Bijgewerkt: 15 maart 2023
Zonder filter wordt het zwembad al snel vies. Hierdoor is het zwemwater niet meer zo hygiënisch. Zorg daarom voor een goede zwembadpomp of een zandfilter. Hoeveel uur per dag moet een zwembad filteren? Goed dat je hierbij stilstaat want de filterpomp moet een minimaal aantal uur per dag aanstaan.
Intex Zwembad Filterpomp – 12 V – 2271 L/uur
Bekijk prijs
Capaciteit van de pomp
Hoeveel uur je per dag een zwembad moet filteren hangt van de capaciteit van de pomp af. Deze moet in balans zijn met de inhoud van het zwembad. Heeft de pomp een te lage capaciteit dan moet deze veel langer aanstaan. Bovendien werkt hij dan niet effectief genoeg.
Bij aanschaf van een zwembadpomp kijk je altijd naar de doorstroomsnelheid (pompcapaciteit). Eerst bepaal je de inhoud van het zwembad. Dit doe je aan de hand van de volgende formules:
- Rond zwembad: diameter x diameter x waterdiepte x 0,78
- Rechthoekig zwembad: lengte x breedte x waterdiepte
- Ovaal zwembad: lengte x breedte x waterdiepte x 0,78
De uitkomst deel je eerst door 1000, dit is het aantal liters. Vervolgens deel je dit nog eens door 4, dit is de minimum capaciteit van de pomp.
Bijvoorbeeld: een rond zwembad van 300 cm doorsnede en een waterdiepte van 75 cm heeft een inhoud van 5265 liter. Deel dit door vier en de pomp moet een capaciteit van minimaal 1300 l/h hebben.
Hoeveel uur per dag moet een zwembad filteren?
Het is aan te raden om het zwembad dagelijks vier keer volledig te filteren. Korter kan, maar dan moet je er zeker van zijn dat er niet al te veel viezigheid in het water terechtkomt. Ook moet het zwembad niet continu in de volle zon staan, er ontstaan dan eerder algen.
Voor een optimale zwemwaterkwaliteit houd je een volledige filtering van vier keer per dag aan. De vraag is nu hoeveel uur per dag dit is.
Heb je een zwembadpomp die geschikt is voor de inhoud van je zwembad, dan zou deze gedurende 4 tot 5 uur per dag moeten draaien. De meeste mensen kopen een pomp met ondercapaciteit. Dit betekent dat de pomp dagelijks tot wel 8 uur aan moet staan.
Een uurtje per dag? Niet doen!
Het is heel verleidelijk om de zwembadpomp dagelijks maar een uurtje aan te zetten. Dit bespaart namelijk een hoop energie. Nadeel hiervan is dat het zwembad in dat uurtje tijd niet volledig wordt gefilterd. Bovendien is een enkele filtering per dag veel te weinig. Het gevolg: het water wordt snel vies en krijgt een groene kleur. Het gaat stinken en is niet meer geschikt als zwemwater.
Het gehele zwembad schoonmaken en later vervangen is vaak duurder en kost meer tijd dan dagelijks enkele uren de pomp aanzetten.
De hele dag aan laten staan
Het is ook niet nodig om de pomp de hele dag aan te laten staan. Dit kost alleen maar energie en is niet noodzakelijk. Wanneer het water vier keer in zijn geheel gefilterd is, dan kun je de pomp uitzetten. Overigens mag je de pomp ook meerdere keren per dag aanzetten, laat hem dan minimaal twee uur achter elkaar draaien.
Dit filtert een zwembadpomp
Veel mensen met een zwembad in de tuin twijfelen nog over de aanschaf van een pomp. Wat filtert een zwembadpomp precies? Ten eerste filtert de pomp al het vuil waaronder zand, insecten, blaadjes en huidschilfers uit het water.
Een zwembadpomp houdt het water continu in beweging. Hierdoor krijgen bacteriën en schimmels geen kans om te groeien. Ook algen groeien veel minder snel wanneer het water in beweging is.
Zo lang gaat een zwembadfilter mee
Een zwembadfilter heeft een lange levensduur. Met goed onderhoud gaat deze wel 10 jaar langer mee. Toch begeven veel pompen het voortijdig, dit heeft te maken met een slecht onderhoud of het niet tijdig vervangen van de filters.
Een (los) filter moet elke 3-5 weken vervangen worden. Dit hangt weer van het model af. Ook het aantal uren zonlicht per dag is van invloed op de frequentie waarmee je het filter moet vangen. Wanneer de zon de hele dag op het zwembad staat of je gebruikt het bad intensief, dan moet je het filter soms om de twee weken vervangen.
Afdekken van het zwembad
Gebruik je het zwembad niet? Dat is het aan te raden om deze af te dekken. Hiermee voorkom je dat er vuil of insecten in het water terechtkomt. Ook blijft de temperatuur van het water langer constant.
Een afdekzeil zit soms bij een nieuwe zwembad geleverd, maar vaker nog moet je hem los kopen. Vergeet deze zeker niet aan te kopen, dit is belangrijk.
BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.