Bijgewerkt: 15 maart 2023
Wat moet je doen als je harde schijf kapot is? Je kunt hem (laten) repareren maar vaak ontkom je er niet aan om een nieuwe te kopen. Het is belangrijk om de oorzaken van een kapotte harde schijf te kennen. Dan weet je ook hoe je dit probleem kunt voorkomen.
Werking van de harde schijf (hard disk)
De harde schijf kun je als extern geheugen zien. Het is een belangrijk onderdeel waarop je gegevens bewaart. Vaak wordt met harddisk ook wel het gehele apparaat inclusief schijven bedoeld.
Een harde schijf is het opslaggedeelte waar programma’s en bestanden staan. Ook de instellingen staan op de harde schijf. Data is altijd opgebouwd uit bits. Hoe meer bits, des te groter de opslagcapaciteit.
- Interne harde schijf: waar de programma’s en data op staat
- externe harde schijf: extra opslagruimte
Wanneer je naar de werking van de hard disk kijkt valt direct op dat deze ontzettend snel draait. De omwentelingen liggen tussen de 5400 en 7200 toeren per minuut. De schijf, die ook wel platter wordt genoemd, is voorzien van een magnetische laag. Op deze manier kan de lees- en schrijfkop de magnetische data uit te lezen. Dit is in het kort de werking van de harde schijf.
Een defect
Is de harde schijf kapot? Dit merk je allereerst doordat de computer of laptop vreemde geluiden produceert. Vaak is dit geluid afkomstig van een kapotte harde schijf of de ventilator. De geluiden kunnen ook ergens anders vandaan komen. Ervaar je klikkende of schurende geluiden dan kun je er vanuit gaan dat de hard disk defect is.
Hoe weet je dat je harde schijf kapot is? Dat merk je ook doordat de computer steeds langzamer wordt, regelmatig vastloopt of niet goed opstart.
Oorzaken kapotte harde schijf
Het is natuurlijk niet fijn wanneer een computer onderdeel kapot gaat. Al helemaal niet wanneer het om de harddisk gaat. Dit onderdeel vervangen is noodzakelijk en niet heel goedkoop. Daarom is het goed om zuinig met de computeronderdelen om te gaan. Lees hieronder meer over de verschillende oorzaken kapotte harde schijf.
Onjuist formatteren
Bij het formatteren van de harde schijf verwijder je oude data. Er wordt weer schijfruimte gecreëerd en ook virussen en malware verdwijnt. Na enkele maanden tot jaren gebruik is het bijna altijd nodig om voor formatteren te kiezen.
In de meeste gevallen gaat dit goed. Maar onjuist formatteren is een van de oorzaken van een kapotte harde schijf. Daarom is het belangrijk om het formatteren op deze manier uit te voeren:
- Maak vooraf een back-up van je gegevens
- Bij een externe harde schijf: sluit deze op de computer of laptop aan
- Selecteer de juiste schijf en klik hier met de rechtermuisknop op
- Klik in het menu op ‘formatteren’
- Selecteer de juiste bestandsindeling
- Klik op start
Laat de computer tijdens het formatteren aanstaan. Doe ondertussen geen andere dingen en breek het formatteren ook niet af.
Software conflicten
Met hardware worden de zichtbare of tastbare onderdelen van een computer bedoelt. Denk hierbij aan de harde schijf, het scherm of de grafische kaart. Deze onderdelen zijn ook vervangbaar. Software is onzichtbaar, het gaat hier om programma’s en apps.
Door software conflicten kan de harde schijf kapotgaan. Bij een software conflict werken twee programma’s niet gelijktijdig samen waardoor het systeem crasht. Vaak kun je dit eenvoudig oplossen door het volgende te doen:
- Open ‘start’
- Klik op ‘uitvoeren’
- Typ “msconfig “
- Druk op enter
- Klik op ‘Startup’
- Selecteer ‘alles uitschakelen’
- Herstart de computer of laptop
Meestal wordt er nu een foutmelding weergegeven. Wanneer je dit ziet druk je de drie toetsen Ctrl, Alt en Delete tegelijkertijd in. Taakbeheer opent zich. Bij taakbeheer ga je naar het onderdeel processen. Schrijf de processen die worden uitgevoerd op. Hier zitten zeker twee conflicterende programma’s bij. Telkens wanneer de fout optreedt bekijk je weer welke processen actief zijn. Vervolgens kun je deze software vervangen of verwijderen.
Oorzaken kapotte harde schijf: intensief gebruik
Het is een feit dat door intensief gebruik de harde schijf sneller kapot gaat. Dit is al helemaal het geval wanneer je de computer of laptop vaak (opnieuw) opstart. Op zich is er weinig aan deze slijtage te doen. Wel kun je de volgende keer voor een betere harde schijf gaan. Er is namelijk veel kwaliteitsverschil tussen de verschillende modellen.
Elektromagnetische blootstelling
Nog een van die oorzaken voor kapotte harde schijf: elektromagnetische blootstelling. Het gaat dan voornamelijk om spanningspieken en statische elektriciteit. Deze kunnen de harde schijf beïnvloeden of zelfs beschadigen. Bij elektromagnetische blootstelling kun je al denken aan de nabijheid van je smartphone.
Wanneer de harde schijf is blootgesteld aan elektromagnetische straling dan zal de computer de schijf vaak niet herkennen. In dit geval moet je voor een data recovery kiezen.
Een virus op de computer
Wanneer een gloednieuwe computer het internet opgaat is hij binnen het uur besmet met het eerste virus. In veel gevallen is dit onschadelijk en herkent het antivirusprogramma dit vanzelf wel. Er zijn ook schadelijke virussen of malware. Deze overschrijven belangrijke functies waardoor de harde schijf niet meer goed kan lezen.
De oplossing is eenvoudig: zorg voor een goed antivirusprogramma. Installeer dit nog voordat je de computer of laptop officieel in gebruik neemt. Heb je de computer onlangs helemaal hersteld? Ga dan ook voor een antivirusprogramma.
Een antivirusprogramma bestel je gewoon online. Je hebt verschillende mogelijkheden zoals het programma van Norton of McAfee. Dit zijn de twee meest gebruikte programma’s en beschermen zeer goed.
BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.