Bijgewerkt: 15 maart 2023
Een echte of een kunstkerstboom, je moet hem op een bepaalde manier opzetten of optuigen. Het maakt dus veel verschil wat je koopt. Hoe de kerstboom opzetten zodat hij perfect staat? In deze blogpost vind je hier antwoord op. Lees ook de leukste tips en ideeën door.
Zo zet je een echte kerstboom
Met een echte kerstboom haal je de natuur in huis. De woonkamer of ruimte ruikt heerlijk fris (dennengeur). Bovendien zorgen de dennennaalden (ook al vallen ze uit) voor een optimale kerstbeleving. Tip: een Nordmann is een volle kerstboom waarvan de naalden nauwelijks uitvallen. Die bestel je gewoon online.
Wanneer je de boom ontvangt is het belangrijk om hem een dag op temperatuur te laten komen. Zet hem in de schuur of garage of een koele plek in huis. Bij een boom zonder kluit zaag je ongeveer 3 cm van de onderkant af, hierna zet je hem in een emmer met water. Een boom met kluit kan direct een dag acclimatiseren (op een koele plek).
Gezaagde kerstboom in een standaard
Vaak gaat het om een gezaagde kerstboom. Die kun je het beste in een kerstboom standaard zetten. Zo staat de boom stabiel en stevig. De standaard is voorzien van een schroefsysteem. Laat de stam in de standaard zakken en schroef hem stevig vast. Vul het reservoir met water.
Koop altijd een standaard waar water in kan. Heb je deze niet, dan moet je de boom zeker 24 uur de kans geven om zich vol met water zuigen. Houd er wel rekening mee dat een kerstboomstandaard zonder water ervoor zorgt dat de boom heel snel zijn naalden verliest.
Kerstboom met kluit opzetten
Hoe een kerstboom opzetten met kluit? Zorg voor een grote en stevige pot of mand. Zet de boom hierin en vul hem met aarde. Door gebruik te maken van stenen voorkom je dat de boom wiebelt of onstabiel staat. Leg daarom wat zware stenen op de kluit.
Tip: een boom met kluit kan na de kerst naar buiten. Laat hem wel eerst acclimatiseren. Zet hem niet direct in de volle grond maar eerst een paar dagen in de schuur of garage. Bij vriesweer kan het dat de boom een terugslag krijgt of het niet overleeft.
Hoe kerstboom opzetten – de kunstkerstboom
Voordeel van een kunstkerstboom is dat hij geen naalden verliest. Bovendien is dit milieuvriendelijk want een goede kunstboom gaat wel 10 jaar of langer mee. Als laatste zien veel van deze bomen er levensecht uit. Je koopt een prachtige levensechte kunst kerstboom vanaf € 50 (hoogte 180 cm).
Een kunst kerstboom is voorzien van een standaard. Zet deze als eerste neer. Vervolgens plaats je hier de stam op. Afhankelijk van de hoogte van de boom bestaat de stam uit 2 tot 6 delen. Haal de takken van de boom uit de verpakking/doos. Elke tak is voorzien van een markering, vaak een kleur of cijfer/letter. Sorteer alles per kleur of cijfer/letter. Begin de grootste takken onderaan in de stam te steken. Werk zo naar boven toe, totdat je de top bereikt. Hierna zet je de top van de boom erop.
Het openplooien van de kunst kerstboom
Als laatste moet je de takken openplooien. Elke tak is voorzien van meerdere zijtakken. Deze zitten tegen elkaar gevouwen. Pak de zijtakken beet en duw ze wat naar buiten. Zo ontstaat er een mooie volle boom.
Het is aan te raden om bij het afbreken van de boom de takken weer in elkaar te vouwen. Hiermee voorkom je beschadiging tijdens de opslag.
Zo moet je kerstboom optuigen
Hoe moet je de kerstboom optuigen? Hieronder de juiste volgorde en tips voor het optuigen van de echte boom of de kunstkerstboom.
1. De kerstlampjes in de boom
Hoeveel lampjes voor de kerstboom? Dit is afhankelijk van de hoogte van de boom. Maar ook of je voor clusterverlichting of miniverlichting gaat. Hieronder vind je een handig schema.
- Boom tot 100 cm: 50-150 minilampjes of 300-450 lampjes clusterverlichting
- Boom van 100-150 cm: 150-350 minilampjes of 400-1000 lampjes clusterverlichting
- Boom van 180-200 cm: 250-500 minilampjes of 800-1500 lampjes clusterverlichting
- Boom van 250-300 cm: 360-1000 minilampjes of 1100-10.000 lampjes clusterverlichting
Ga bij voorkeur voor ledverlichting, dit is energiebesparend. Bovendien worden ledlampen niet te warm en is er nauwelijks kans op brand.
Voordat je begint steek je eerst de stekker in het stopcontact. Zo controleer je of de verlichting het wel doet. Bovendien heb je dan ook een begin. Leg het snoer op de onderste takken. Loop met de rest van het snoer rondom de boom waarbij je steeds wat hoger gaat. Zorg dat de verlichting halverwege of tegen het uiteinde van de takken aanligt. Zeker niet allemaal tegen de stam. Werk helemaal naar boven toe, zorg hierbij voor een goede verdeling.
Duw af en toe een lampje wat verder de boom in, hiermee creëer je diepte. Het is niet nodig om alle lampjes vast te zetten, af en toe eentje is meer dan voldoende.
2. De kerstballen in de boom
Als tweede hang je de kerstballen in de boom. Ook nu weer is het de vraag hoeveel kerstballen je nodig hebt. Bekijk het hieronder:
- Boom tot 100 cm: 70 kerstballen
- Boom van 100-150 cm: 120 kerstballen
- Boom van 180-200 cm: 190 kerstballen
- Boom van 250-300 cm: 370 kerstballen
Iets meer of iets minder kerstballen is geen probleem. Dit is ook een kwestie van smaak. Kies nooit voor meer dan twee kleuren tegelijk, anders wordt je boom erg druk. Hang de ballen met een haakje aan de uiteinden van de takken. Ook nu weer zorg je voor een goede verdeling. Als laatste zet je de bijpassende piek bovenop de top van de boom.
3. Slingers of ijspegels
Als laatste kun je nog slingers of ijspegels gebruiken. Dit hoeft niet maar staat soms net wat mooier. Zowel kerstslingers als ijspegels zijn reflecterend waardoor ze voor een glanzende look zorgen. Bovendien wordt het licht van de kerstlampjes vieren weerkaatst.
BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.