Zwanger en je haar verven

Bijgewerkt: 15 maart 2023

Mag je het haar verven als je zwanger bent? Natuurlijk mag dat, er is geen regel die dat tegenhoudt. Vaak wordt er gezegd dat haar verf niet goed pakt tijdens de zwangerschap. Of dat chemicaliën in haarverf bij de baby terechtkomen en dus schadelijk is. Ook hoor je verhalen over haaruitval of dat je haar verven tijdens de zwangerschap zinloos is. Lees meer over de feiten en onwaarheden.  

Haarverf, haarspoeling, haarverf en natuurlijke producten

Er zijn veel manieren om je haar te kleuren. Vaak doe je het om grijze haren te verbergen. Of omdat je een andere haarkleur mooier vindt. Wil je grijs haar verven dan moet de haarverf goed dekken. Ook henna heeft een goede dekking. Een haarspoeling of natuurlijke producten dekt minder goed.

Bekijk permanente haarkleuring

Dan heb je nog blonderen producten. Deze zijn bedoeld om je haar lichter te maken of te ontkleuren. Je hebt dus keuze uit aardig wat haarverfproducten. Als zwangere vrouw kun je niet zomaar alles gebruiken.

Schadelijke stoffen in de verf

Allereerst maar eens bekijken welke stoffen er in haar verf zitten. Een haarverf geeft een permanente kleuring, een haarspoeling een tijdelijke kleuring. Je kunt je dus voorstellen dat de stoffen in een permanente kleuring agressiever zijn. Ze moeten langer en dieper intrekken. In permanente kleuring zit dan ook vaak perioxide.

Waterstofperoxide of zuurstofwater zit ook in blondeermiddelen. Blonderen is eigenlijk het ontkleuren van je haar: je verwijdert het pigment.

Zwanger en je haar verven: geen waterstofperoxide

Het is niet geheel duidelijk welke invloed waterstofperoxide op de zwangerschap heeft. Zo wordt gezegd dat deze stof via de hoofdhuid in de bloedbaan terecht kan komen. Dit lijkt onwaarschijnlijk, de huid vormt een barrière en beschermt zo goed mogelijk tegen schadelijke stoffen.

Ook het inademen van waterstofperoxide zou gevaarlijk zijn. Over het algemeen adem je maar weinig dampen in wanneer je het haar verft. Je moet er natuurlijk niet met opzet gaan opsnuiven, maar bij normaal gebruik is er weinig aan de hand.

Ammoniak tijdens de zwangerschap

In haarverf zit ammoniak. Dit zorgt ervoor dat de schubben van het haar open gaan staan, zodat de haarverf naar binnen kan dringen. Hierdoor verandert het pigment in het haar blijvend. Ammoniak is niet geheel onschadelijk bij inademing. Wees hier dus voorzichtig mee.

De kans dat ammoniak via de hoofdhuid wordt opgenomen en bij de baby terecht komt, die is vrij klein. Toch is het aan te raden om tijdens de zwangerschap voorzichtig om te gaan met haarverf waarin schadelijke stoffen zitten.

Veilige manier van haar verven

Wat is dan een veilige manier om je haar te verven? Wanneer je niet zeker weet kun je ook voor een haarspoeling gaan. Een haarspoeling kleurt het haar alleen aan de buitenkant. Het bevat geen schadelijke stoffen. Maar let op want er kan toch wat ammoniak inzetten. Dit is al helemaal het geval wanneer het om een semipermanente haar spoeling gaat.

Bekijk kleurspoelingen

Op de verpakking staat altijd wat de ingrediënten zijn. Lees deze aandachtig door. Bestel je haarverf of een haarspoeling via de webshop? De ingrediënten vind je bij de specificaties.

Verf pakt niet tijdens de zwangerschap

Een veel gehoorde klacht: de haarverf pakt niet wanneer je zwanger bent. En dat is een feit, alhoewel dit niet voor alle zwangere vrouwen geldt. De structuur van het haar verandert tijdens de zwangerschap. Het haar wordt niet alleen voller maar blijkt ook ongevoeliger voor de inwerking van haarverf. Het gevolg? Haarverf dat anders in kleur uitpakt of snel weer uitgewassen is/ vervaagt.

Is henna veilig te gebruiken?

Henna is een rode kleurstof en wordt veel gebruikt om haar, nagels en de huid te verven. Henna is afkomstig van de hennastruik en daarmee een natuurlijk product. Hoewel henna veilig lijkt, moet je wel weten dat er soms beitsen aan hennapoeder wordt toegevoegd. Dit gaat bijvoorbeeld om natriumpicramaat. Elke kleurstof bevat een klein aantal sporen PPD. Het advies is om henna niet tijdens de zwangerschap te gebruiken.

Je kunt haarverf ook zelf maken. Hier heb je pure hennapoeder voor nodig. Meng dit met water en laat dit enkele uren staan. Vervolgens moet je de henna in het haar kneden en ontwikkelen met folie. Dit moet weer een paar uur intrekken.

Ondanks dat je zelf haarverf maakt kan ook dit een kleine hoeveelheid PPD of andere stoffen bevatten. Dit geldt al helemaal wanneer je met henna het haar zwart kan maken of blonderen. In dit geval is er zeker iets aan het poeder toegevoegd.

Op een natuurlijke manier je haar blonderen

Zwanger en je haar verven, niet iedereen houdt hiervan. Je kunt ook op een natuurlijke manier je haar blonderen. Wanneer in het voorjaar of de zomer het zonnetje lekker schijnt maak je hier dankbaar gebruik van.

Smeer het haar in met citroensap. Vervolgens is het zaak om 1 tot 3 uur in de zon te gaan zitten. Spoel daarna het citroensap goed uit. Het haar droogt erg uit door deze behandeling en heeft daarom een voedend masker of spoeling nodig.

Andere middelen die vaak gebruikt worden om het haar mee te verven zijn aftreksels van thee, koffie, rode wijn, walnoten of salie. Of het werkt? Dat zul je zelf uit moeten proberen.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Zwanger en je haar verven
Schuiven naar boven