits het goed behandeld is. Toch is het aan te raden om steigerhouten meubels in de winterperiode af te dekken. Gebruik een meubelhoes of zet de meubels onder een afdak. Door het meubilair in de winterperiode op te bergen/af te dekken verleng je de levensduur.
Hoe zit het dan met steigerhouten planken waar je een terras van hebt gemaakt, een omheining of erfafscheiding? Die kun je natuurlijk niet naar binnen halen en afdekken is ook geen optie. In dit geval moet je ervoor zorgen dat het hout goed voorbereid de winter ingaat. In de zomerperiode voorzie je het hout van een nieuwe beitslaag waarbij je de oude laag middels schuren verwijdert.
Het steigerhout lakken
Misschien wil je geen gebruik maken van beits maar het steigerhout lakken. Kan dat? In de basis zou dit kunnen maar het is niet aan te raden. Beits heeft als voordeel dat het gedeeltelijk in het hout trekt. Het beschermt het hout dus van binnen uit maar ook van buitenaf. Wanneer je steigerhout gaat lakken dan breng je alleen een bescherming op de buitenkant aan. Van binnen is het hout niet beschermd.
Steigerhout lakken leidt ertoe dat de verf snel kan loslaten. Uiteindelijk zien de steigerhouten planken of het meubilair er niet meer mooi uit. Het advies is dus ook om echt gebruik te maken van een goede beits.
Behandelen met krijtverf
Hou je van een oude look, dan moet je er eens aan denken om steigerhout te behandelen met krijtverf. Dit wordt ook wel watergedragen verf genoemd. Krijtverf heeft altijd een matte uitstraling waarbij het lijkt alsof er een poederlaagje aanwezig is. Wanneer je voor de grijze of taupe krijtverf kiest dan krijgt het steigerhout een authentieke uitstraling.
Waarschuwing: behandelen met krijtverf is alleen aan te raden wanneer je het hout binnenshuis gebruikt. Steigerhout behandeld met krijtverf kan niet goed tegen vocht.
Kan steigerhout rotten?
Onlangs een goede behandeling merk je dat de kwaliteit van het hout achteruit gaat. Dan steigerhout rotten? Natuurlijk kan dat gebeuren. In principe kan elk hout gaan rotten, dus ook de hele dure houtsoorten.
Steigerhout gaat snel rotten wanneer het niet behandeld is en het in aanraking komt met vocht. Binnen 2-3 jaar kan het hout al betrekkelijk zacht worden. Het rotten volgt enkele jaren later. Rottend hout is zeer zacht en brokkelt heel makkelijk af. Het is moeilijk om rottend hout te herstellen.
Hoe kan het dat steigerhout gaat rotten? Dit gebeurt vooral bij gebruikte planken. Hierin zitten kleine scheurtjes waardoor vocht makkelijk naar binnen kan dringen. Uiteindelijk blijft het vocht in het binnenste en veroorzaakt hier rot.
Zo lang gaat steigerhout mee
De vraag is of steigerhout langer meegaat dan andere houtsoorten. Wanneer je steigerhout niet behandelt dan heeft het een levensduur van 7 tot 10 jaar. Dit is wanneer je het hout buiten zou plaatsen. Behandeld of wanneer het hout niet in aanraking komt met vocht dan kan het heel lang mee, vaak langer dan 25 jaar.
BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.