Opzetzwembad winterklaar maken

Bijgewerkt: 15 maart 2023

Je hebt een opbouwzwembad oftewel opzetzwembad. Het gaat hier om een zwembad met metalen frame, bijvoorbeeld van het merk Bestway of Intex. Hoe het opbouwzwembad winterklaar maken? Let op want je kunt dit soort zwembaden niet zomaar in je tuin laten staan. Je moet zeker voorzorgsmaatregelen nemen. Hier begin je in de herfstperiode mee.

Verschil tussen een opzet- en vast zwembad

Niet iedereen heeft een vast zwembad in zijn tuin. Terwijl meer dan de helft van alle huishoudens een opzetzwembad heeft. Of het nu om een klein opblaasbaar bad of een frame pool gaat: het opzetzwembad is makkelijk in gebruik. Bovendien is dit ook nog eens relatief goedkoop in aanschaf. Opzetzwembaden inclusief filterpomp zijn verkrijgbaar vanaf € 100, en dan heb je echt al een ruim model te pakken.

Bekijk de beste opzetzwembaden

Waarom moet je het verschil tussen deze twee zwembaden weten? Omdat een opzetzwembad winterklaar maken net wat anders werkt. Let op want onderstaande informatie gaat dus over het zwembad met metalen frame of opblaasbaar.

Opzetzwembad winterklaar maken: stappenplan

De eerste stap bij het winterklaar maken van het opzetzwembad is de buitentemperatuur. Die zul je goed in de gaten moeten houden. Het is aan te raden om het zwembad voor het aanbreken van de vorst winterklaar te hebben. De beste periode om dit te doen is einde zomer/begin herfst.

Gebruik je het opzetzwembad ook nog in de herfstperiode, bijvoorbeeld omdat je er verwarming in hebt? Wanneer de temperatuur onder de 5 °C komt wordt het tijd om hem winterklaar te maken.

Wil je het opzetzwembad in de winter buiten laten staan? Dat kan, ga dan direct door naar stap 6.

1. Het zwembad leegpompen

Het opbouwzwembad winterklaar maken doe je door hem tijdig leeg te pompen. Dit gaat heel eenvoudig met de filtepomp. De slang die normaal het schone water in het zwembad pompt haal je eruit. Leg die slang boven het afvoerputje. De pomp doet zijn werk en je ziet het zwembad langzaam leeglopen.

Let op want de pomp mag nooit droog draaien. Zodra hij geen water meer kan opzuigen schakel je de pomp uit.

Heb je geen filtepomp? Gebruik dan een stuk tuinslang om het water eruit te krijgen. Het ene gedeelte van de tuinslang steek je in het water. Het andere gedeelte zuig je met de mond even aan. Vervolgens moet dit andere gedeelte altijd lager liggen dan het gedeelte dat in het water steekt. Je zou de tuinslang dus in het afvoerputje kunnen steken. Zo loopt het water direct het riool in.

Haal als laatste de stop uit het zwembad. Zo verdwijnt het laatste water.

2. De wanden schoonmaken

Je zal merken dat de wanden wat glibberig aanvoelen. Dit heeft met algen te maken. Neem een doekje en maak hier de wanden en randen goed mee schoon. Je mag eventueel wat afwasmiddel gebruiken. Ga zeker niet met agressieve schoonmaakmiddelen aan de slag. Ook moet je geen schuurspons over de randen halen.

3. Alles laten opdrogen

Wil je het opzetzwembad winterklaar maken dan is het belangrijk dat je eerst alles laat opdrogen. Daarom begin je met het afbreken het liefst aan het einde van de zomer. De temperatuur is dan nog hoog genoeg om alles snel te laten drogen.

Regent het, plaats dan alles onder een afdak of in de garage. Net zolang totdat het allemaal goed droog is. Dit geldt dus ook voor de metalen buizen (bij een frame pool).

4. Het zwembad opbergen

Nu komt misschien wel de lastigste klus: het opzetzwembad opbergen. Hij moet droog en schoon gedurende de winterperiode ergens liggen. Er mag geen ongedierte bijkomen.

Heb je de originele verpakking nog? Je zult merken dat het zwembad hier vaak niet meer goed inpast. Geen probleem want de doos hoeft niet geheel dicht. Plaats de metalen buizen onderaan in de doos. Vervolgens vouw je het zwembad zo goed mogelijk op. Het zwembad komt bovenop de buizen te liggen, dus niet andersom.

Het is niet erg wanneer je het zwembad in de garage, schuur of het tuinhuisje opbergt. Natuurlijk kan het hier (licht) vriezen maar dat is geen probleem. Zolang alle onderdelen maar helemaal droog zijn.

5. Zwembadpomp winterklaar maken

Je gaat niet alleen het opbouwzwembad winterklaar maken maar ook de zwembadpomp. De pomp moet volledig watervrij zijn. Hiermee voorkom je dat hij in de winter kapotvriest. Eventueel kun je de pomp binnenshuis bewaren, zo kan er niks misgaan. Maar dan nog blijft het belangrijk om al het water eruit te halen. Water dat blijft staan zorgt voor algengroei of toename van bacteriën.

6. Zwembad in de winter buiten laten staan

Hoe een Intex zwembad overwinteren (of een ander merk)? Het is aan te raden om hem voor de winterperiode af te breken. Maar wanneer je dit niet wil dan kun je hem zeker buiten laten staan. Hierbij moet je extra voorzorgsmaatregelen nemen.

Ten eerste haal je de pomp eruit, deze mag zeker niet bij vriesweer nat zijn. Ten tweede gebruik je winterdrijvers. Een winterdrijver voorkomt ijsvorming en hiermee beschadiging. Het is de bedoeling dat je er meerdere in het zwembad plaatst, het liefst diagonaal of in de vorm van een hoefijzer.

Bekijk winterdrijvers

Is het water toch bevroren? Probeer het bevroren water nooit kapot te slaan. Tijdens het kapotslaan ontstaan er scherpe stukken. Deze kunnen je zwembad beschadigen.

Let op want je opzetzwembad in de winter buiten laten staan is geheel voor eigen risico. Mocht het zwembad door vrieskou kapot gaan dan heb je geen recht op garantie.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Opzetzwembad winterklaar maken
Schuiven naar boven