Bijgewerkt: 15 maart 2023
Je hebt de pech dat je partner vaak de bokkenpruik op heeft. Wat te doen met een chagrijnige man of vrouw? Ten eerste is het belangrijk om de oorzaak te achterhalen. Misschien is de oplossing eenvoudiger dan je denkt. Aan de andere kant kun je ook leren omgaan met een donderwolk. Bekijk de meest nuttige tips.
Waarom ik van je hou
Liefdesverklaring om in te vullen en weg te geven
Wat is chagrijnig?
Je noemt iemand al snel chagrijnig, maar wat betekent dit eigenlijk? Iemand die chagrijnig is voelt zich ontevreden. Een chagrijnig persoon is uit zijn humeur, wrevelig en zeurt, klaagt of reageert geïrriteerd.
Overigens is er wel een verschil tussen chagrijnig en geïrriteerd. Iemand die geïrriteerd is reageert vooral gevoelig, terwijl een chagrijnig iemand zich snel ergert. De grens tussen chagrijnig en geïrriteerd is heel dun.
Omgaan met een chagrijnige partner
Het is niet makkelijk, omgaan met een chagrijnige partner. De oorzaak van chagrijnigheid is divers. Hieronder vind je een aantal van die oorzaken:
- Praatgraag ego
- Hormoonschommelingen
- Slecht slapen
- Stress
- Burn-out
Je ziet, chagrijnig zijn oftewel een slecht humeur hebben is niet altijd een vrijwillige keuze. Daarom is leren omgaan met een chagrijnige partner zo belangrijk. Laten we de oorzaken erbij nemen en hoe je met dat slechte humeur omgaat.
Karaktertrek: praatgraag ego
Sommige mensen staan bol van de negativiteit. Ze wijzen anderen op negatieve zaken of mogelijke bedreigingen. Bijvoorbeeld de komst van vluchtelingen, hogere belastingen, de energierekening, je koopgedrag of de mate waarin je sport. Voor jou komt dit als zeuren of negativiteit over, de chagrijn zelf ziet het als een overlevingsmechanisme.
Het probleem met dit soort mensen is dat ze steeds cynischer en chagrijniger worden. Heb je zo een partner? Dan is het belangrijk om hem of haar met de neus op de feiten te drukken. Leg uit dat je al die negativiteit niet prettig vindt. Laat zien dat het ook op een andere manier kan.
Soms zijn mensen zo negatief dat ze hier hulp bij nodig hebben. Stuur je partner door naar een psycholoog, hier is helemaal niks mis mee.
Chagrijnige partner door hormoonschommelingen
Vooral zwangere vrouwen en vrouwenovergang hebben last van flinke hormoonschommelingen. Maar ook tijdens de menstruele periode kunnen er schommelingen in de hormoonhuishouding ontstaan. Het gevolg: geïrrigeerd en prikkelbaar. Dit kan weer overslaan in vrolijkheid, angst of verdriet.
Het schommelen van de hormoonhuishouding komt in mindere mate ook bij mannen voor. Hoe ga je in dit geval om met een chagrijnige partner? Bedenk dat die wisselende stemmingen vaak tijdelijk zijn, al helemaal wanneer het regelmatig voorkomt. Zonder je op die momenten gewoon even af.
Ernstige hormoonschommelingen kunnen middels medicatie behandeld worden. Hiervoor is een bezoek aan de huisarts noodzakelijk.
Slecht slapen en chagrijnig
Slaap zelf maar eens een paar nachten slecht: grote kans dat je niets meer kan hebben. Om het minste of geringste word je boos of je barst in huilen uit. Omgaan met een chagrijnige partner die slecht slaapt is niet makkelijk. Gelukkig kun je iets aan dit slecht geslapen doen.
In slaap vallen blijkt vaak het moeilijkst. Je partner kan hiervoor melatonine tabletten innemen. Neem een hoge dosering en ontdek of dit werkt.
Andere tips om slecht slapen op te lossen zijn:
- Niet te laat sporten
- Een uur voordat je naar bed gaat geen tv meer kijken (of smartphone)
- Een niet te warme slaapkamer
- Geen cafeïne en alcohol in de avonduren
- Overdag niet slapen
Verder kan een verzwaringsdeken helpen om te ontspannen. Dankzij een verzwaringsdekens maakt je lichaam serotonine aan en word je een stuk rustiger. De meeste mensen die een verzwaringsdeken aanschaffen merken dat ze veel beter slapen.
Chagrijnige partner met stress
Een te grote werkdruk, relatieproblemen of financiële problemen. Zomaar wat oorzaken van stress. Op zich is stress goed, het stelt ons in staat om te vechten of te vluchten. Maar wanneer je continu stress ervaart dan blijft het lichaam in opperste staat van paraatheid.
Langdurige stress heeft een aantal nadelige invloeden op lichaam en geest. De gevolgen van stress zijn hoofdpijn, rug- en nekklachten, extreme vermoeidheid, oorsuizen, een verminderde weerstand en pijnlijke spieren. Ook slapeloosheid, beperkt zicht en last van het spijsverteringsstelsel zijn bekende gevolgen.
Een partner met stress is vaak chagrijnig, lichtgeraakt en uit veel kritiek. Niks is goed genoeg, wat je ook doet. Bedenk dat stress de veroorzaker is en probeer dit samen op te lossen. Bijvoorbeeld door naar ontspanning te zoeken.
Kijk ook eens naar de oorzaak van stress, want het is natuurlijk belangrijk om stress bij de wortel aan te pakken. Soms is hier hulp van buitenaf bij nodig. Schaam je niet om deze hulp in te schakelen.
Een burn-out
Wanneer je stress niet tijdig aanpakt leidt dit tot overspannenheid. De klachten worden dan steeds erger. Uiteindelijk kan overspannenheid weer tot een burn-out te leiden. Op dat moment is de partner niet meer in staat om te werken of normaal te functioneren.
Herstel van een burn-out duurt zeker een jaar. Houd hier rekening mee en schakel tijdig hulp in. Dan kun je ook makkelijker omgaan met een chagrijnige partner.
BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.