Zwanger en geen verzekering

Bijgewerkt: 29 mei 2022

Wanneer je zwanger bent krijg je te maken met veel medische kosten. Denk hierbij aan de verloskundige, de gynaecoloog, het ziekenhuis, de huisarts en de kraamzorg. Al deze kosten worden grotendeels vergoed vanuit de basisverzekering van de ziektekostenverzekering. Ben je zwanger en niet verzekerd? Ten eerste riskeer je heel goed te of je alle ziektekosten zelf betalen.

Uitleg over de zorgverzekering

In dit artikel wordt met een verzekering een zorgverzekering bedoeld. Vroeger schreef ik de naam ziekenfonds. Tegenwoordig heb je de basisverzekering en de aanvullende verzekering.

Bestel hier je kraampakket

Verplicht verzekerd

Iedereen die in Nederland woont of werkt, moet verplicht verzekerd zijn tegen ziektekosten. De kosten voor de zorg kunnen namelijk erg hoog zijn. Het is niet de bedoeling dat je pas een verzekering afsluit op het moment dat je deze nodig hebt. Daarom heeft de overheid besloten dat iedereen de verplichte basisverzekering moet afsluiten. Een aanvullende verzekering is vrijwillig en dus niet verplicht.

Soms hoef je geen ziektekostenverzekering af te sluiten. Dit geldt bijvoorbeeld voor militairen die actief in dienst zijn. Of buitenlandse studenten die tijdelijk in Nederland verblijven. En dan heb je nog de laatste groep: mensen die een gemoedsbezwaar tegen de verzekering hebben.

Misschien behoor jij tot die laatste groep als je niet verzekerd bent. Hiervoor moet je een ontheffing bij de SVB aanvragen. Dat betekent niet dat je dan ook geen zorgpremie hoeft te betalen. Je betaalt in plaats daarvan een soort belasting, die gespaard wordt bij het zorginstituut Nederland. Wanneer je medische kosten hebt, worden deze kosten vanuit dit spaartegoed betaald. Wanneer het spaartegoed op is, moet je de rest zelf betalen.

Andere oorzaken liever niet verzekerd zijn

In andere gevallen heb jij jezelf gewoon niet verzekerd. Omdat je het te duur vindt. Of omdat je nog niet zo lang in Nederland woont. Ook wanneer je wanbetaler bent (je betaalt een tijd niet), kan je uit de zorgverzekering gezet worden.

Wanneer je geen gemoedsbezwaar hebt aangetekend én niet verzekerd bent voor ziektekosten, ben je strafbaar. Wanbetalers en onverzekerden wordt gevraagd zich alsnog aan te melden bij een verzekeraar. Doe je dit niet, dan kan de boete hoog oplopen. Bovendien vervallen bepaalde rechten.

Je eerste baby uitzet: babyflesjes

Zwanger en geen zorgverzekering

Als zwangere vrouw maak je vaak hoge medische kosten. Denk hierbij aan de regelmatige bezoekjes aan de verloskundige en de huisarts. Of de begeleiding bij de bevalling. Soms is meer onderzoek of behandeling in het ziekenhuis nodig. Ook na de bevalling is er recht op kraamhulp.

De meeste kosten krijg je vergoed vanuit de basiszorgverzekering, zoals de huisarts, verloskundige en bevalling. De kraamzorg wordt gedeeltelijk vergoed vanuit de basisverzekering.

Mag de zorgverzekeraar mij weigeren als ik zwanger ben?

Ben je niet verzekerd, dan is het zaak om dit zo snel mogelijk alsnog te doen. Voor de basisverzekering mag een verzekeraar je niet weigeren, ongeacht of je zwanger bent of niet. De aanvullende verzekering mogen ze wel weigeren. Het is in ieder geval zaak om minstens basis verzekerd te zijn. Zo voorkom je straks hoge kosten die een zwangerschap met zich mee kunnen brengen.

Vergoeding kraamzorg

Vanuit de basisverzekering wordt maximaal 80 uur aan kraamzorg vergoedt. In 2022 is de eigen bijdrage 4,70 euro per uur voor thuiskraamzorg en ongeveer 16 euro per dag voor een ziekenhuisopname zonder medische indicatie.

Stel: je hebt 4 uur kraamzorg per dag gedurende 8 dagen. Je eigen bijdrage is dan in totaal 150 euro. Wanneer je niet verzekerd bent, zal je de kraamzorg helemaal zelf moeten betalen. Voor hetzelfde aantal uren en dagen betaal je dan al gauw 1.440 euro. Dat is een heel verschil. En dan hebben we het niet eens over de kosten van de huisarts verloskundige of alle andere medische kosten die je moet betalen wanneer je niet verzekerd bent.

De premie voor de basisverzekering bedraagt per maand tussen de 109 en 120 euro. Op jaarbasis ligt dit tussen de € 1308 en € 1440. Je ziet dat één jaar verzekeren alleen al de kosten voor de kraamzorg dekt. De kosten voor volledige verloskundige zorg, dus tijdens de zwangerschap, de bevalling en het kraambed, bedragen ongeveer 1.400 tot 1.600 euro. Nog een jaar verzekeren en ook deze kosten zijn alweer volledig eruit gehaald.

Ik kan de basisverzekering niet betalen

Iedereen in Nederland moet verplicht verzekerd zijn voor ziektekosten. Dit houdt in dat de overheid ook ervoor moet zorgen dat iedereen het kan betalen. Dit gebeurt door middel van zorgtoeslag. Deze toeslag krijg je wanneer je weinig of onvoldoende inkomen hebt. De overheid betaalt dan een stukje mee aan de zorgverzekering.

Mensen met een laag inkomen kunnen het maximale per maand aan zorgtoeslag krijgen. Hierdoor betaal je bijna niks aan de zorgverzekeringpremie (basis). Op de website van de belastingdienst kun je terugvinden hoe je zorgtoeslag is. Ook vraag je hier de zorgtoeslag aan.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Zwanger en geen verzekering
Schuiven naar boven