Aardbeivlek bij baby

Bijgewerkt: 15 maart 2023

Het komt af en toe voor: een aardbeivlek bij de baby. Je spreekt in dit geval van een gedrocht tegelijk. Deze vlek is tijdens of vlak na de geboorte aanwezig en verdwijnt niet binnen enkele dagen. Gemiddeld krijgt 10 procent van alle baby’s hiermee te maken. In het begin is de vlek nog vrij klein maar kan al snel groeien tot een vlek van enkele centimeters doorsnede. De symptomen zijn duidelijk naar de oorzaak is vaak onbekend.

Wat is een aardbeivlek?

Een aardbeivlek noem je ook wel een geboortevlek, omdat deze al bij de geboorte aanwezig is. Toch is dit niet helemaal waar: een aardbeivlek ontstaat enige dagen na de geboorte. Een andere en moeilijkere benaming is haemangioma fructosum. Ook wordt er wel gesproken van een frambozenvlek. Een aardbeivlek moet je niet verwarren met andere geboortevlekken zoals de ooievaarsbeet, de wijnvlek of de mongolenvlek.

Bekijk babyspeelgoed

Hoe ziet het eruit?

Een aardbeivlek ligt boven op de huid. Dit wil zeggen dat de vlek als een bobbel voelbaar is. Dit in tegenstelling tot gewone vlekken die echt in de huid liggen. Het gaat hier om een bloedvatgezwel die helderrood tot donkerpaars van kleur is.

De eerste dagen nadat de baby geboren is kunnen er kleine vlekjes ontstaan, vaak beginnend als een stipje. Het gaat hier om een of meerdere aardbeivlekken. Deze stipjes kunnen uitgroeien tot grotere vlekken.

Maximale grootte aardbeivlek

De vraag is hoe groot een aardbeivlek kan worden. Bij de ene baby blijft het bij een klein stipje, bij de ander wordt deze echt snel groter. Het kan uitgroeien tot een vrij grote vlek. In de meeste gevallen ontstaat de vlek op het hoofd, de bovenkant van de romp of op de armen. In een kleiner aantal gevallen ontstaan ze op de onderkant van de romp en de benen. De vlek kan zich tot aan het eerste levensjaar uitbreiden, waardoor deze soms erg groot wordt.

Oorzaak aardbeivlekken

een aardbeivlek bij baby, wat is hier de oorzaak van? Het komt bij ongeveer 10% van alle jonge baby’s voor. Opvallend is dat het bij meisjes drie keer vaker voorkomt dan bij jongens.

In veel gevallen is de oorzaak onbekend. Vermoed wordt dat het om een hormonen af zou kunnen gaan, maar ook dat is niet met zekerheid vast te stellen. Het gaat in ieder geval om een aangeboren afwijking van de bloedvaten. Een aardbeivlek is een goedaardige verwijding van een kluwen bloedvaatjes.

Symptomen: wat de baby (of jij) ervan merkt

een aardbeivlek kan erg in grootte variëren. De kleinste bedragen slechts een halve tot een hele millimeter, terwijl de grootste enkele centimeters in doorsnede kan worden. Vaak zie je dat de aardbeivlek tot het eerste levensjaar groeit. Als ouder zijnde kun je hier onrust over voelen.

In minder vaak voorkomende gevallen groeit de vlek zelfs nog tot de leeftijd van 18 maanden door. De vlek ligt op de huid en is als een bobbel voelbaar. Wanneer de vlek in de huid ligt, gaat het vaak om een wijnvlek. 

Soms is een aardbeivlek bij of vlak na de geboorte niet direct herkenbaar als zodanig. De arts of verloskundige kan dan van mening zijn dat de baby klem heeft gezeten tijdens de geboorte. Dit soort vlekken verdwijnen echter snel weer: een aardbeivlek wordt juist groter.

Doet een aardbeivlek pijn?

Misschien ziet een aardbeivlek er minder fraai uit, maar hij doet geen pijn. Tenminste, in de meeste gevallen dan. Want heel soms doet een aardbeivlek wel pijn of ontstaat er littekenvorming.

De vlek kan ook weer kleiner worden

vaak zie je dat de aardbeivlek tot de leeftijd van 6 tot 12 maanden door blijft groeien, in zeldzamere gevallen zelfs tot 18 maanden. Daarna stopt de groei en kan de vlek weer kleiner worden. Dit gaat echter langzamer dan de groei. Tussen de leeftijd van 4 en 10 jaar oud zie je de aardbeienvlek vaak krimpen. Deze neemt dan in omvang af.

In 75 procent van alle gevallen zijn de vlekken binnen 5 tot 15 jaar volledig verdwenen zonder dat ze restafwijkingen achter laten.

Naar babyzalf

Aardbeivlek baby: wanneer er restafwijkingen ontstaan

Hoewel de kans groot is dat de aardbeivlek volledig verdwijnt, blijft er aan de andere kant een vrij grote kans dat er toch nog sporen achter blijven. Dit kan gevolgen hebben voor het sociale leven van de patiënt. Vooral wanneer dit het gezicht betreft kan dit zijn sporen achterlaten.

Veel artsen adviseren ouders hun baby niet te laten behandelen bij de aanwezigheid van een of meerdere aardbeivlekken. Toch luidt het advies om dit soms te doen, mits er ook een aanleiding voor is. Hierdoor wordt de kans verkleind dat er restafwijkingen aanwezig blijven of dat er blijvende schade aan een orgaan optreedt. Bespreekt het altijd met de behandelende arts.

Behandeling aardbeivlek bij de baby of het kind

Een behandeling bestaat vaak uit het toedienen van medicijnen. Dit kan divers zijn, maar propranolol geeft over het algemeen goede resultaten. Dit medicijn wordt onder andere bij aardbeivlekken, wijnvlekken, hartkloppingen en hoge bloeddruk gebruikt. Na enkele maanden is duidelijk wat het effect is.

In vroegere tijden werd vooral prednison als medicijn gebruikt, dit in hoge doseringen. Tegenwoordig zijn artsen hier een stuk voorzichtiger mee.

Iedere behandeling moet goed gevolgd en gecontroleerd worden door de arts (dermatoloog). Over het algemeen zal een aardbeivlek die een gevaar vormt eerder en sneller behandeld worden dan een aardbeivlek op een onzichtbare of veilige plek. Een vlek bij het oog kan het zicht bijvoorbeeld ernstig belemmeren of zelfs voor schade zorgen. Het is niet ondenkbaar dat dit soort vlekken snel behandeld wordt.

Laserbehandeling

Een andere behandeling bestaat uit een laserbehandeling. Met behulp van laserbestraling wordt de aardbeivlek verkleind. Deze kan hierdoor uiteindelijk volledig verdwijnen. Een ernstig grote of bedreigende vlek kan operatief verwijderd worden. Hier wordt niet altijd direct voor gekozen, vooral niet wanneer het een jonge baby betreft.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Aardbeivlek bij baby
Schuiven naar boven